Distilleerderij: Smögen
Regio: Zweden
Fles: Smögen 6 Year Old 100 Proof, Sherry Quarter Casks – Batch 1, OB 2020, 500ml
Kleur: koper
ABV: 57.1%

Geblakerde Eik

Mijn allereerste Smögen! Deze Zweedse distilleerderij, opgericht in 2009, vond onderdak in een boerderij nabij Hunnebostrand iets ten noorden van Göteborg. Ze is genoemd naar een nabijgelegen eiland en heeft slechts een capaciteit van zo’n 35.000 liter. Ik proef als eerste een 6-jarige die op sherry quarter casks rijpte en gebotteld werd op 100 Proof, i.e. 57.1% ABV.

Donkerzoete neus op gedroogde vruchten, karamel, geroosterde noten en hazelnootpasta. Er zit ook een lekker groen en zilt randje aan, wat hem toch wat speciaal maakt. Flink wat woodsmoke, een druppeltje olijfolie en zwarte peper. Dit houdt het midden tussen Speyside en Islay… maar dan Zweeds, natuurlijk.

Prima mondgevoel. Lekker pikant omwille van het hout alsook het ABV. Gedroogde ham, walnoten (erg veel), vijgen besprenkeld met zeezout (watte?), woodsmoke en zelfs wat gerookte zalm. Wat is dat hier allemaal? Peper en zout, nootmuskaat, zoethout en flink geblakerde eik.

De afdronk duurt langer dan dat de gemiddelde Zweed lang is met wederom zoete en zilte tonen naast elkaar – zonder te vloeken – met een perfect bittertje op het sterfbed.

Jag är väldigt imponerad! Geweldige kennismaking die me meteen aanzet om op jacht te gaan naar meer van deze Zweedse nieuwkomer. Maar 100 EUR voor een half litertje is natuurlijk wel verschrikkelijk duur.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).