Sliabh Liag Distillers

Line Road, Carrick
Co Donegal F94 X9DX
Ireland
+353 749 739 875
https://www.sliabhliagdistillers.com

info@sliabhliagdistillers.com

Donegal

Sliabh Liag (spreek uit ‘sleave league’) Distillers is het eerste distillersbedrijf in County Donegal sinds meer dan 175 jaar. Het bedrijf is prachtig gelegen op het Sliabh Liag schiereiland in het noorden van Ierland. Het credo van de oprichters is opnieuw te distilleren zoals dat vroeger gebeurde – met turf! Immers, Donagal heeft een rijke historie van (vooral illegaal) distilleren. Nu, even opgelet. Er is géén Sliabh Liag distilleerderij. Er zijn er wel twee andere die Sliabh Liag Distillers beheert, namelijk de An Dúlamán distilleerderij, in Carrick, waar gin en whiskey wordt gestookt en de Ardara distilleerderij, in de gelijknamige gemeente langs de N56, die enkel whiskey produceert.

De eerste ging van start in 2017 en beschikt over een koperen pot still van ocharme 500 liter. Er wordt zelfs met de hand gebotteld. Echt artisanaal, dus. De gin is ondertussen op de markt (en heeft al wat prijzen gewonnen), maar op de eigen whiskey is het natuurlijk nog even wachten.

De tweede is pas in 2021 beginnen stoken en streeft dus naar het 19e eeuwse profiel: triple distilled, rijk, rokerig en geturfd. Het bedrijf wordt gerund door James en Moira Doherty en James Keith.

Folklore

Sliabh Liag ligt achter de Killybegs waar de bevolking het harde klimaat trotseert en een leven opbouwt in een hardvochtig, maar prachtig landschap. Het is een streek waar de sage van de Silkies wordt verteld: legendarische shape-shifters die overdag zeeleeuwen zijn, maar ’s avonds hun huid afwerpen en veranderen in prachtige vrouwen en knappe mannen.

Geen enkele sterveling kan – volgens diezelfde legende – aan deze Silkies weerstaan. Wanneer ze dan terug naar de zee trekken, laten ze flink wat gebroken harten na. Het is naar deze saga dat de eerste whiskey releases genoemd zijn.

Range

Momenteel liggen er bij beiden distilleerderijen vaten malt spirit te rijpen, maar totdat die klaar is om gebotteld te worden, werken ze nauw samen met John Teeling en James Watt van de Great Northern Distillery, waarmee ze reeds enkele blends op de markt hebben, gelinkt aan de folklore zoals hierboven beschreven: The Legendary Silkie, The Legendary Dark Silkie & The Legendary Midnight Silkie.

Daarnaast zijn er al een tweetal expressies van hun An Dúlamán gin op de markt: de Irish Martime Gin en de Santa Ana Armada Strength Gin.