Distilleerderij: Sliabh Liag Distillers
Regio: Ierland
Fles: Silkie The Legendary Midnight Irish Whiskey
Kleur: goud
ABV: 46%

Latte Macchiato

De Silkie Midnight onderscheidt zich van zijn broertjes omwille van het feit dat dit een blended malt betreft (dus hier is geen grain aan te pas gekomen), die bovendien afkomstig is van een panoplie aan vaten, zijnde: bourbon- en sherryvaten (oloroso), maar ook rode wijnvaten, virgin oak en zelfs vaten waar voorheen imperial stout op gelagerd heeft. Ongetwijfeld komt flink wat van dit spul van de Great Northern Distillery van John Teeling.

De neus is veel meer uitgesproken dan die van de Legendary en de Legendary Dark. Deze Midnight offreert een heleboel aroma’s die gaan van sappige abrikozen naar fudge en via kruisbessen naar een marmelade van appelsienen. Er zit zelf een snuifje dieselolie in, ongetwijfeld dankzij de component geturfde whiskey die hier ook duidelijk in verwerkt werd. Koude koffie, heidehoning, gekonfijte limoenschillen en origine chocolade. Goeie neus!

De body is aan de lichte kant, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt op smaak. Het begint rokerig zoet, waarbij ook de kruiden meteen aan de slag gaan. Denk koriander, kaneel en kruidnagel. Dan volgen – in willekeurige volgorde – pruimen, dadels, rozijnen, druiven, chocolade, noten, gestoofd witloof, perzik, abrikozen en latte macchiato. Hier is heel wat aan de gang en het is allemaal goed.

De afdronk is middellang op perzik, abrikoos en limoenschillen, terwijl de rook nu mooi tot uiting komt en je mond helemaal warm maakt.

Ik beken dat ik na de Legendary en de Dark nogal sceptisch was, maar deze Midnight is echt een erg mooie whiskey geworden die niet alleen best complex is, maar bovendien erg betaalbaar. Aanrader.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).