Blackadder International Ltd
89A St James Road
Tunbrigde Wells
Kent TN1 2HH
UK
+44 1892 615646
spirited@blackadder.com
www.blackadder.nu

Predikant

Twee vrienden, Robin Tucek en John Lamond, publiceerden in 1987 het boek ‘The Malt Whisky File’. Die vriendschap leidde uiteindelijk tot de oprichting van Blackadder in 1995. Het is een verwijzing naar de 17e eeuwse voortvluchtige Schotse predikant John Blackadder, die zeven jaar lang uit de klauwen van de overheid kon blijven. Het logo van het bedrijf is in die bijna 25 jaar tijd nooit veranderd.

De eerste releases bestonden uit single malts in zowel de Distillery Selections als in de Limited Editions en tot slot een reeks Natural Strength. De befaamde Raw Cask kwam pas in 2005. Maar Lamond verliet het bedrijf reeds in 2000 en werd vervangen door Hannah Tucek, dochter van de oprichter. In 2014 kwam ook Michael, de jongste van het gezin, het bedrijf vervoegen.

Raw Cask

 De filosofie van Blackadder is ‘cask is king’. Daarom worden de meeste van hun whisky’s op vatsterkte gebotteld. Van kleuring of koelfiltratie geen sprake. Het unieke aan de Raw Cask reeks is het feit dat er in de fles wat cask sediment zit, kleine zwarte stukjes verkoold hout van het vat. Dit is natuurlijk een commerciële gimmick – immers, alle whisky moet grondig gefilterd worden alvorens hij op fles getrokken mag worden – maar heeft het bedrijf geen windeieren gelegd.

De afgelopen jaren zijn Robin en Michael vaak geziene gasten op festivals en wie een tasting van Blackadder heeft meegemaakt, weet dat de twee er een groot gevoel voor (schuine) humor op nahouden. Zo’n tasting is bijgevolg niet alleen vaak erg lekker en leerzaam, maar ook erg grappig.

Range

Blackadder’s vlaggenschip is zonder enige twijfel Raw Cask. Maar daarnaast heeft het bedrijf een heleboel andere labels op de markt, te weten: Black Snake, Red Snake, Smoking Ilsay, Peat Reek, Peat Reek Embers, Statement, Legendary, Blairfindy, chimera, A Drop of the Irish and Raw Cask Rum. Voor de exportmarkt worden hun vaten gebotteld onder een ander label. Zo bestaat er Aberdeen Distillers, Riverstown en The Clydesdale.

Bovendien hebben ze een goeie relatie met Amrut en verschijnen er vaak single casks van deze Indische malt onder hun label.