Producent: MEUG & Domein Walterus
Regio: België
Fles: Carter’s Jenever #1 Run it Twice, 165 bts
Kleur: clear
ABV: 43%

Kaartersjenever

Een jaartje geleden verraste MEUG, het smaakburo uit Antwerpen met Jeroen Van Dijck aan het stuur, met de release van de Carter’s Whisky, een geweldige Lowlander die bij menig whiskyliefhebbers – mezelf incluis – erg in de smaak viel. Enkele maanden geleden kwam MEUG echter met een heel andere ‘Carter’s’ release op de markt… een jenever godbetert! Gestookt van Tornado ’67 – een fris biertje uit Oostmalle, het huisbier van Tine’s Stoof – maar aangevuld met echte moutwijn en gedistilleerd met een top secret mix van jeneverbes en Belgische hop.

Hier word ik blij van. De neus doet me onmiddellijk denken aan new make (waar ik een boontje voor heb) of erg florale gin (dat hoeft niet te verbazen, natuurlijk). Fris en krokant, als u begrijpt wat ik bedoel. En ja, je kan het bier zelfs opmerken als je het goedje vijf minuten laat rusten in het glas. Het werkt prima!

Ook op smaak proef je dat dit geen klassieke jenever is. Er is een hoek af, bij wijze van spreken, maar dat maakt ‘m net zo boeiend. Wederom fris met een boozy toets, ongetwijfeld van het bier. De 43% laten me niet onbewogen, maar dit blijft een gevaarlijk drinkbaar goedje. Een kaartersjenever, zeg maar (echt, waar, Mark, astemblift, zeg!).

De finish is lang, zoet met een zacht kruidig randje.

Puur is dit lekker, zij het ietwat atypisch misschien, maar ik kan we wel heel goed voorstellen dat dit een prima basis is voor menig cocktail, misschien al gewoon een J&T. Jawel, een jenever en tonic. Gewoon doen, nu het zonnetje zich af en toe nog eens laat zien. Run it Twice is wel goed gevonden, want heeft een dubbele bodem. Ten eerste hebben ze vervallen bier een tweede leven gegeven, ten tweede ga je hier zonder enige twijfel een tweede glaasje van inschenken eens je de fles gekraakt hebt. En dan gaat het plots wel heel erg snel…

Geproefd door Mark Dermul op 11-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).