Dornoch Distillery
Castle Close
Dornoch IV25 3SD
Scotland
+44 1862 810 637
info@dornochdistillery.com
https://www.thompsonbrosdistillers.com/

Dornoch Castle Hotel

De broers Phil en Simon Thompson kregen whisky met de paplepel mee. Hun ouders zijn immers de eigenaars van het prachtig gelegen Dornoch Castle Hotel, vlakbij Clynelish. Het hotel staat vooral bekend om zijn erg uitgebreide whisky bar, waarin zowel nieuwe als oude releases per dram te bestellen zijn.

De Thompson broers namen hun voorliefde voor whisky echter tot het next level en in 2016 – dankzij een crowdfunding ronde – richtten ze Dornoch Distillery op. In 2017 werd het eerst vat te slapen gelegd. De distilleerderij werd ondergebracht in een voormalig station van de brandweer en de broers hadden de grootste moeite om alle materiaal in dat gebouw onder te brengen. Ondertussen zijn ze verhuisd naar een groter gebouw.

Solera

Terwijl de meeste producenten zich voornamelijk toespitsen op de stills, het water en de vaten, zijn Phil en Simon vooral begeesterd door selectie van de beste gist, verschillende gerst variëteiten, het mouten, mashen en fermenteren. Hun grootste focus ligt dus op het maken van de perfecte wash.

Zo werd Cask #1, dat eind 2020 gebotteld werd, afgevuld met spirit die gestookt werd van de historische gerst Plumage Archer, een variëteit die voor het eerst gebruikt werd in 1905, maar vandaag de dag – omwille van de lage opbrengst – nog amper gebruikt wordt. Daarnaast gebruikten ze brouwersgerst in plaats van de veel meer gebruikte distilleerdersgerst. Tot slot ging de spirit in een ongewoon en moeilijk te krijgen oloroso solera vat. Dit is niet zomaar een vat dat met oloroso sherry geprepareerd werd. Goeie soleravaten, gebruikt voor de ‘opvoeding’ van sherry, worden amper door bodega’s verkocht en kunnen wel tot honderd jaar oud zijn.

Range

Alles begon, zoals dat vaak gebeurt bij nieuwe distilleerderijen, met het creëren van gin. Ze stookten tien experimentele batches om tot de huidige, populaire Thompson Brothers Organic Highland Gin te komen, die bovendien al enkele awards in de wacht sleepte. Daarnaast zijn de broertjes ook actief al onafhankelijk bottelaar met al flink wat prachtige release op hun cv, niet beperkt tot single malt. Ook grain, cognac en rum komen aan bod.

Nu is het vooral uitkijken naar hun eigen releases. Cask#1 kende alvast erg veel bijval. De 893 flessen (van 500ml) werden verkocht via een loterij-syteem en de broertjes geven duidelijk te kennen dat ze niet willen dat hun flessen worden doorverkocht. Om liefhebbers aan te sporen om hun fles te openen, haalden ze een geweldige Willy Wonka truuk uit: één fles heeft een gouden kurk die recht geeft op een eigen Octave vat bij Dornoch