Valinch & Mallet
London, UK
info@valinchandmallet.com
http://www.valinchandmallet.com/

DNA

Twee Italiaanse vrienden met een volledig verschillende achtergrond – Davide Romano, bankwezen en Fabio Ermoli, wijnimporteur – kwamen in september 2015 op het idee om een nieuwe onafhankelijke bottelaar uit de grond te stampen. Volgens hun is er geen grotere vreugde in het leven dan je passie tot leven te brengen en die passie bleek Scotch whisky te zijn. Voeg daar de inherente liefde voor kunst en schoonheid aan toe die elke Italiaan in zijn DNA heeft en je weet dat er iets moois van gaat komen.

Voor de naam van hun bedrijf grepen ze terug naar twee tools die ambachtslui in het warehouse elke dag hanteren. Een valinch is de pipet waarmee samples uit een vat kunnen gehaald worden, terwijl de mallet een kleine hamer is die gebruikt wordt om de bung zowel uit als weer in het vat te kloppen. Valinch & Mallet is het geworden, met als logo een typisch Schotse knoop.

Single Casks

Single casks selecteren is geen wetenschap, maar een kwestie van smaak en voor Romano en Ermoli is het een kwestie van steeds op zoek te gaan naar het ware distilleerderijkarakter. Ze zullen dus eerder opteren voor wat ze zelf lekker vinden dan wat goed zal verkopen. Dat merkt je ook als je hun range bekijkt. Er zitten vaak distilleerderijen tussen die als minder ‘sexy’ worden beschouwd, maar de pareltjes die beide heren bottelen bewijzen wel dat hun strategie werkt. Want Valinch & Mallet zit aardig in de lift.

Ze kiezen er ook steevast voor om hun single casks zonder koelfiltratie of bijkleuring te bottelen. Zelden wordt de whisky nog versneden – vooral dan jonge whisky die wel eens agressief kan overkomen, wederom een keuze van smaak – het overgrote deel wordt op vatsterkte gebotteld. De heren zijn er ook in geslaagd om een mooie fles te presenteren met prachtige labels en metalen plaatjes die je vertellen van welke distilleerderij de whisky afkomstig is en op welk type vat hij gerijpt heeft, alsook een dop van was.

Range

Hoewel Davide en Fabio begonnen zijn met Scotch single malt, duurde het niet lang alvorens ze ook vaten naar hun gading vonden met grain, Ierse en Amerikaanse whiskey en zelf rum.

Davide (en in mindere mate Fabio) kan je regelmatig tegen het lijf lopen op verschillende festivals in Europa en daarbuiten, waarbij hij steeds een hele mooie en uitgebreide selectie flessen aanbiedt om te proeven.