Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Isle of Jura 16 y Diurachs Own

Tasting Notes Posted on 12/04/2011 11:57

Isle of Jura 16 y Diurachs Own

Zestien jaar lang gekoesterd, dit is dé whisky naar keuze van het volk van de Jura.

Diurachs (Gaelic voor: Volk van Jura). Ter ere van deze unieke band, siert het symbool van de Diurachs elke verpakking.

Tastingnotes.


N: Een lekkere neus met bloemen een klein vleugje turf, rozijnen, sinaasappel en honing.

S: Zoet maar droog met hazelnoten, honing, fruitig met sinaasappel.

Deze heeft zeker geen water nodig. Lekker

F: Een lange droge lekkere finish.

C: Terug een degelijke whisky die op de bovenste plank mag in de kast.

Hij is misschien niet uitzonderlijk goed maar wel degelijk. Een echte daily dram en tevens een bewijs dat ze op Jura weten hoe ze whisky moeten maken



jura boutique barrel 1993

Tasting Notes Posted on 11/04/2011 13:14

Isle of Jura boutique
Barrel 1993

Deze Boutique
Barrels
botteling van Jura heeft een 2de rijping
gehad op Oloroso sherry vaten. Het is een single cask en op vatsterkte
gebotteld. (54%)

Met deze
tastingnote heb ik redelijk lang geworsteld voor ik hem juist uitgedrukt kreeg.
Ik heb deze al een paar keer geproefd en hoe meer zuurstof er in de fles komt
hoe beter hij word. Had ik mijn eerste tasting note online zou gezet hebben was
hij heel slecht geweest. Raar.

N: Een
klein beetje rook en dan komt de sherry naar voor met zijn fruit, rode bessen
en druiven. En nog steeds een beetje rubber.

S: Hij
begint onmiddellijk heel pikant en peperig dan komt het fruit, honing, rode
bessen, pruimen, en rook. En dan het minder prettige de rubber komt ook terug.

Met
toevoeging van water blijft hij even pikant en branderig maar het rubber
verdwijnt en dat is toch een voordeel.

F: Een
redelijk lange branderige en pikkante finish met een beetje rook.

C: Deze
whisky heeft tijd nodig zowel in de fles als in het glas. Voor mij de mindere
van de boutique reeks. De rubber valt mij een beetje tegen maar dat is
misschien wel persoonlijk.

Ben
benieuwd hoe hij verder zal evolueren in de fles naarmate er meer lucht in
komt.

Nu mag
hij nog op de middelste plank in de kast.



Isle of Jura Boutique Barrel 1995

Tasting Notes Posted on 11/04/2011 09:39

Dit is de tweede uit de boutique reeks deze speciale botteling van Jura heeft na zijn 10 jaar lange rijping op Amerikaans eiken nog een jaar nagerijpt op refill bourbon vaten. Het is een single cask release en is op vatsterkte gebotteld. (56,5%)

En dit heeft een verrassende single malt voort gebracht.

N: He dit is raar, dit is toch een single malt en geen bourbon. Hij ruikt raar maar waar helemaal zoals een bourbon, zoet, vanille, fruit ( sinaasappel) zoals ik al zei een verrassende whisky.

Het refill bourbon vat heeft hier duidelijk zijn stempel gedrukt.

S: Fruit, peer redelijk kruidig en pikkant zeker zonder toevoeging van water.

Zodra je er water aan toevoegt verdwijnt het pikkante en komt het fruit nog meer naar het oppervlak.

F: Redelijk lang met vrij veel kruiden.

C: Zoals ik al zei dit is een verrassende Single malt.

Als je niet weet dat dit gemaakt is in Schotland zou je zeggen dat het om een Bourbon gaat.

Zeker als je enkel op de geur verder zou gaan.

Best wel een lekkere whisky die een plaats op de bovenste plank IN de kast verdient.



Jura prophecy

Tasting Notes Posted on 08/04/2011 22:54

Nu we toch bezig zijn zet ik er onmiddellijk de tastingnote van de Prophecy op.

