Brouwerij: Brouwerij Anders
Regio: België
Fles: Tornado ’67, 33cl
Kleur: Blond
ABV: 6.5%

Niet Weggeblazen

Brouwerij Anders uit Halen is een plek waar je zelf een bier op maat kan laten maken, al vanaf 40 hectoliter. Dimitri Hermans van restaurant Tine’s Stoof uit Malle gaf hen opdracht de Tornado ’67 te brouwen naar zijn recept. Het bier werd ontworpen ter nagedachtenis aan de tornado die Oostmalle in 1967 trof (maar gek genoeg was hij niet welkom met zijn bier in 2017, toen de gemeente het ‘Weggeblazen Feest’ organiseerde. Ik zelf leerde het bier pas kennen toen MEUG zijn Carter’s Jenever op de markt bracht. Want toen Dimitri door Corona plots met flink wat van zijn Tornado ’67 bleef zitten, kieperde hij het bier niet weg, maar gaf het een tweede leven door het af te stoken tot jenever. Soit, terug naar het frisse, blonde bier. Het schenkt goudblond met een mooie, spierwitte kraag die lang blijft staan.

Frisse neus op jonge appeltjes en gerst met een zoetje als van moutsuikers. Eenvoudiger kan bijna niet, maar eenvoud siert. Het hebben immers een lager in het glas.

De eerste slok brengt amper iets teweeg, zo licht is het. Vanaf de tweede slok krijg ik zachte toetsen van pompelmoes, maar weinig meer. Een erg zacht bittertje volgt nog.

De afdronk is moutig en kort.

Hier ben ik nu niet bepaald onmiddellijk van weggeblazen (ziet u wat ik daar deed?), maar het is wel een frisse wegdrinker. Ik kan me echter wel goed voorstellen dat het prima past bij enkele gerechtjes die Dimitri en Tine uit hun keuken toveren. Het is trouwens het huisbiertje van Tine’s Stoof, dus ga het daar zeker eens proeven en doe ze dan ineens de groeten. Met dank aan Jeroen Van Dijck voor het flesje.

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2024