Smögen Whisky AB
Staleröd Ljungliden 1
SE-45693 Hunnebostrand
Zweden
Tel +46 76 162 63 03
http://www.smogenwhisky.se

Next Level

Pär Caldenby, advocaat van beroep, is erg enthousiast over whisky. Hij schreef er zelfs een  boek over: ‘Enjoying Malt Whisky’. En in 2009 tilde hij zijn passie naar  the next level en richtte de Smögen Distillery op in een boerderij nabij Hunnebostrand, ten noorden van Gotenburg. We zitten dus op de westkust van Zweden. Een paar kilometer ten zuiden van de distilleerderij ligt een eiland dat de naam Smögen draagt. Het eiland telt zo’n 1500 inwoners en is een toeristische trekpleister.

Caldenby kon rekenen op een mooie financiële injectie van de Zweedse overheid van zo’n miljoen kronen (pakweg 100.000 EUR) en kocht daarmee een deel van het materiaal om zijn distilleerderij op te starten. De eerste spirit liep uit de alambieken in 2010.

Strane

De distilleerderij beschikt over een wash still van 900 liter en een spirit still van 600 liter. Hiermee kan Caldenby zo’n 35.000 liter per jaar produceren. De eerste botteling, de Smögen Primör, een 3-jarige malt op vatsterkte, ging in 2014 aan de haal met een zilveren medaille op het Stockholm Beer en Whisky Festival. Dat was een heuse opsteker voor de distilleerderij.

Eveneens in 2014 werd begonnen met de productie van de Strane London Dry Gin die gebotteld werd op 76%. Tot 2017 was het de sterkste gin ter wereld. Om die titel terug te pakken lanceerde Caldenby in juli 2018 zijn Strane Ultra Uncut Gin op 82.5%.

Range

Smögen heeft ondertussen meer dan 75 releases op het palmares, waarvan de meeste private casks zijn, gebotteld in flesjes van 500ml. Daarnaast werden enkele malts gelanceerd in het zogenaamde Sherry Project en enkele single casks op vatsterkte.

In 2020 verscheen de Smögen 8 Year Old, een vatting van malts die op zowel ex-bourbon barrels als ex-sherry butts rijpte, die het vlaggenschip vormt.