Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dornoch New Make Spirit

Tasting Notes Posted on 07/02/2021 16:55

Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Kweepeer

Phil & Simon Thompson zijn de zonen van de eigenaars van het Dornoch Castle Hotel, befaamd om haar whiskybar. Zij gingen een stap verder en richtten de Dornoch Distillery op, na een succesvolle crowdfunding ronde in 2016, alwaar ze hun eigen gin en whisky stoken. Zopas verscheen de eerste single malt van Dornoch. Dat vond ik alvast tijd genoeg om hun new make spirit een aan de tand te voelen. Het sample flesjes geeft volgende geheimen prijs: Plummage Archer is het gersttype, terwijl er drie gist variëteiten gebruikt werden. De fermentatie duurde een ongelooflijke 17 dagen en deze new make werd gedistilleerd op 13 december 2018 en werd gebotteld op de gebruikelijke 63.5% ABV. Aan de slag!

Eén seconde mijn neus in het glas gestoken, besef ik onmiddellijk weer waarom ik zo gek ben op new make. Deze is erg clean met een zoetje als van jonge worteltjes uit blik, moutsuiker en iets groen waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Maar vooral – en dat heb ik vaker bij Dornoch – toetsen van kweepeer. I love it!

Lekker olieachtig op kweepeer (jawel!), moutsuikers, de korst van wit brood en kamfer. Erg clean.

De afdronk is lang en fris op een beetje munt (en er is niet eens hout aan te pas gekomen!).

Dit is een erg mooie new make, hoor!

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Dornoch Distillery

Distilleerderijen Posted on 07/02/2021 06:42

Dornoch Distillery
Castle Close
Dornoch IV25 3SD
Scotland
+44 1862 810 637
info@dornochdistillery.com
https://www.thompsonbrosdistillers.com/

Dornoch Castle Hotel

De broers Phil en Simon Thompson kregen whisky met de paplepel mee. Hun ouders zijn immers de eigenaars van het prachtig gelegen Dornoch Castle Hotel, vlakbij Clynelish. Het hotel staat vooral bekend om zijn erg uitgebreide whisky bar, waarin zowel nieuwe als oude releases per dram te bestellen zijn.

De Thompson broers namen hun voorliefde voor whisky echter tot het next level en in 2016 – dankzij een crowdfunding ronde – richtten ze Dornoch Distillery op. In 2017 werd het eerst vat te slapen gelegd. De distilleerderij werd ondergebracht in een voormalig station van de brandweer en de broers hadden de grootste moeite om alle materiaal in dat gebouw onder te brengen. Ondertussen zijn ze verhuisd naar een groter gebouw.

Solera

Terwijl de meeste producenten zich voornamelijk toespitsen op de stills, het water en de vaten, zijn Phil en Simon vooral begeesterd door selectie van de beste gist, verschillende gerst variëteiten, het mouten, mashen en fermenteren. Hun grootste focus ligt dus op het maken van de perfecte wash.

Zo werd Cask #1, dat eind 2020 gebotteld werd, afgevuld met spirit die gestookt werd van de historische gerst Plumage Archer, een variëteit die voor het eerst gebruikt werd in 1905, maar vandaag de dag – omwille van de lage opbrengst – nog amper gebruikt wordt. Daarnaast gebruikten ze brouwersgerst in plaats van de veel meer gebruikte distilleerdersgerst. Tot slot ging de spirit in een ongewoon en moeilijk te krijgen oloroso solera vat. Dit is niet zomaar een vat dat met oloroso sherry geprepareerd werd. Goeie soleravaten, gebruikt voor de ‘opvoeding’ van sherry, worden amper door bodega’s verkocht en kunnen wel tot honderd jaar oud zijn.

Range

Alles begon, zoals dat vaak gebeurt bij nieuwe distilleerderijen, met het creëren van gin. Ze stookten tien experimentele batches om tot de huidige, populaire Thompson Brothers Organic Highland Gin te komen, die bovendien al enkele awards in de wacht sleepte. Daarnaast zijn de broertjes ook actief al onafhankelijk bottelaar met al flink wat prachtige release op hun cv, niet beperkt tot single malt. Ook grain, cognac en rum komen aan bod.

Nu is het vooral uitkijken naar hun eigen releases. Cask#1 kende alvast erg veel bijval. De 893 flessen (van 500ml) werden verkocht via een loterij-syteem en de broertjes geven duidelijk te kennen dat ze niet willen dat hun flessen worden doorverkocht. Om liefhebbers aan te sporen om hun fles te openen, haalden ze een geweldige Willy Wonka truuk uit: één fles heeft een gouden kurk die recht geeft op een eigen Octave vat bij Dornoch