Groothandel van Wees BV
Leusderweg 260
3817 KH Amersfoort
Tel +31 33 461 5319
info@whiskyworld.nl
www.whiskyworld.nl
www.ultimatewhisky.com

Tabaksfabrikaten

In Nederland, maar zeker ook in België, is van Wees een begrip. Van hun whisky range onder het label The Ultimate heeft u ongetwijfeld al een aantal flessen gezien en – hopelijk – geproefd. Het bedrijf heeft een erg rijke geschiedenis… maar die begon niet met drank. In 1921 richtte Hubertus van Wees zijn groothandel in tabaksfabrikaten op en de zaak groeit snel. Wanneer Hubertus plots overlijdt in 1954, neemt zijn zoon Johan – beter bekend als Han – van Wees de leiding op zich en betrekt zijn broer Ben bij de firma. Wanneer de winst op tabak begint te dalen, besluit Han van Wees om over te stappen naar alcoholische dranken. Zijn vergunning haalt hij in 1963.

Al snel geniet het bedrijf een ijzersterke reputatie en van Wees begint zich steeds meer toe te leggen op de import van de betere single malts. In 1987 haalt hij zijn zoon Maurice in het bedrijf om de vleugels uit te slaan naar het buitenland. De winkel in het centrum van Amersfoort wordt al snel te klein. Er wordt een groter pand betrokken aan de rand van de stad. In maart 2018 krijgt hij de grote eer om verheven te worden van Keeper of the Quaich tot Master of the Quaich.

The Ultimate

In 1994 wordt de bekende reeks ‘The Ultimate’ gelanceerd. Daarin bottelen Han en Maurice single casks, zowel versneden als op vatsterkte, in de zeer bekende flessen met de rode capsule. In de afgelopen 25 jaar zijn de flessen qua look amper veranderd. Alle releases zijn vrij van koelfiltratie of kleuring. Het volledige en erg imposante track record kan je terugvinden op www.ultimatewhisky.com.

Vandaag de dag heeft de groothandel niet minder dan 6.000 verschillende flessen op voorraad – waarvan minstens 1.000 whisky’s – en is officieel importeur van vele kwaliteitsmerken. Ze adviseren dan ook veel horecazaken en slijterijen. Maar ook de particuliere consument kan de winkel binnenlopen en zich vergapen aan het assortiment en de fles van zijn voorkeur kopen.

Range

Single cask onder het label van The Ultimate verschijnen zowel op 43% als op 46%. Daarnaast is er de Cask Strength reeks – op vatsterkte dus – alsook nog een Rare Reserve reeks. In 2019 verscheen al het 950 single cask!

Daarnaast waren ook de ietwat vreemde ‘Celp, the Seaweed Experience’ en de ‘Saint & Peat’ bottelingen afkomstig van dit bedrijf.