Hercynian Distilling Co.
(Hammerschmiede Distillery)
Elsbach 11A
D-37445 Walkenried
info@hammersschmiede.de
https://www.hercynian-distilling.de

Hammerschmiede

In hartje Duitsland, zo halverwege tussen Kassel en Leipzig, ligt het bergdorp Walkenried. Aan de voet van de Staufenberg werd in 1985 de Hammerschmiede Distillerie opgericht door Karl Theodor Buchholz die zich bezig hield met het stoken van fruitlikeuren en shnapps. Hammerschmiede verwijst naar de hamermolen die gebruikt wordt om het graan te malen. Maar zoonlief Alexander drong er bij zijn vader op aan om ook whisky te beginnen stoken. Zo geschiedde in 2002 en Alexander werd meteen de Master Distiller en Chief Operating Officer, terwijl zijn echtgenote Martina de shop voor haar rekening nam.

De naam van het bedrijf werd omgedoopt naar Hercynian Distilling Co. De naam verwijst overigens naar de Hercynische bergen in Midden-Duitsland, ook wel Harz genoemd. Het is een streek die erg populair is bij toeristen, wat Hercynian ertoe aanzette om ook meteen een bezoekerscentrum te bouwen. Ondertussen heeft het bedrijf 9 mensen in dienst die samen verantwoordelijke zijn voor de vier types single malt die er ondertussen gestookt worden. De bekendste is ongetwijfeld Glen Els, maar ook WillowBurn, The Alrik en The Emperor’s Way zijn ondertussen aan de range toegevoegd.

Golden Promise

De distilleerderij beschikt over twee wash stills (700 liter) en twee spirit stills (750 liter), met een shell & tube condensor. Fermentatie gebeurt in vier houten washbacks van Franse eik, van 3.000 liter elk en duurt zo’n 96 tot 120 uur, afhankelijk van welke single malt ze willen maken.

Jaarlijks wordt er zo’n 50.000 liter new make spirit gestookt en op 60% op vat te slapen gelegd. De vaten zijn van allerlei aard en grootte, van 38 tot 500 liter en meestal eerder gebruikt voor sherry, porto, Marsala of andere spirits. Hoewel sommige releases al op 3 jaar de markt in worden gestuurd, is de gemiddelde leeftijd van de whisky 5 tot 10 jaar. Bottelen gebeurt ter plaatse.

Range

The Glen Els is een zachte, florale single malt met de Journey als bestseller. Zo’n 13.000 flessen worden jaarlijks verkocht. Daarnaast is er de WillowBurn, die kruidiger is omdat hij rijpt op sherryvaten.

The Alrik werd in 2007 gelanceerd en heeft een speciaal aroma omdat het graan wordt gerookt boven een vuur van hout van de beuk en de els. Tot slot is er The Emperor’s Way, hun geturfde malt. De turf komt uit Nedersaksen.