Clydeside Distillery
The Old Pump House
Queen’s Dock
100 Stobcross Road
Glasgow G3 8QQ
UK
+44 141 212 1401
www.theclydeside.com

Queen’s Dock

In 2016 begon Tim Morrison (zoon van de legendarische Stanley P Morrison die Bowmore, Auchentoshan en Glen Garioch bezat) met de bouw van een gloednieuwe distilleerderij in het Old Pump House nabij Queen’s Dock. Dat pomphuis werd gebouwd door Tim’s grootvader John Morrison in 1877, dus de locatie krijgt op die manier wel een extra dimensie. Het pomphuis was bedoeld om de hydraulische brug te bedienen om vrachtschepen toegang te geven tot het dok. Van hieruit vertrokken vrachtschepen (met whisky, maar ook andere goederen, natuurlijk) vanuit Glasgow naar alle uithoeken van de wereld.

Tim Morrison werkte lange tijd voor het bedrijf van zijn vader – Morrison-Bowmore Ltd – maar heeft ondertussen zijn eigen weg ingeslagen. Samen met zijn zoon runt hij sinds 2004 de onafhankelijke bottelaar A.D. Rattray en nu is hij dus ook distilleerder. Als manager van de distilleerderij werd Alistair McDonald aangetrokken, die voorheen dezelfde rol vervulde bij Auchentoshan. Op 23 november 2017 ging de distilleerderij open. We kunnen gerust van een revival van de Lowlands spreken, want naast deze Clydeside is er ook nog Auchentoshan, de nieuwe Glasgow Distillery terwijl Rosebank momenteel wordt verbouwd en Douglas Laing de eerste steen gelegd heeft van de Clutha Distillery.

Pomphuis

Clydeside mikt op een capaciteit van zo’n 500.000 liter spirit per jaar. Hiervoor maken ze gebruik van 2 stills. De wash still heeft een capaciteit van 8.000 liter, de spirit still zo’n 5.000 liter. Fermentatie vind plaats in 8 roestvrijstalen washbacks van 8.000 liter. Het water is afkomstig van Loch Katrine.

De eigenaars hebben het oude pomphuis omgebouwd tot prachtig bezoekerscentrum met café, restaurant en een heleboel multifunctionele zalen die afgehuurd kunnen worden.

Range

De eerste sprit werd pas in november 2017 te slapen gelegd, dus is het nog minstens tot eind 2020 wachten alvorens er van single malt sprake kan zijn. De stijl zal een typische Lowlander worden: fruitig en licht. Hij werd ‘ontworpen’ in samenwerking met de intussen overleden whisky consultant Dr. Jim Swam.

Ondertussen kan je al wel kennis maken met de New Make Spirit die in flesjes van 20cl te koop wordt aangeboden in het bezoekerscentrum. Daarnaast worden er momenteel bottelingen voorgeschoteld van A.D. Rattray en andere uit distilleerderijen die de Morrison familie in bezit heeft.