Isle of Jura Prophecy is geinspireerd door het ware verhaal van de oude wijze ziener die de ondergang voorspelde van de roemruchte Clan Campbell die begin 1700 het eiland regeerde.

De Prophecy heeft geen koude filtering ondergaan, is zwaar geturfd en heeft een alcoholpercentage van 46%

N: Rijke turf , fruit ,rijpe sinaasappel , noten. Zalige neus.

S: Hier is de turf niet zo prominent aanwezig. Eerder gerookt met sinaasappel ,peper, fruitig en hier komen de noten ook terug.

F: Een lange zachte finish met een zachte turf die zeker niet overheerst.

Ja dit is al de tweede Jura die mij bevalt.

Deze mag ook op de kast .



Jura Boutique barrels 1999

Tasting Notes Posted on 08/04/2011 22:40

Jura Boutique 1999 Kentucky bourbon barrel :

Deze speciale botteling van Jura heeft na zijn 10 jaar lange rijping in Amerikaans eiken vaten nog een jaar nagerijpt op refill bourbon vaten. Het is een single cask release en is op vatsterkte gebotteld. 55%vol

Hij is stevig geturft met een waarde van 30ppm.

N : 1 woord een zalig lekkere frisse neus, hij begint met een hevige turf die dan het fruit doorlaat, zesten van sinaasappel, en natuurlijk de vanille van het bourbon vat.

S: turf ,pikant, zoet, sinaasappel, vanille,noten?

f: lang, de turf verdwijnt redelijk snel en gaat over in pikante zoete peper.

C: zie je wel dat Jura beter is dan de algemene mening. Met woorden van de whiskypassion te zeggen deze mag op de kast goed in het zicht. ;))))))))



Jura 10y

Tasting Notes Posted on 08/04/2011 22:25

De jongste van alle Jura’s is de 10y en de goedkoopste van alle Jura’s en dit beloofd weinig goeds.

Ik ben misschien om het met de woorden van een van mijn whisky vrienden te zeggen en Jura man maar dat wil nog niet zeggen dat voor mij alle Jura’s top zijn.

Je kan het nu al wel raden denk ik, dit is een echte flop.

Genoeg gepraat nu, nu is het tijd voor mijn tasting note.

N: hmm dit valt echt tegen . Wat ruik ik? ….. Niets.

Nee, echt ik ruik op het eerste moment alleen alcohol.

Na enige tijd krijg je fruit, bloemen en misschien een klein beetje turf.

S: Dit is ietsjes beter niet veel, fruit, zoet maar toch een beetje peper en helemaal op het einde een heel klein beetje turf nauwelijks te proeven

F: Redelijk kort met een houtsmaak

Conclusie: L dit is een flauwe whisky die mij helemaal niet kan bekoren.

Door deze whisky te maken dragen ze zelf bij tot hun slechte reputatie.



Snow Phoenix

Whisky Talk Posted on 26/12/2010 18:08

Het is al enige tijd geleden dat ik nog eens iets op de blog gepost heb.

Daar ga ik dus nu verandering in brengen.

Maar waar ga ik beginnen?

We zullen beginnen bij een van mijn laatste aankopen nm de “Glenfiddich Snow Phoenix”.

 

De Snow Phoenix is ontstaan tijdens een ongeluk in de lange geschiedenis van de Glenfiddich distilleerderij.
Op een koude winterdag in december ’09 in Schotland begon het hevig te sneeuwen en het stopte niet meer tot begin januari ’10. Al gauw was alles bedolven onder een dik pak sneeuw, zo ook de pakhuizen van de distilleerderij van Glenfiddich.

Op de avond van donderdag 7 januari sloeg het noodlot toe. Een aantal daken van de distilleerderij konden het pak sneeuw van 1,20m niet meer houden en stortten in, waardoor de in eiken vaten rijpende whisky werden blootgesteld aan de barre winter hemel.

Ondanks de barre temperaturen van -19°C kwam het team onmiddellijk in actie om de schade te beperken. Toen Brian Kinsman, Malt Master, de pakhuizen bezocht, kwam hij tussen de ravage op een interessant idee.

