Distilleerderij: Braeckman
Regio: België
Fles: Braeckman 4 Year Old 2018 Single Grain, OB 2022, Virgin Oak Cask Finish, 2360 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Indrukwekkend… in zijn genre

Deze limited edition van Belgisch stoker Braeckman uit Oudenaarde werd geproduceerd van zowel mout als rogge. Hij werd eerst gerijpt in first fill bourbon barrels en kreeg dan nog een finish van 6 maanden in heavily charred American virgin oak. En, hoera, hij wordt aan een betaalbare prijs aangeboden in een 70cl fles! Dat was bij vorige edities wel eens anders. Laten we hier maar eens gauw mee aan de slag gaan.

De neus offreert voornamelijk vanille, vers gezaagd hout en een handjevol noten. Daar komen, ongetwijfeld dankzij de virgin oak, nog een mooi panoplie aan kruiden aan te pas. Hij doet me zelfs even aan een barrel aged gin denken! Koriander, jeneverbes en staartpeper. Mooi.

De body is relatief licht en toch niet waterachtig. Erg zacht, in feite, op wederom een karrenvracht aan vanille, wat potloodslijpsel, zachte toetsen van peper en zelfs een mespuntje kaneel. Prima gebalanceerd. Indrukwekkend… in zijn genre.

De afdronk is middellang op bloemsuiker, butterscotch en crème brûlée.

Lekker! Ik proefde onlangs een Dumbarton 20 Year Old uit 2000. Die kwam zelfs niet in de buurt van deze jonge Belg. Just sayin’. Met dank aan Cinoco voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).