Braeckman Graanstokerij BVBA
Berchemweg 61
9700 Oudenaarde
Tel 055/30.08.88
info@braeckman.eu
https://www.braeckman.eu/nl/

100 jaar

Hoewel de nieuwe graanstokerij pas in 1996 werd neergepoot in Oudenaarde, kan Braeckman toch op een lange geschiedenis bogen. In 2018 vierden ze nog hun 100-jarige bestaan. Achiel Braeckman zette in 1918 zijn eerste stokerij neer – De Blauwe Druif – in Nederzwalm. Zijn jenever droeg dezelfde naam en wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd volgens het originele recept. In 1947 werd dan de Feitelijke Vereniging opgericht om de groei van het bedrijf te kunnen ondersteunen. In 1957 treedt Willy Braeckman tot het bedrijf toe en zal het drie decennia lang leiden.

Sinds 1987 staat de stokerij onder leiding van Filip Braeckman, die het productengamma stevig uitbreidt met een aantal authentieke graanjenevers, vruchtenjenevers, roomjenevers en andere edele likeuren, maar ook gin en whisky introduceert.

Ambachtelijk

Hoewel de productie nu plaatsvindt in de hypermoderne distilleerderij, zweert de familie bij de ambachtelijke tradities: van de selectie van de edele granen tot de botteling van het eindproduct. Van massaproductie is hier geen sprake. Alles wordt binnenshuis gestookt. Dat maakt van Braeckman één van de weinige ‘warme stokers’. Ze malen hun (inheemse!) rogge en mout zelf, het vergisten en distilleren gebeurt allemaal in de eigen stokerij en daarom mogen de producten gerust ‘Small Batch’ genoemd worden. En vergeten we niet dat ze ook het label ‘Streekproduct Vlaamse Ardennen’ kregen als erkenning van oorsprong, traditie en kwaliteit.

Filip Braeckman is zelf de derde generatie Master Distiller. Voor hem blijft geur en smaak het allerbelangrijkste. Voor hem heeft de perfecte jenever een volle, ronde graansmaak, mar is ook zeer fris met veel jeneverbes. Die juiste balans vinden, is Filips grootste uitdaging. Een deel van de jenevers krijgen ook een vatrijping op voormalige bourbon barrels.

Range

De range bestaat uit likeuren zoals de Flemish Coffee en de Bloss’m Story, een heleboel jenevers, alsook fruit- en roomjenevers en de Baldwin’s Premium Distilled Gin. Maar ons interesseert natuurlijk vooral de whisky.

De core-range bestaat vandaag de dag uit vier expressies: een tienjarige single malt en single grain whisky op 46%, een 12-jarige single grain op 66.1% en een 10-jarige single malt die nog een finish van tien maanden kreeg op een oloroso sherryvat en gebotteld werd op 60.5%. Alle whisky wordt op de markt gebracht in flesjes van 50cl.