Distilleerderij: Hammerschmiede
Regio: Duitsland
Fles: Glen Els 4 Year Old 2010/2014 French Connection, 1st fill XO-Cognac Casks, 555 bts
Kleur: goud
ABV: 55.0%

Sauternes

Glen Els is nog niet zo bekend in onze contreien, maar in Duitsland staan ze alleszins erg hoog aangeschreven. De distilleerderij produceert ondertussen – naast enkele andere spirits zoals likeur en gin – vier verschillende single malts: Glen Els, The Alrik, Willowburn en sinds kort de zwaar geturfde Emperor’s Way. Wij houden het voorlopig nog even bij de Glen Els, waarvan er ondertussen al zo’n 180 bottelingen op de markt zijn. Deze ‘French Connection’ is een specialleke, want naast rijping op voormalige cognacvaten, kreeg het ook nog eens een finish op Sauternes Barriques en Blood Tubs van Chateau d’Yquem.

De neus is nogal scherp en alcoholisch. Ik krijg vooral honing en vanille, gevolgd door abrikozen, walnoten en witte wijn. Het sap van de pijnboom. Witte peper. Leder. Tot slot nog iets chemisch waar ik niet meteen de vinger op kan leggen.

Op de tong is hij eveneens erg alcoholisch. Hij brandt een beetje. Eens je speekselklieren één en ander geblust hebben, komen er walnoten, perziken, appels en abrikozen door. De zoete, witte wijn is onmiskenbaar. Hint van melkchocolade. Een handjevol hazelnoten. Pittig gekruid op witte peper en gember.

De afdronk is betrekkelijk lang, drogend en wordt licht bitter. Op het sterfbed meen ik groene druiven te ontwaren. Dat moet wel van de Chateau d’Yquem zijn, zeker?

Ik proef cognac en ik proef Sauternes wijn. Ze overheersen de whisky, me dunkt. Pittig, jong, zoet, maar niet meteen mijn ding. En laten we wel wezen: 75 EUR voor een whisky van 4 jaar oud, da’s wat optimistisch, toch?

79/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-07-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).