Bimber Distillery
56 Sunbeam Rd, Park Royal
London NW10 6JQ
UK
+44 (0) 20 3602 9980
info@bimber.co.uk
https://www.bimberdistillery.co.uk/

Londen

Bimber werd opgericht door een gezelschap van whiskyliefhebbers die zich willen onderscheiden van de rest door gebruik te maken van traditionele methodes, zoals gerst van één enkele boerderij, het maischen met de hand, langzame fermentatie in zelfgemaakte houten washbacks en het ter plekke bottelen. Maar vergis u niet: we zijn hier niet in Schotland, maar wel aan de rand van de Engelse hoofdstad!

Op 26 mei 2016 werd het eerst vat te slapen gelegd om in september 2019 als ‘The First’ op het publiek losgelaten te worden. De 1.000 genummerde flessen waren op drie uur uitverkocht. De rest is, zoals dat heet, geschiedenis, zij het in dit geval wel een erg korte. Maar Bimber kon van meet af aan op een schare volgelingen rekenen en het oprichten van de Bimber Klub liet niet lang op zich wachten.

Single Farm

Ze gebruiken enkel Engelse tweerijengerst, Concerto en Laureate, van zogenaamde Single Farm Origin, van een boerderij in Hampshire, nl. Fordham & Allen. Deze worden dan bij Warminster Maltings gedroogd op een moutvloer. Fermentatie neemt maar liefst 7 dagen in beslag, wat resulteert in een lichte en fruitige spirit. De twee koperen pot stills, Doris en Astraeus – beiden met een capaciteit van 1.000 liter, zorgen voor veel kopercontact. De middenloop wordt op zo’n 72% ABV verzameld.

Deze gaan in voornamelijk voormalige bourbon en sherryvaten. Bimber beschikt overigens over een eigen kuiperij. Het grillige Londense klimaat (koude winters, warme zomers) zorgt voor veel interactie.

Range

Alle releases van Bimber noemen ze ‘fruit forward’. De lichte, fruitige stijl is hun handelsmerk. Voorlopig wordt er nog geen leeftijdsaanduiding gebruikt op de flessen. De range bestaat momenteel uit ‘The First’, Re-Charred Oak Casks, verschillende batches van Ex-Bourbon Cask en Ex-Oloroso Cask releases, enkele single casks en uiteraard een heleboel Distillery Exclusives.

Bovendien is er ook nog de Bimber Klub, waarvoor met de regelmaat van de klok ook een speciale release op de markt komt.