Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tornado ‘67

Tasting Notes Posted on 18/04/2024 16:30

Brouwerij: Brouwerij Anders
Regio: België
Fles: Tornado ’67, 33cl
Kleur: Blond
ABV: 6.5%

Niet Weggeblazen

Brouwerij Anders uit Halen is een plek waar je zelf een bier op maat kan laten maken, al vanaf 40 hectoliter. Dimitri Hermans van restaurant Tine’s Stoof uit Malle gaf hen opdracht de Tornado ’67 te brouwen naar zijn recept. Het bier werd ontworpen ter nagedachtenis aan de tornado die Oostmalle in 1967 trof (maar gek genoeg was hij niet welkom met zijn bier in 2017, toen de gemeente het ‘Weggeblazen Feest’ organiseerde. Ik zelf leerde het bier pas kennen toen MEUG zijn Carter’s Jenever op de markt bracht. Want toen Dimitri door Corona plots met flink wat van zijn Tornado ’67 bleef zitten, kieperde hij het bier niet weg, maar gaf het een tweede leven door het af te stoken tot jenever. Soit, terug naar het frisse, blonde bier. Het schenkt goudblond met een mooie, spierwitte kraag die lang blijft staan.

Frisse neus op jonge appeltjes en gerst met een zoetje als van moutsuikers. Eenvoudiger kan bijna niet, maar eenvoud siert. Het hebben immers een lager in het glas.

De eerste slok brengt amper iets teweeg, zo licht is het. Vanaf de tweede slok krijg ik zachte toetsen van pompelmoes, maar weinig meer. Een erg zacht bittertje volgt nog.

De afdronk is moutig en kort.

Hier ben ik nu niet bepaald onmiddellijk van weggeblazen (ziet u wat ik daar deed?), maar het is wel een frisse wegdrinker. Ik kan me echter wel goed voorstellen dat het prima past bij enkele gerechtjes die Dimitri en Tine uit hun keuken toveren. Het is trouwens het huisbiertje van Tine’s Stoof, dus ga het daar zeker eens proeven en doe ze dan ineens de groeten. Met dank aan Jeroen Van Dijck voor het flesje.

Geproefd door Mark Dermul op 05-01-2024Bier: Stoute Pitte Donkerbruin

Tasting Notes Posted on 18/04/2024 06:30

Brouwerij: Pater Pitte
Regio: België
Fles: Stoute Pitte Donkerbruin, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 8.0%

To Stout or not to Stout

Dit flesje kreeg ik cadeau van Emmely en Inés, twee collega’s uit West-Vlaanderen die vriendinnen geworden zijn. We komen zo’n drie keer per jaar samen. Dan wordt er wel al eens iets leuks overhandigd. Zo ook deze Stoute Pitte, afkomstig van brouwerij Pater Pitte uit Langemark (hoewel gebrouwen bij Belgian Contract Brewers in Menen). Ik vind de naam echter een tikkeltje misleidend, want het is geen stout, ook al heeft het bier de opbouw van een stout. Het is een donkerbruin bier op 8%, gebrouwen met vier moutsoorten. Dat gezegd zijnde heeft het wel de looks van een stout, hoor, dus misschien ben ik te hard in mijn oordeel.

Heerlijk donkerzoete aroma’s die ik wel degelijk met stout associeer, zoals donkere chocolade, gebrande mout, koffie en karamel. Maar ook een hint van rood fruit en een beetje woodsmoke.

Hij is erg romig, bijna stroperig, op de tong. Kandijsiroop! Koffie en chicorei spelen hier tweede viool, dit is één en al kandijsiroop. Het rode fruit maakt op smaak geen schijn van een kans. Maar het mag gezegd: dit is ronduit heerlijk! To Stout or not to Stout? To Stout! De licht gebrande toetsen keren vanaf de tweede slok weer. Ik krijg weer chocolade vanaf de derde slok. Goed gerief!

De afdronk is lang, romig, donkerzoet en erg bevredigend. Café Noir koekjes op het sterfbed.

Aanrader! Ik begin stilaan te denken dat stout mijn favoriete bierstijl aan het worden is. IPA in de lente en de zomer, stout in de herfst en de winter. Klink logisch, toch? Naast deze Stoute Pitte bestaan er nog de Pater Pitte Blond (goudblonde tripel), Rosse Pitte (amberkleurige Pale Ale), Fitte Pitte (alcoholvrij).

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2023