Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bimber 2016 Oloroso Cask Batch #3

Tasting Notes Posted on 29/05/2021 16:13

Distilleerderij: Bimber
Regio: UK
Fles: Bimber 2016 Oloroso Cask Batch #3, OB 2020, Ex-Oloroso Sherry Cask, 980 bts
Kleur: vol goud
ABV: 51.4%

Londen

Dit is nog maar mijn tweede ontmoeting met de jonge distilleerderij uit Londen en de eerste viel al best mee. Deze Oloroso Cask was één van de hoogtepunten van mijn online tasting ‘New Kids on the Block’ en hieronder kan je lezen hoe dat komt.

De neus komt erg geparfumeerd over in eerste instantie. Na wat ademen vertaalt zich dat naar flink wat hout, maar ook zoete toetsen als van gestoofde aardbeien en geroosterde amandelen. En hoewel hij zijn jonge leeftijd niet echt kan verbergen (er zit nog iets scherp aan), is dit toch al een erg mooie malt op de neus. Indrukwekkend voor een malt die jonger is dan 4 jaar, alleszins.

Hij is lekker romig op de tong en onmiddellijk lekker zoet, maar met wat kruiden. Ik denk aan kardemom en kruidnagel. Ik krijg ook iets van roggebrood en rozijnen. En de sterkte is prima, hoor. Hier hoeft geen water bij.

De afdronk is zijn troef. Die is lekker kruidig en daardoor warm, duurt lekker lang en laat je achter met een droge, maar heerlijke zoetgevulde mond.

Bimber geniet een beetje van een hype, zeg maar – en dat is voor mij eigenlijk al reden genoeg om sceptisch te zijn. Maar na het proeven van deze malt kan ik niet anders dan toegeven dat ze daar goed bezig zijn in Londen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bimber Distillery

Distilleerderijen Posted on 29/05/2021 06:54

Bimber Distillery
56 Sunbeam Rd, Park Royal
London NW10 6JQ
UK
+44 (0) 20 3602 9980
info@bimber.co.uk
https://www.bimberdistillery.co.uk/

Londen

Bimber werd opgericht door een gezelschap van whiskyliefhebbers die zich willen onderscheiden van de rest door gebruik te maken van traditionele methodes, zoals gerst van één enkele boerderij, het maischen met de hand, langzame fermentatie in zelfgemaakte houten washbacks en het ter plekke bottelen. Maar vergis u niet: we zijn hier niet in Schotland, maar wel aan de rand van de Engelse hoofdstad!

Op 26 mei 2016 werd het eerst vat te slapen gelegd om in september 2019 als ‘The First’ op het publiek losgelaten te worden. De 1.000 genummerde flessen waren op drie uur uitverkocht. De rest is, zoals dat heet, geschiedenis, zij het in dit geval wel een erg korte. Maar Bimber kon van meet af aan op een schare volgelingen rekenen en het oprichten van de Bimber Klub liet niet lang op zich wachten.

Single Farm

Ze gebruiken enkel Engelse tweerijengerst, Concerto en Laureate, van zogenaamde Single Farm Origin, van een boerderij in Hampshire, nl. Fordham & Allen. Deze worden dan bij Warminster Maltings gedroogd op een moutvloer. Fermentatie neemt maar liefst 7 dagen in beslag, wat resulteert in een lichte en fruitige spirit. De twee koperen pot stills, Doris en Astraeus – beiden met een capaciteit van 1.000 liter, zorgen voor veel kopercontact. De middenloop wordt op zo’n 72% ABV verzameld.

Deze gaan in voornamelijk voormalige bourbon en sherryvaten. Bimber beschikt overigens over een eigen kuiperij. Het grillige Londense klimaat (koude winters, warme zomers) zorgt voor veel interactie.

Range

Alle releases van Bimber noemen ze ‘fruit forward’. De lichte, fruitige stijl is hun handelsmerk. Voorlopig wordt er nog geen leeftijdsaanduiding gebruikt op de flessen. De range bestaat momenteel uit ‘The First’, Re-Charred Oak Casks, verschillende batches van Ex-Bourbon Cask en Ex-Oloroso Cask releases, enkele single casks en uiteraard een heleboel Distillery Exclusives.

Bovendien is er ook nog de Bimber Klub, waarvoor met de regelmaat van de klok ook een speciale release op de markt komt.