De whisky zou gemaakt worden van een selectie van de beste eiken vaten uit de door sneeuw beschadigde pakhuizen. Hierbij waren zowel Oloroso Sherry vaten als Bourbon vaten. Elk vat werd gekozen om een unieke bijdrage te leveren aan de smaak en het aroma van de uiteindelijke whisky.

Dit wordt een buitengewoon huwelijk tussen Glenfiddich Single Malt Whisky’s van verschillende leeftijden en afwerkingen. Alle vaten werden gebruikt zoals ze gevonden zijn. De whisky kreeg de naam Snow Phoenix, een grote Glenfiddich Malt geboren uit een geluk bij een ongeluk. We spreken dan ook van een limited edition, die enkel in 2010 gemaakt zal worden.
De whisky is non-chillfiltered. Bepaalde bronnen spreken van vatsterkte maar volgens mij is hij versneden op 47,6%.

Een gedeelte van de opbrengst gaat naar het Cairngorm Mountain Resque team.

Tasting note.

N: Vanille rijp fruit peer en appels en bloemen

T: Zoet ,chocolade , kruidnagel, een beetje sinaasappel van de Oloroso sherry en een beetje rook.

F: redelijk lange finish met zachte zoete sherry tonen.

 

 

Hopelijk kunnen alle lezers zich verzoenen met mijn klein artikel over deze volgens mij bijzondere gebeurtenis en whisky.

Groetjes allemaal en Slàinte.



Nieuwe aanwinsten

Whisky Talk Posted on 14/07/2010 22:04

Sinds kort is Jurgens whisky huis exclusief invoerder van A.D.Rattray bottelingen.

Aangezien Jurgen mijn mentor is en mij dan ook steeds met raad en daad bijstaat om mijn kennis over whisky bij te schaven, heb ik bij hem de volledige line-up van het Rattray aanbod aangekocht.

De volledige beschrijving van de A.D.Rattray laat ik aan Jurgen over en dat zal hij op gepaste tijden ook wel doen.

De volledige line –up bestaat uit:

1. Aberfeldy (B) 1994 15y 57,3% 290st

2. Arran (S) 1996 12y 55,7% 656st

3. Balblair (B/S) 1991 19y 46% 335st

4. Bunnahabhain (S) 1991 18y 53,7% 647st

5. Clynelish (B) 1997 12y 59,4% 310st

6. Cragganmore (B) 1993 14y 59,8% 317st

7. Glen Scotia (B) 1977 33y 57% 195st

8. Highland Park (B) 1998 11y 46% 317st

9. Macallan (B) 1991 19y 58,9% 260st

10. Mortlach (S) 1990 19y 58,6% 218st

11. Stronachie 12y 43%

12. Tomatin (B) 1988 21y 55,2% 213st

13. Tullibardine (B) 1990 18y 59,1% 300st

De website “onversneden” heeft al enkele bottelingen geproefd en goed bevonden.

http://onversneden.com/

Diegene die ik al geprobeerd heb, zijn mij allemaal al zeer goed meegevallen.

1. Arran: neus: prikkelend met noten, vanille en zoet;

Smaak: vettig met fruit en noten. Deze krijgt van mij een score van 82.

2. Highland Park: neus: lekker fruitig met een zachte turf.

Smaak: verschillende soorten fruit banaan, peer en een pittige peper

en dan een niet overdreven turf.

Deze krijgt een 81/100 wat veel is aangezien ik geen highland park fan ben.

3. Macallan: neus: Fruitig en karamel.

Smaak: goed vettig in de mond fruitig en vanille.

Score van 84/100 echt wel een uitzonderlijke Macallan.

4. Balblair: neus: gedroogd fruit en bloemen

Smaak: vettig in de mond met een fruitige smaak en een lichte sherry toets.

Score: zeker een 86/100 dit is een hele lekkere.

5. Stronachie: neus: fruitig met appelen en een beetje peer.

Smaak: fruitig met op het einde een beetje rook.

Score aangezien het geen single cask is toch een 79/100

Zeker een goede aankoop voor uw daily dram met een klein prijs- kaartje.

