Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan 24 Year Old 1998 Asta Morris

Tasting Notes Posted on 04/12/2022 16:46

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 24 Year Old 1998/2022 Asta Morris, Ex-Bourbon Cask #AM166
Kleur: goud
ABV: 54%

Swinging Seventies

Hoera! Asta Morris heeft net een nieuwe whisky gelanceerd in de Heritage reeks, die met de blauwe labels, speciaal voorbehouden voor mooie single casks op leeftijd. En dit keer is het een 24-jarige Auchentoshan. U begrijpt mijn vreugde. Ik was er uiteraard als de kippen bij deze te bestellen en plopte hem zelfs dezelfde dag nog open, zo enthousiast was ik. Als Zotte Bert een Toshan kiest, dan weet ik dat het goed gaat zijn. Hij is hiermee overigens niet aan zijn proefstuk toe. In 2016 bottelde hij ook al eens een Auchentoshan. Toen was het een sherry hogshead. Deze keer betreft het een voormalig bourbon cask. Proeven!

Oh, die neus is bijzonder. En bijzonder boeiend! Een quasi-tropische Toshan op Reine Claude, marshmallows, meringue, kokosnoot en bananen. Popcorn! Rietsuiker! De typische florale toets zit helemaal op de achtergrond, net zoals een zachte hint van citrusfruit. Mooi streepje hout, ook. Doet wat denken aan de Auchentoshan uit de Swinging Seventies.

Heerlijk romig en lekker pittig gekruid. De kokos en pruimpjes keren onmiddellijk weer, maar zijn wel gewikkeld in een mooi kruidig jasje. Amai, dat was een goed vat, zeg! Woodsmoke die bijna aan turf doet denken. Da’s vloeken in de kerk, natuurlijk. De balans die hier bereikt wordt is hemels. Lekker fruitig, hoor. Citrus – zowel limoen als mandarijn – steken midpalate de kop op en kruidnagel en honing verschijnen. En ja, erg old school.

De afdronk is lekker lang, heerlijk fruitig en warm. En quasi tropisch.

Man, man, man, wat lekker zeg! Hij overtreft zelfs mijn stoutste verwachtingen. Maar ja, Zotte Bert kent zijne stiel, hé. Een doos, een doos moet ik hiervan hebben!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Braeckman Single Grain 2022 Edition Virgin Oak Cask Finish

Tasting Notes Posted on 04/12/2022 06:30

Distilleerderij: Braeckman
Regio: België
Fles: Braeckman 4 Year Old 2018 Single Grain, OB 2022, Virgin Oak Cask Finish, 2360 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Indrukwekkend… in zijn genre

Deze limited edition van Belgisch stoker Braeckman uit Oudenaarde werd geproduceerd van zowel mout als rogge. Hij werd eerst gerijpt in first fill bourbon barrels en kreeg dan nog een finish van 6 maanden in heavily charred American virgin oak. En, hoera, hij wordt aan een betaalbare prijs aangeboden in een 70cl fles! Dat was bij vorige edities wel eens anders. Laten we hier maar eens gauw mee aan de slag gaan.

De neus offreert voornamelijk vanille, vers gezaagd hout en een handjevol noten. Daar komen, ongetwijfeld dankzij de virgin oak, nog een mooi panoplie aan kruiden aan te pas. Hij doet me zelfs even aan een barrel aged gin denken! Koriander, jeneverbes en staartpeper. Mooi.

De body is relatief licht en toch niet waterachtig. Erg zacht, in feite, op wederom een karrenvracht aan vanille, wat potloodslijpsel, zachte toetsen van peper en zelfs een mespuntje kaneel. Prima gebalanceerd. Indrukwekkend… in zijn genre.

De afdronk is middellang op bloemsuiker, butterscotch en crème brûlée.

Lekker! Ik proefde onlangs een Dumbarton 20 Year Old uit 2000. Die kwam zelfs niet in de buurt van deze jonge Belg. Just sayin’. Met dank aan Cinoco voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).