Distilleerderij: Sliabh Liag Distillers
Regio: Ierland
Fles: Silkie The Legendary Irish Whiskey
Kleur: Licht goud
ABV: 46%

Zeehonden

Sliabh Liag Distillers (spreek uit ‘sleeve league’) heeft haar eerste eigen vat te slapen gelegd in 2019, dus over afzienbare tijd zullen we hun eigen single malt whiskey kunnen proeven. Tot dan brengen ze een reeks uit die naar de naam Silkie luistert, die een blend is van zowel dubbel als tripel gedistilleerde malts (inclusief peated) als grain. We beginnen met de Legendary. Klinkt nogal bombastisch voor een entry level blend, nietwaar? Maar dat komt omdat de whiskey vernoemd is naar de Silkies uit de Schotse, Ierse en Faeröer legendes. Volgens die mythe zijn het zeehonden in het water, maar kunnen ze aan land een onweerstaanbare menselijk vorm aannemen. Dit volledig terzijde!

De neus is erg jong en fris op cake, citroentaart, kwark en zachte tuinkruiden. Nog wat vanille en digestieve koekjes, alsook een pas versneden Granny Smith. Tegelijkertijd komt hij erg jong over. Blind zou ik dit eerder een eau-de-vie van appels en citroenen genoemd hebben.

De smaak is okay, zonder groots te worden. Karamel, graankoekjes, chocolade gevuld met banaan. Wordt heel snel wat droog en vertoont dan een zachte toets van rook. Zoethout en wat gekonfijte appelsien. Wederom aan de jonge kant, maar teleurstellen doet hij niet, hoor. Foutloze whiskey.

De afdronk is kort en laat de mond semi-droog achter.

Deze Silkie is verkrijgbaar voor zo’n 30 tot 40 EUR. Potten breken gaat hij niet doen, maar is wel een erg aangename en toegankelijke sipper. Met dank aan Gaetan voor het sample.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).