Eigenlijk heb ik hier allemaal heel lekkere whisky’s geproefd aan heel democratische prijzen.



Pendleton

Whisky Talk Posted on 25/05/2010 20:30

Een tijdje geleden las ik een artikel over een Canadese whisky die in Europa niet op de markt was namelijk de pendleton. Dit intrigeerde mij zo dat ik besloot dat ik ging proberen hem vast te krijgen.

Dit was wel niet zo evident aangezien hij zelfs in Canada en Amerika moeilijk te vinden is.

Via een connectie in Canada heb ik geprobeerd hem te bemachtigen maar zelfs dit lukte mij niet aangezien hij niet in de plaatselijke liquor store van mijn contact aanwezig was.

Maar mijn jeugdvriend Willy ging voor 14dagen naar de states en die zou wel eens zoeken voor mij . Hij heeft in 2 verschillende staten meerdere liqour stores moeten afgaan maar ja hoor het is hem gelukt eentje te vinden en hem mee te brengen. Bedankt Willy voor de moeite. Hier onder klein verslagje over de bewuste whiskey.

Pendleton is een whiskey gedistilleerd in Canada met de beste ingrediënten. Vlak voor het bottelen word er zuiver gletsjerwater aan toegevoegd van Mt. Hood (hoogste berg van Oregon). Pendleton levert een buitengewoon zachte en rijke whiskey met een complexe smaak. Er bestaan 2 versies van een 10 jarige en een gelimiteerde 20 jarige. Ik heb de 10 jarige in mijn bezit misschien in de toekomst als mijn jeugdvriend nog is terug gaat laat ik hem de 20 jarige meebrengen.

Pendleton Whisky is specifiek ontwikkeld om de stoutmoedige geest van onafhankelijkheid en het hard werken te vieren van de Amerikaanse cowboy en cowgirl. Hij is ontstaan uit de rijke traditie van de bijna 100 jaar oude Pendleton Round-Up, een van de meest prestigieuze rodeo’s in de wereld. Op elke fles Pendleton staat prominent de rodeo’s beroemde bokken paard-symbool en de slogan Let’er Buck.

Enkele Pendleton Feiten:

  • Een premium blended Whisky
  • Gemaakt met behulp van alleen het zuiverste gletsjer bronwater van Mt. Hood (hoogste berg van Oregon).
  • 40% alc/vol
  • Pendleton is een trotse sponsor van tal van rodeo’s in heel het Westen, met inbegrip van de Pendleton Round-Up, Cheyenne Frontier Days, en nog veel meer.
  • Sinds de lancering in 2003,is Pendleton uitgegroeid tot een van de snelst groeiende merken whisky in Amerika.
  • Uitsluitend geïmporteerd en gebotteld door Hood River Distillers.

Pendleton Whisky Reviews, awards en lofbetuigingen

· Gouden Medaille, 2009 San Francisco World Spirits Competition

· 92 punten, Patterson beverage Journal (2009).

· Zilveren Medaille, 2009 International Review of Spirits

· Zilveren Medaille, 2008 Los Angeles International Wine & Spirits Competition

Slàinte zou ik zeggen.



Nieuwe aanwinst

Dank u! Posted on 07/04/2010 21:36

Ik moet dit jaar wel heel braaf geweest zijn want de paashaas is deze week voor de tweede keer langsgekomen.

Zondag heb ik van mijne werkgever een fles bushmill 1604 cadeau gekregen.

Dank u Daniel.

Aangezien dat Mark deze al besproken heeft ga ik dit niet meer doen.

Het enige dat ik kan zeggen is dat hij echt heel lekker is en dat hij de 95 punten die Mark hem gegeven heeft echt wel waard is.

Maar hoe meer Ierse whiskey ik drink hoe meer verzot ik erop word.

Ik heb nu 9 verschillende Ierse Whiskey in mijn verzameling maar mijn verzameling zal zeker nog groter worden.

Slàinte.



Nieuwe leden voor mijn verzameling

Whisky Talk Posted on 31/03/2010 22:20

Gisteren als ik thuis kwam stond er een mooi pakje voor de deur, was dit een vroeg pakje van de paashaas?

