Lindores Abbey Distillery
Lindores Abbey House
Abbey Road
Newburgh
Fife KY14 6HH
+44 1337 842547
info@lindoresabbeydistillery.com
https://lindoresabbeydistillery.com/

Eight Bols Malt

De Lindores Abbey is een belangrijk klooster voor de geschiedenis van whisky. Ze werd gebouwd in de 12e eeuw door de Earl of Huntingdon en werd bezocht door het koningshuis. Broeder John Cor zou – volgens de boeken van de schatkist – in 1494 opdracht hebben gekregen van Koning James IV om ‘aqua vitae’ te maken van ‘eight bols malt’. Hiervan wordt veronderstelt dat het de allereerste geschreven referentie is naar de productie van whisky. Daarom wordt Lindores Abbey ook wel eens de spirituele thuis van de drank genoemd.

Van het klooster zijn nu enkel nog ruïnes over en in 1912 kwam het klooster, een nabijgelegen boerderij en het land in handen van de familie Howison. Het achterkleinkind van Howison – Drew Mackenzie Smith – is nu de eigenaar en besloot in 2013 een nieuwe distilleerderij neer te zetten op een stuk grond naast het klooster.

Archeologische vondst

Bij de aanvang van de werken werd echter onmiddellijk een archeologische vondst gedaan en werden de werken uitgesteld tot juli 2016. Pas in oktober 2017 kon de distilleerderij haar deuren openen. De distilleerderij werd gebouwd met lokaal materiaal (hout en stenen) en ziet er geweldig uit. Ze beschikt over één wash en twee spirit stills en hoewel ze in de Lowlands ligt, zal ze toch een licht geturfde whisky produceren. Het graan wordt lokaal verbouwd en de vaten zullen ter plekke rijpen.

Een kwart van de vaten zal rijpen in een verwarmd warehouse om de rijping te versnellen. Daarnaast maken ze bij Lindores ook gebruik van een speciale giststam die in samenwerking met de Heriot-Watt University werd ontwikkeld.

Range

In tegenstelling tot de meeste nieuwe distilleerderijen is Lindores niet van plan om een gin op de markt te brengen. Wel wordt de new make vandaag de dag al gebruikt om een ‘aqua vitae’ te maken, met lokale kruiden en zullen ook fruitlikeuren hun opwachting maken eens van de nieuw aangelegde boomgaard kan geoogst worden.

Maar op whisky is het dus nog wel even wachten. De eerste spirit liep immers pas uit de stills op 13 december 2017. Het bezoekerscentrum geeft de liefhebbers niet alleen een inkijk in de productie van de gouden nectar, maar legt uiteraard maar wat graag de link met de historische site.