Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Els 4 Year Old 2010 French Connection

Tasting Notes Posted on 29/01/2020 16:25

Distilleerderij: Hammerschmiede
Regio: Duitsland
Fles: Glen Els 4 Year Old 2010/2014 French Connection, 1st fill XO-Cognac Casks, 555 bts
Kleur: goud
ABV: 55.0%

Sauternes

Glen Els is nog niet zo bekend in onze contreien, maar in Duitsland staan ze alleszins erg hoog aangeschreven. De distilleerderij produceert ondertussen – naast enkele andere spirits zoals likeur en gin – vier verschillende single malts: Glen Els, The Alrik, Willowburn en sinds kort de zwaar geturfde Emperor’s Way. Wij houden het voorlopig nog even bij de Glen Els, waarvan er ondertussen al zo’n 180 bottelingen op de markt zijn. Deze ‘French Connection’ is een specialleke, want naast rijping op voormalige cognacvaten, kreeg het ook nog eens een finish op Sauternes Barriques en Blood Tubs van Chateau d’Yquem.

De neus is nogal scherp en alcoholisch. Ik krijg vooral honing en vanille, gevolgd door abrikozen, walnoten en witte wijn. Het sap van de pijnboom. Witte peper. Leder. Tot slot nog iets chemisch waar ik niet meteen de vinger op kan leggen.

Op de tong is hij eveneens erg alcoholisch. Hij brandt een beetje. Eens je speekselklieren één en ander geblust hebben, komen er walnoten, perziken, appels en abrikozen door. De zoete, witte wijn is onmiskenbaar. Hint van melkchocolade. Een handjevol hazelnoten. Pittig gekruid op witte peper en gember.

De afdronk is betrekkelijk lang, drogend en wordt licht bitter. Op het sterfbed meen ik groene druiven te ontwaren. Dat moet wel van de Chateau d’Yquem zijn, zeker?

Ik proef cognac en ik proef Sauternes wijn. Ze overheersen de whisky, me dunkt. Pittig, jong, zoet, maar niet meteen mijn ding. En laten we wel wezen: 75 EUR voor een whisky van 4 jaar oud, da’s wat optimistisch, toch?

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Hercynian Distilling Co.

Distilleerderijen Posted on 29/01/2020 06:43

Hercynian Distilling Co.
(Hammerschmiede Distillery)
Elsbach 11A
D-37445 Walkenried
info@hammersschmiede.de
https://www.hercynian-distilling.de

Hammerschmiede

In hartje Duitsland, zo halverwege tussen Kassel en Leipzig, ligt het bergdorp Walkenried. Aan de voet van de Staufenberg werd in 1985 de Hammerschmiede Distillerie opgericht door Karl Theodor Buchholz die zich bezig hield met het stoken van fruitlikeuren en shnapps. Hammerschmiede verwijst naar de hamermolen die gebruikt wordt om het graan te malen. Maar zoonlief Alexander drong er bij zijn vader op aan om ook whisky te beginnen stoken. Zo geschiedde in 2002 en Alexander werd meteen de Master Distiller en Chief Operating Officer, terwijl zijn echtgenote Martina de shop voor haar rekening nam.

De naam van het bedrijf werd omgedoopt naar Hercynian Distilling Co. De naam verwijst overigens naar de Hercynische bergen in Midden-Duitsland, ook wel Harz genoemd. Het is een streek die erg populair is bij toeristen, wat Hercynian ertoe aanzette om ook meteen een bezoekerscentrum te bouwen. Ondertussen heeft het bedrijf 9 mensen in dienst die samen verantwoordelijke zijn voor de vier types single malt die er ondertussen gestookt worden. De bekendste is ongetwijfeld Glen Els, maar ook WillowBurn, The Alrik en The Emperor’s Way zijn ondertussen aan de range toegevoegd.

Golden Promise

De distilleerderij beschikt over twee wash stills (700 liter) en twee spirit stills (750 liter), met een shell & tube condensor. Fermentatie gebeurt in vier houten washbacks van Franse eik, van 3.000 liter elk en duurt zo’n 96 tot 120 uur, afhankelijk van welke single malt ze willen maken.

Jaarlijks wordt er zo’n 50.000 liter new make spirit gestookt en op 60% op vat te slapen gelegd. De vaten zijn van allerlei aard en grootte, van 38 tot 500 liter en meestal eerder gebruikt voor sherry, porto, Marsala of andere spirits. Hoewel sommige releases al op 3 jaar de markt in worden gestuurd, is de gemiddelde leeftijd van de whisky 5 tot 10 jaar. Bottelen gebeurt ter plaatse.

Range

The Glen Els is een zachte, florale single malt met de Journey als bestseller. Zo’n 13.000 flessen worden jaarlijks verkocht. Daarnaast is er de WillowBurn, die kruidiger is omdat hij rijpt op sherryvaten.

The Alrik werd in 2007 gelanceerd en heeft een speciaal aroma omdat het graan wordt gerookt boven een vuur van hout van de beuk en de els. Tot slot is er The Emperor’s Way, hun geturfde malt. De turf komt uit Nedersaksen.