Dank zij Jurgens whisky huis komt Pasen voor mij wel vroeg.

Ik had een Tyrconnell en een Tyrconnell Port besteld en aangezien ik de Mos-tasting niet heb kunnen bijwonen had ik aan Jurgen gevraagd om enkele samples op zij te houden voor mij.

Ik had ook nog een sample Knappogue Castle 1995 besteld.

Aangezien er van de mos-tasting al verschillende verslagen op de blog staan en omdat de Tyrconnell mijn lievelings merk is ga ik een verslagje schrijven over de Tyrconnell.

De geschiedenis van de Tyrconnell:

Op een zonnige juni dag in 1876 werd de legende van Tyrconnell geboren.

Weinigen zullen gedacht hebben, gezien de notering van 100 tegen 1, dat de kastanjebruine jonge hengst Tyrconnell uit de stal van de beroemde whiskeyfamilie Watt de ‘National Produce Derby’, Ierlands belangrijkste paardenrace, zou winnen.

Om deze verbazingwekkende prestatie luister bij te zetten lanceerde de Watt distilleerderij een van hun beste whiskey’s en noemden die naar hun beroemde paard – The Tyrconnell.

Tijdens de moeilijke tijden voor de Ierse whiskey zag de Watt familie zich in 1925 genoodzaakt om haar distilleerderij te sluiten.

Cooley Distillery, Ierlands enige onafhankelijke whiskey distilleerderij, kocht de oude merknaam en heeft hard gewerkt om de reputatie in zijn oude glorie te herstellen.

Het inspirerende beeld van het renpaard dat de bookmakers een hak zette in 1876 staat vandaag nog altijd op het etiket.

Tyrconnell Single malt whiskey word gekenmerkt door zijn elegant en uitgebalanceerd smaakprofiel.Tyrconnell word dubbel gedistilleerd in 2 kleine , even grote potstills met een lange smalle nek, en daarna gerijpt in ex-bourbon vaten. De whiskey behoudt de soepele, zoete smaak die gewoonlijk met Ierse whiskey wordt vereenzelvigd, maar met zijn eigen aparte karakter.

Het resultaat is Tyrconnells mooi, fris, mouterig en fruitig boeket, de soepele zoete smaak en de elegante droge afdronk.

De tweede aanwinst is een Tyrconnell 10y port finish.

Eerst gerijpt in vaten gemaakt van Amerikaanse eik, word deze 10y oude Tyrconnell gefinished in ex-porto vaten die de whiskey toelaat om het karakter en de smaak van beide type vaten op te nemen.

Cooley is een overtuigde aanhanger van de kwaliteit van Tyrconnell single malt, maar het is altijd prettig de goedkeuring te krijgen van onafhankelijke whiskey experts.

Jim Murray gaf de Port een score van 93/100 in de editie van 2008 van zijn befaamde whisky Bible. Hij gaf als commentaar: dit is als een chocoladereep met fruit en noten maar dan zonder de noten. Schitterend.

En nu …. Genieten slàinte allemaal



Nieuwe aanwinsten

Whisky Talk Posted on 23/03/2010 22:14

Vorige week is mijn broer Steve thuis gekomen van ski vakantie in Aspen USA.

Hij had voor mij twee nieuwe aanwinsten bij voor mijn Whisky verzameling.

Misschien weten jullie dit nog niet maar ik probeer Whisky van alle continenten in mijn verzameling te hebben.

Ik had hem een lijstje meegegeven met enigszins minder bekende Whisky’s of moet ik zeggen Bourbons.

Het lijstje bestond uit de Woodford reserve Four grains, Jefferson’s small batch 8y, Henry Mc kenna, Noah’s mill 15y, Basil Hayden’s 8y, Glen Breton ice.

Hier onder volgt een verslagje van welke Whisky’s het geworden zijn.

Eigenlijk heeft hij maar eentje van het lijstje meegebracht maar de tweede is natuurlijk evengoed een aanwinst. Zeker als je weet dat hij een echte novice is.

