Kyrö Distillery
Oltermannintie 6
61500 Isokyrö
Finland
+358 40 0748174
wearekyro@kyrodistillery.com
https://kyrodistillery.com/

Sauna

De legende wil dat vijf Finse vrienden – Miika Lipläinen, Kalle Valkonen, Mikko Koskinen, Jouni Ritola en Miko Heinilä – zich afvroegen waarom hun favoriete whisky – rye, of roggewhisky – niet in eigen land wordt gestookt. Er was volgens hen geen enkele reden waarom ze niet zelf hun geliefkoosde drank konden produceren. De vijf zaten op dat ogenblik, zoals de Scandinaviërs wel vaker doen, in de sauna.

Om onderdak voor hun nieuwe distilleerderij te vinden, maakten ze gebruik van een oude, verlaten zuivelfabriek in Isokyrö en doopte haar Kyrö Distillery. We zitten op zo’n 400 kilometer ten noorden van Helsinki. Hun eerste mash, gefermenteerd in de keuken van het ouderlijk huis van Kalle, lieten ze afstoken bij een bevriend craft distiller in Pori. Maar het was onmogelijk te voorspellen of hun new make ook tot een goeie rye whisky zou leiden. We schrijven 2012.

Pop-Up

 In 2014 lieten ze hun eigen stills het werk doen in de oude zuivelfabriek en schonken ze hun drankjes in Helsinki in een pop-up bar die grappig genoeg ‘Tourism Agency of Isokyrö’ gedoopt werd.

En terwijl de eerste roggewhisky rustig lag te slapen – je kan trouwens nog steeds barrels kopen, mocht je dat willen – lanceerden de jongens al gin en een roomlikeur. Hun eerste gin werd meteen uitgeroepen tot ‘Beste Gin for a Gin & Tonic’ in het Verenigd Koninkrijk en ze waren op twee dagen uitverkocht. Kyrö stond op de kaart.

Range

Al hun spirits worden gestookt van 100% rogge, maar in 2020 was hun bestseller… handsanitizer. Dat verbaast niemand, toch? Wat misschien wel zal verbazen is het feit dat het bedrijf in 2019 een omzet draaide van 44 miljoen euro! Ondertussen is de eerste whisky op de markt en is het uitkijken naar nieuwe releases van deze jonge vlegels.

Omdat ze over slechts kleine stocks beschikken, worden hun producten wel vermarkt in flesjes van 20cl en 50cl.