Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 24 Year Old 1998/2022 Asta Morris, Ex-Bourbon Cask #AM166
Kleur: goud
ABV: 54%

Swinging Seventies

Hoera! Asta Morris heeft net een nieuwe whisky gelanceerd in de Heritage reeks, die met de blauwe labels, speciaal voorbehouden voor mooie single casks op leeftijd. En dit keer is het een 24-jarige Auchentoshan. U begrijpt mijn vreugde. Ik was er uiteraard als de kippen bij deze te bestellen en plopte hem zelfs dezelfde dag nog open, zo enthousiast was ik. Als Zotte Bert een Toshan kiest, dan weet ik dat het goed gaat zijn. Hij is hiermee overigens niet aan zijn proefstuk toe. In 2016 bottelde hij ook al eens een Auchentoshan. Toen was het een sherry hogshead. Deze keer betreft het een voormalig bourbon cask. Proeven!

Oh, die neus is bijzonder. En bijzonder boeiend! Een quasi-tropische Toshan op Reine Claude, marshmallows, meringue, kokosnoot en bananen. Popcorn! Rietsuiker! De typische florale toets zit helemaal op de achtergrond, net zoals een zachte hint van citrusfruit. Mooi streepje hout, ook. Doet wat denken aan de Auchentoshan uit de Swinging Seventies.

Heerlijk romig en lekker pittig gekruid. De kokos en pruimpjes keren onmiddellijk weer, maar zijn wel gewikkeld in een mooi kruidig jasje. Amai, dat was een goed vat, zeg! Woodsmoke die bijna aan turf doet denken. Da’s vloeken in de kerk, natuurlijk. De balans die hier bereikt wordt is hemels. Lekker fruitig, hoor. Citrus – zowel limoen als mandarijn – steken midpalate de kop op en kruidnagel en honing verschijnen. En ja, erg old school.

De afdronk is lekker lang, heerlijk fruitig en warm. En quasi tropisch.

Man, man, man, wat lekker zeg! Hij overtreft zelfs mijn stoutste verwachtingen. Maar ja, Zotte Bert kent zijne stiel, hé. Een doos, een doos moet ik hiervan hebben!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).