De eerste is een Basil Hayden’s 8y.

De Basil Hayden Bourbon dateert uit 1796, toen Master Distiller Basil Hayden Sr hem creëerde. Hij gebruikte een traditionele maïs basis, maar gemengd met kleine korrels rogge om de pittige smaak van rogge te vangen en de zoete zachtheid van maïs te bekomen. Meer dan 200 jaar later is Basil Hayden’s een zonderlinge bourbon die de smaak van rogge whisky en de klassieke Bourbon Whisky combineert.

Basil Hayden is ongeëvenaard in die zin dat hij gebruik maakt van twee keer zo veel rogge dan andere Bourbons . Verrijkt met een vleugje pepermunt, imponeert hij met tonen van peper, gecompenseerd door een lichte citrus ondertoon en een pittige finish. Als je hem proeft lijkt hij ouder dan 8jaar.

Wanneer Jim Beam Industries de “Small Batch Collection introduceerde, was Basil Hayden’s een van de 4 Bourbons die hiertoe behoorde. Vermoedelijk gebruikt men een mash die vergelijkbaar is met die dat oorspronkelijk gebruikt werd door Hayden terug in 1796.

De tweede is een Woodford Reserve deze stond niet op de lijst maar is toch een goede aanwinst.

Woodford Reserve is een merk van hogere kwaliteit bourbon die gemaakt word in kleine oplage ( small batch collection) en is een product van de Woodford Reserve Distillery. De distilleerderij is gelegen in het hart van de centrale Kentucky bluegrass regio midden van de beroemde paarden fokkerijen van Woodford County, Kentucky. Voorheen bekend als Labrot &Graham’s; Old Oscar Peper Distillery, en is ongeveer acht mijl van de stad Versailles gelegen .

Het maakt deel uit van de Amerikaanse Whiskey Trail en de Kentucky Bourbon Trail. Woodford Reserve is de Officiële Bourbon van de meest prestigieuze paardenraces, de Kentucky Derby. Een van de opmerkelijke eigenschappen is het nummering systeem dat wordt gebruikt, elke fles is individueel genummerd met de partij(batch) en de fles nummers.

Distilleren op de site begon in 1812 en de distilleerderij gebouw zelf werd opgericht in 1838 en is daarmee de oudste van negen bourbon distilleerderijen in Kentucky. In 1995 werd de distilleerderij geplaatst op het nationaal register van historische plaatsen, en in 2000 werd het aangewezen als National Historic Landmark. Oorspronkelijk opgericht door Elia Pepper, werd de distilleerderij doorgegeven aan zijn zoon en stond bekend als de Oscar Distilleerderij toen Dr Pepper James Crow er werkte in de jaren 1800.

Gedurende deze tijd verbeterde Dr Crow het inzicht in de kwaliteit van de belangrijkste processen zoals whisky sour mash-vergisting, pot still distillatie en vat rijping. Uiteindelijk verkocht de Pepper familie het pand aan Leopold Labrot en James Graham in 1878, deze twee hielden de distilleerderij open (behalve tijdens de drooglegging) tot 1941 toen werd het verkocht aan de Brown-Forman Corporation. Deze geëxploiteerde het tot 1968 en verkocht de toen stilgelegde distilleerderij in 1971. Brown Forman kocht het pand opnieuw in 1993 en deed er miljoenen dollars aan verbouwingen met de bedoeling het produceren van een super-premium bourbon uiteindelijk genaamd Woodford Reserve, deze werd geïntroduceerd in 1996.

Dit zijn ze dus hopelijk vinden jullie mijn nieuwe aanwinsten even goed als ik.

Oh ja normaal gezien word mijn Bourbons in April nog aangevuld met een pendleton whisky, maar later meer hierover.



Dank u Steve

Dank u! Posted on 01/03/2010 09:50

Dank u Steve.

Gisteren is mijn broer langs geweest en hij had een leuke verrassing bij.

Hij had namelijk van iemand een Whisky vivabox gekregen en daar hij totaal geen Whisky liefhebber is, is hij zo vriendelijk geweest om die doos aan mij te geven.

