Distilleerderij: Pratello
Regio: Italië
Fles: Pratello Grappa Barricata
Kleur: amber
ABV: 60%

Water!

Pratello is een Italiaanse wijnmakerij uit Lombardije, opgericht in 1860 en al meer dan een eeuw in handen van de familie Bertola. Ze zijn vooral bekend omwille van hun inzet voor duurzame en biologische landbouw met een sterke focus op het behoud van de lokale biodiversiteit. Hun wijnen hebben alvast flink wat onderscheidingen ontvangen, zowel nationaal als internationaal. Naast hun wijnen produceren ze ook olijfolie en grappa. En in ons glas zit alvast de Grappa Barricata, hun houtgerijpte distillaat. Let op: dit is gebotteld op 60%!

Erg aromatische neus op geel fruit en houtlijm, zonder dat het laatste stoort. Abrikozen en perzik gaan met de aandacht lopen, terwijl een hint van zoethout voor een zachte kruidigheid zorgt. Dit is erg aangenaam (in zijn genre). Door wat druppeltjes water toe te voegen evolueert het geheel richting amandelen en hars, wat ik niet had verwacht, maar wel kan appreciëren.

Lekker olieachtig op de tong. Zoet en herbaal met wederom geel fruit, zij het deze keer wel in een stoofpotje. De alcohol laat zich wel erg goed voelen. Ik hap even naar adem. Misschien moet hier toch wat water bij. Hierdoor wordt hij een pak zoeter en toegankelijker. Melkchocolade, karamel en geel fruit worden dan mijn deel.

Onverdund is de afdronk erg lang, maar tegelijkertijd te heet. Zelfs verdund blijft hij best sterk in de finish.

Stukken beter met de toevoeging van wat water. Puur vond ik deze een beetje te streng. Bedankt, Wesley!

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).