Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Smögen 6 Year Old 100 Proof Sherry Quarter Casks

Tasting Notes Posted on 01/06/2021 16:18

Distilleerderij: Smögen
Regio: Zweden
Fles: Smögen 6 Year Old 100 Proof, Sherry Quarter Casks – Batch 1, OB 2020, 500ml
Kleur: koper
ABV: 57.1%

Geblakerde Eik

Mijn allereerste Smögen! Deze Zweedse distilleerderij, opgericht in 2009, vond onderdak in een boerderij nabij Hunnebostrand iets ten noorden van Göteborg. Ze is genoemd naar een nabijgelegen eiland en heeft slechts een capaciteit van zo’n 35.000 liter. Ik proef als eerste een 6-jarige die op sherry quarter casks rijpte en gebotteld werd op 100 Proof, i.e. 57.1% ABV.

Donkerzoete neus op gedroogde vruchten, karamel, geroosterde noten en hazelnootpasta. Er zit ook een lekker groen en zilt randje aan, wat hem toch wat speciaal maakt. Flink wat woodsmoke, een druppeltje olijfolie en zwarte peper. Dit houdt het midden tussen Speyside en Islay… maar dan Zweeds, natuurlijk.

Prima mondgevoel. Lekker pikant omwille van het hout alsook het ABV. Gedroogde ham, walnoten (erg veel), vijgen besprenkeld met zeezout (watte?), woodsmoke en zelfs wat gerookte zalm. Wat is dat hier allemaal? Peper en zout, nootmuskaat, zoethout en flink geblakerde eik.

De afdronk duurt langer dan dat de gemiddelde Zweed lang is met wederom zoete en zilte tonen naast elkaar – zonder te vloeken – met een perfect bittertje op het sterfbed.

Jag är väldigt imponerad! Geweldige kennismaking die me meteen aanzet om op jacht te gaan naar meer van deze Zweedse nieuwkomer. Maar 100 EUR voor een half litertje is natuurlijk wel verschrikkelijk duur.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Smögen Distillery

Distilleerderijen Posted on 01/06/2021 07:03

Smögen Whisky AB
Staleröd Ljungliden 1
SE-45693 Hunnebostrand
Zweden
Tel +46 76 162 63 03
http://www.smogenwhisky.se

Next Level

Pär Caldenby, advocaat van beroep, is erg enthousiast over whisky. Hij schreef er zelfs een  boek over: ‘Enjoying Malt Whisky’. En in 2009 tilde hij zijn passie naar  the next level en richtte de Smögen Distillery op in een boerderij nabij Hunnebostrand, ten noorden van Gotenburg. We zitten dus op de westkust van Zweden. Een paar kilometer ten zuiden van de distilleerderij ligt een eiland dat de naam Smögen draagt. Het eiland telt zo’n 1500 inwoners en is een toeristische trekpleister.

Caldenby kon rekenen op een mooie financiële injectie van de Zweedse overheid van zo’n miljoen kronen (pakweg 100.000 EUR) en kocht daarmee een deel van het materiaal om zijn distilleerderij op te starten. De eerste spirit liep uit de alambieken in 2010.

Strane

De distilleerderij beschikt over een wash still van 900 liter en een spirit still van 600 liter. Hiermee kan Caldenby zo’n 35.000 liter per jaar produceren. De eerste botteling, de Smögen Primör, een 3-jarige malt op vatsterkte, ging in 2014 aan de haal met een zilveren medaille op het Stockholm Beer en Whisky Festival. Dat was een heuse opsteker voor de distilleerderij.

Eveneens in 2014 werd begonnen met de productie van de Strane London Dry Gin die gebotteld werd op 76%. Tot 2017 was het de sterkste gin ter wereld. Om die titel terug te pakken lanceerde Caldenby in juli 2018 zijn Strane Ultra Uncut Gin op 82.5%.

Range

Smögen heeft ondertussen meer dan 75 releases op het palmares, waarvan de meeste private casks zijn, gebotteld in flesjes van 500ml. Daarnaast werden enkele malts gelanceerd in het zogenaamde Sherry Project en enkele single casks op vatsterkte.

In 2020 verscheen de Smögen 8 Year Old, een vatting van malts die op zowel ex-bourbon barrels als ex-sherry butts rijpte, die het vlaggenschip vormt.