Het is de eerste keer dat ik zo een doos in mijn handen krijg en ik moet zeggen ben er van verschoten over de kwaliteit van dit gegeven.

Er zitten 4 samples in en 1 tasting glas. Daarbij zit er een deftige brochure met raadgevingen om de degustatie optimaal te beleven en een bon voor een van de vier Whisky’s aan te kopen.

Ik had hier altijd mijn twijfels over maar ze zijn niet gegrond gebleken. Dit is een goede basis voor iemand die pas met Whisky begint.

De vier whisky’s zijn The Glenlivet 12y , Aberlour 10y, Chivas Regal 12y premium blend, en als laatste de Jameson 12 y premium Irish Blend.

Ik ben benieuwd naar de kwaliteit van de 4 Whisky’s. Ik kijk enigszins argwanend naar de Chivas en de Glenlivet maar de tijd zal raad brengen en wie weet verbazen ze me wel.

Zo nu kunnen we beginnen met de tasting en de tastingnotes zullen dan ook vrij snel volgen.

Slàinte.



Dank u Mark

Dank u! Posted on 17/02/2010 19:27

Deze morgen heeft de postbode de beloofde samples van Mark Dermul gebracht.

De 3 Return samples zijn 1 . Auchentoshan 18y

2. Nikka alt malt

3. Wild Turkey Rare breed

Bedankt alvast Mark en mijn tasting notes zal ik binnenkort online plaatsen.



Nieuwe leden voor mijn verzameling

Whisky Talk Posted on 14/02/2010 15:12

Sinds Vrijdag heb ik 8 nieuwe leden voor mijn cabinet .

1: Balvenie cuban selection 14y 43%

2:Edradour 1996 Savana rum 11y straight from the cask 57,7%

3: Glenfarclas 21y 43%

4: Redbreast 12 y 40%

5:Redbreast 15y 46%

6: Tyrconnel 40%

7:Tyrconnel 10y Sherry cask 46%

8: Tyrconnel 10 y Port cask 46%

Dit zijn ze dan.

De tasting notes komen er binnen kort aan.



MaltMax

Whisky Talk Posted on 29/01/2010 23:36

Dit moet je zien. Een prive verzameling van whisky’s om u tegen te zeggen.

Een man uit Modena , Italie is er in geslaagd om een verzameling whisky’s aan te leggen van 500 big bottles en 3000 miniaturen en het zijn niet de minste.

http://www.maltmax.com/whiskycollection/

Ik ga er verder niets van zeggen je moet zelf maar is gaan zien, ongelooflijk echt waar.



Nieuwe leden van mijn whisky cabinet

Whisky Talk Posted on 23/01/2010 00:04

Vandaag heb ik 3 nieuwe flessen bij mijn kabinet toegevoegd.

De eerste heb ik aangekocht op aanraden van u zelf Marc en dit is een Greenore 8y graan whisky.

Het is een oude fles en nu moet ik zeggen de fles valt enorm tegen. Ja, je leest het goed ik zei de fles he en niet de whisky. Ik weet niet waar ze ten tijde als ze deze fles uitgekozen hebben met hun verstand waren maar volgens mij hadden ze toen een serieuze kater. Hoe oninteressant kan een fles er uit zien, bekijk de deze dan maar is. Moest ik deze fles in een whisky winkel zien staan ik zou denken dat het een whisky was voor cocktailsaus mee te maken.

Met de nieuwe fles zullen ze er zeker veel meer van verkopen als toen. Nu ga je je afvragen waarom koop je nu een lelijke oude fles als er van dezelfde whisky een nieuwe mooie knappe fles van op de markt is. Dit heb ik gedaan op aanraden van Jurgen’s whisky huis daar wist men me te vertellen dat de oude fles waarschijnlijk beter zou zijn omdat het hier om een batch 1 gaat en dat deze bijna altijd beter is soms beperkt maar soms heel veel . Hij vertelde er wel eerlijk bij dat het al te lang (4j) geleden was dat hij deze geproefd had om een eerlijke vergelijking te maken.

