Distilleerderij: Distilleria Franceschini
Regio: Italië
Fles: Franceschini Grappa di Amarone Oro
Kleur: goud
ABV: 45%

Herbaal

Deze grappa werd verkregen door het afstoken van schillen van gedroogde druiven afkomstig van de productie van de gewaardeerde wijn Amarone della Valpolicella. De distillatie vind plaats in drie fasen, onder stoom en bij verschillende temperaturen, in een traditionele koperen pot still. De verkregen grappa wordt verfijnd in kleine fijne eikenhouten vaten, geplaatst in de stilte van een donkere omgeving, zodat het in volledige harmonie langzaam een ​​natuurlijke kleur en een vol en elegant karakter uit het hout haalt. Althans, dat is de manier waarop de marketing-jongens het omschrijven. Ik ga dit gewoon zelf ontdekken.

Bijzonder herbale neus op allerhande groene tuinkruiden met marjolein en tijm op kop, gevolgd door enkele zoete toetsen die ik nog best kan omschrijven als nougat, geroosterde amandelnoten en snuiftabak. Na enkele ogenblikken ademen in het glas zijn de tannine van het vat onmiskenbaar, maar ik weet niet of dat een voordeel is, eerlijk gezegd.

Fris, zoet en toegankelijk op smaak, dat mag gezegd! Maar ook hier verrassend herbaal, met allerhande groene tuinkruiden die iets van citrus voorafgaan. Ook best wel floraal, hoor. Zacht, doch intens, als u begrijpt wat ik bedoel. Hij laat zijn ABV wel voelen, moet ik zeggen.

De afdronk is bitterzoet, zacht drogend en relatief intens (voor een grappa).

Ik heb het vermoeden dat deze als complex mag worden beschouwd, hoewel ik zelf moeite heb deze te appreciëren. Te herbaal naar mijn gading, wellicht. Bedankt, Wesley!

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).