Distilleerderij: Bimber
Regio: UK
Fles: Bimber 2016 Oloroso Cask Batch #3, OB 2020, Ex-Oloroso Sherry Cask, 980 bts
Kleur: vol goud
ABV: 51.4%

Londen

Dit is nog maar mijn tweede ontmoeting met de jonge distilleerderij uit Londen en de eerste viel al best mee. Deze Oloroso Cask was één van de hoogtepunten van mijn online tasting ‘New Kids on the Block’ en hieronder kan je lezen hoe dat komt.

De neus komt erg geparfumeerd over in eerste instantie. Na wat ademen vertaalt zich dat naar flink wat hout, maar ook zoete toetsen als van gestoofde aardbeien en geroosterde amandelen. En hoewel hij zijn jonge leeftijd niet echt kan verbergen (er zit nog iets scherp aan), is dit toch al een erg mooie malt op de neus. Indrukwekkend voor een malt die jonger is dan 4 jaar, alleszins.

Hij is lekker romig op de tong en onmiddellijk lekker zoet, maar met wat kruiden. Ik denk aan kardemom en kruidnagel. Ik krijg ook iets van roggebrood en rozijnen. En de sterkte is prima, hoor. Hier hoeft geen water bij.

De afdronk is zijn troef. Die is lekker kruidig en daardoor warm, duurt lekker lang en laat je achter met een droge, maar heerlijke zoetgevulde mond.

Bimber geniet een beetje van een hype, zeg maar – en dat is voor mij eigenlijk al reden genoeg om sceptisch te zijn. Maar na het proeven van deze malt kan ik niet anders dan toegeven dat ze daar goed bezig zijn in Londen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-02-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).