De tweede fles die mijn whisky kabinet uitgebreid heeft is een Hibiki 12y. Dit is een luxe blend van de Japanse Suntory distillerie. Dit echter is een heel mooie knappe fles . De 24 hoekige fles symboliseert de 24 uren in een dag en de 24 delen waarin de Japanse kalender is in onderverdeeld. Het etiket op de fles is gemaakt van “Echizen” papier of ook “Washi” genoemd is het Japans.

De derde fles die mij kabinet heeft vervoegd is een “Tyrconnell single malt Ambassador’s Choise op het vat gezet op 05.11.1992 en gebotteld op 26.08.2009.

Het rare aan deze fles is dat er twee verschillende alcohol % opstaan eentje van 51% en eentje van 40%. Hier over ga ik mijn licht nog is opsteken bij Jurgen.

Zo dat zijn ze hopelijk heb ik goede aankopen gedaan en ga ik er veel plezier aan beleven.

De tasting notes ga ik later nog wel is op de site zetten.



Glenn’s Whisky Cabinet

Whisky Talk Posted on 17/01/2010 17:23

Mijn Whisky Cabinet. De eerste reeks zijn reeds gekochte en spijtig genoeg al een deel naar de eeuwige jachtvelden verwezen.

Ik sorteer ze volgens mijn voorkeur. Diegene die ik het best vind het eerst.

1. Malt of Scotland : ( onafhankelijke bottelaar) : Een Laphroaig 1990 , Cask nr 6463 bottle nr21/154

2. Tyrconnell 1992 Ambassador

3. Connoisseurs Choise ( onafhankelijke bottelaar) : Lochside 1991/2007

4. Berry’s own Selection ( onafhankelijke Bottelaar) : Glen Grant 1993

5. Auchentoshan Three Wood

6. Glenfarclas 15y (nog een dram in en dan naar de eeuwige jachtvelden)

7. Amrut two continents bottle nr 618/786

8. Yamazaki 10y

9. Bowmore Tempest

10. The Black Grouse

11. The Macallan Fine oak Master Edition

12. Glenkinchie 12y

13. Cragganmore12y (eeuwige jachtvelden)

14. The Edradour 10y Gebotteld in 1997 (eeuwige jachtvelden)

15. Glen ord 12y

16. Cardhu ( eeuwige jachtvelden)

17. Jameson Irish Whisky

Nu ga ik de flessen op sommen waar ik het geluk gehad heb om te mogen proeven, ik sorteer ze terug volgens mijn voorkeur. Diegene die ik het best vind eerst.

1. Blackadder ( onafhankelijke bottelaar) : Glen Grant y 73 prachtige Whisky maar vrij duur 150€

2. Blackadder : Lochside y81 tevens prachtig maar terug vrij duur. 150€

3. Penderyn Peated

4. Penderyn Cherry wood

5. Hibiki 12y

6. Greenore Single grain

7. Tyrconnel Sherry finish

8. Connemara

9. Auchentoshan Classic

10. Yamazaki 12y

11. The Balvenie Double wood 12y

12. Highland park 12y

13. Highland park 18y

14. The Macallan fine oak 12y

15. The Macallan 18y Limited edition

16. Oban 14y

17. Lagavulin 16y

18. Talisker 10y

19. Hakushu 12y

20. Aberlour 10y

21. Bowmore 12y

22. Knockando 12y gebotteld in 1992

23. Glendronach 12y

24. Belgian malt 3y

25. Kilchoman 3y

26. Glenrothes Select reserve

27. Glenrothe 1994

28. The Glenlivet 12y

29. The glenlivet 18y

30. Johnie Walker Blue label ( dit is zeker zijn geld niet waard. Daardoor krijgt hij van mij de laatste plaats)

De volgende die ik mij ga aanschaffen zijn

  1. Penderyn cherry wood
  2. Hibiki 12y
  3. Greenore
  4. Glenfarclas 21y

En ook nog een paar verschillende bottlingen van Malts of Scotland.

Dus Jurgen ( jurgens whiskyhuis) je bent gewaarschuwd.