Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Grappa: Pratello Grappa Barricata

Tasting Notes Posted on 26/04/2024 16:30

Distilleerderij: Pratello
Regio: Italië
Fles: Pratello Grappa Barricata
Kleur: amber
ABV: 60%

Water!

Pratello is een Italiaanse wijnmakerij uit Lombardije, opgericht in 1860 en al meer dan een eeuw in handen van de familie Bertola. Ze zijn vooral bekend omwille van hun inzet voor duurzame en biologische landbouw met een sterke focus op het behoud van de lokale biodiversiteit. Hun wijnen hebben alvast flink wat onderscheidingen ontvangen, zowel nationaal als internationaal. Naast hun wijnen produceren ze ook olijfolie en grappa. En in ons glas zit alvast de Grappa Barricata, hun houtgerijpte distillaat. Let op: dit is gebotteld op 60%!

Erg aromatische neus op geel fruit en houtlijm, zonder dat het laatste stoort. Abrikozen en perzik gaan met de aandacht lopen, terwijl een hint van zoethout voor een zachte kruidigheid zorgt. Dit is erg aangenaam (in zijn genre). Door wat druppeltjes water toe te voegen evolueert het geheel richting amandelen en hars, wat ik niet had verwacht, maar wel kan appreciëren.

Lekker olieachtig op de tong. Zoet en herbaal met wederom geel fruit, zij het deze keer wel in een stoofpotje. De alcohol laat zich wel erg goed voelen. Ik hap even naar adem. Misschien moet hier toch wat water bij. Hierdoor wordt hij een pak zoeter en toegankelijker. Melkchocolade, karamel en geel fruit worden dan mijn deel.

Onverdund is de afdronk erg lang, maar tegelijkertijd te heet. Zelfs verdund blijft hij best sterk in de finish.

Stukken beter met de toevoeging van wat water. Puur vond ik deze een beetje te streng. Bedankt, Wesley!

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Grappa: Franceschini Grappa di Amarone Oro

Tasting Notes Posted on 26/04/2024 06:30

Distilleerderij: Distilleria Franceschini
Regio: Italië
Fles: Franceschini Grappa di Amarone Oro
Kleur: goud
ABV: 45%

Herbaal

Deze grappa werd verkregen door het afstoken van schillen van gedroogde druiven afkomstig van de productie van de gewaardeerde wijn Amarone della Valpolicella. De distillatie vind plaats in drie fasen, onder stoom en bij verschillende temperaturen, in een traditionele koperen pot still. De verkregen grappa wordt verfijnd in kleine fijne eikenhouten vaten, geplaatst in de stilte van een donkere omgeving, zodat het in volledige harmonie langzaam een ​​natuurlijke kleur en een vol en elegant karakter uit het hout haalt. Althans, dat is de manier waarop de marketing-jongens het omschrijven. Ik ga dit gewoon zelf ontdekken.

Bijzonder herbale neus op allerhande groene tuinkruiden met marjolein en tijm op kop, gevolgd door enkele zoete toetsen die ik nog best kan omschrijven als nougat, geroosterde amandelnoten en snuiftabak. Na enkele ogenblikken ademen in het glas zijn de tannine van het vat onmiskenbaar, maar ik weet niet of dat een voordeel is, eerlijk gezegd.

Fris, zoet en toegankelijk op smaak, dat mag gezegd! Maar ook hier verrassend herbaal, met allerhande groene tuinkruiden die iets van citrus voorafgaan. Ook best wel floraal, hoor. Zacht, doch intens, als u begrijpt wat ik bedoel. Hij laat zijn ABV wel voelen, moet ik zeggen.

De afdronk is bitterzoet, zacht drogend en relatief intens (voor een grappa).

Ik heb het vermoeden dat deze als complex mag worden beschouwd, hoewel ik zelf moeite heb deze te appreciëren. Te herbaal naar mijn gading, wellicht. Bedankt, Wesley!

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).