Distilleerderij: Sliabh Liag Distillers
Regio: Ierland
Fles: Silkie The Legendary Dark Irish Whiskey
Kleur: goud
ABV: 46%

Zachte Rokerigheid

Deze Silkie The Legendary Dark dankt zijn naam aan het feit dat het hart van deze blend een triple gedistilleerde peated malt is en dat alle componenten bovendien in sherryvaten hebben gerijpt. Ik verwacht me bijgevolg aan een veel donkerder versie dan de Legendary.

Op de neus is de peated malt zeker te ontwaren, maar domineren doet hij niet. Deze blend kenmerkt zich vooral door donkerzoet fruit als rozijntjes en mirabellen, aangevuld met citroentaart en steenfruit. De zachte rokerigheid op de achtergrond geeft deze een erg aangename, warme neus.

Helaas is de body erg licht en krijgt het fruit dat ik op de neus ontwaarde nog amper de kans zich te tonen. De graancomponent domineert met vanille, kokosnoot en houtkrullen, de geturfde malt offreert wat zoetzure toetsen en rook, maar van het donkerzoete fruit is nog amper sprake.

De afdronk is middellang op een eerder chemische zoetheid. Jammer.

Zo zie je maar. Ik had van deze Dark meer verwacht dan van de instapper, maar kom wat dat betreft bedrogen uit. Desalniettemin is het een leuke Ier voor een schappelijke prijs. Merci, Gaetan.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).