Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Kweepeer

Phil & Simon Thompson zijn de zonen van de eigenaars van het Dornoch Castle Hotel, befaamd om haar whiskybar. Zij gingen een stap verder en richtten de Dornoch Distillery op, na een succesvolle crowdfunding ronde in 2016, alwaar ze hun eigen gin en whisky stoken. Zopas verscheen de eerste single malt van Dornoch. Dat vond ik alvast tijd genoeg om hun new make spirit een aan de tand te voelen. Het sample flesjes geeft volgende geheimen prijs: Plummage Archer is het gersttype, terwijl er drie gist variëteiten gebruikt werden. De fermentatie duurde een ongelooflijke 17 dagen en deze new make werd gedistilleerd op 13 december 2018 en werd gebotteld op de gebruikelijke 63.5% ABV. Aan de slag!

Eén seconde mijn neus in het glas gestoken, besef ik onmiddellijk weer waarom ik zo gek ben op new make. Deze is erg clean met een zoetje als van jonge worteltjes uit blik, moutsuiker en iets groen waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Maar vooral – en dat heb ik vaker bij Dornoch – toetsen van kweepeer. I love it!

Lekker olieachtig op kweepeer (jawel!), moutsuikers, de korst van wit brood en kamfer. Erg clean.

De afdronk is lang en fris op een beetje munt (en er is niet eens hout aan te pas gekomen!).

Dit is een erg mooie new make, hoor!

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).