Carsebridge Distillery
Carsebridge Road
Alloa
Clackmannshire FK10 3LU
Scotland
Gesloten sinds 1983

Carsebridge Distillery

Lowland

Alloa staat bekend om zijn vele brouwerijen. Het leek dan ook de perfecte plek te zijn voor John Bald om daar zijn distilleerderij neer te poten. Hij had immers toegang tot nabijgelegen steenkoolmijnen, water uit de Gartmorn Dam en graan kon aangeleverd worden via de Alloa Harbour. We spreken 1798. Wanneer de distilleerderij een jaar later opent, stookt ze initieel zelfs moutwhisky en zal dat blijven doen tot 1852.

Wanneer de bekende whiskyschrijver Alfred Barnard zo’n negentig jaar na de oprichting de distilleerderij bezoekt, stelt hij vast dat het al een mastodont is met een output van zo’n 6 miljoen liter, één van de grootste producenten op dat ogenblik (enkel Caledonian in Edinburgh was nog groter).

Grain

Bijna een eeuw lang bleef Carsebridge in handen van de Bald familie (na het overlijden van John in 1844 nam zoon Robert over, maar die gaf ze twee jaar later zelf door aan zijn broef John Jr). Het is John Jr die in 1852 besliste de productie van moutwhisky stop te zetten en over te schakelen op grain. Hij had immers begrepen dat de vraag naar grain whisky voor de blends exploderende was. Hiervoor verving hij de alambieken door twee Coffey Stills.

Warehouses

In 1877 wordt Carsebridge één van de oprichters van DCL – Distillers Company Limited, één van de voorlopers van Diageo. In 1966 ging ze op in Scottish Grain Distillers. Een derde Coffey Still werd geïnstalleerd. Maar in 1983 – in volle crisis – wordt de distilleerderij gesloten wegens overproductie (lees: onderconsumptie). Enkel de kuiperij bleef nog bestaan, maar ook die moest er in 2011 aan geloven. De kuiperij van Cambus werd volledig vernieuwd en alle productie van vaten verhuisde definitief.

Range

Van Carsebrigde werden de laatste jaren enkel onafhankelijke bottelingen met hoge leeftijd gespot, maar gezien de distilleerderij in 1983 de deuren sloot, beginnen de stocks nu stilaan uit te putten.

Vorig jaar nog, in de bejubelde Diageo Special Releases, passeerde een geweldige Carsebridge 48 Year Old 1970.