Brouwerij: Pater Pitte
Regio: België
Fles: Stoute Pitte Donkerbruin, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 8.0%

To Stout or not to Stout

Dit flesje kreeg ik cadeau van Emmely en Inés, twee collega’s uit West-Vlaanderen die vriendinnen geworden zijn. We komen zo’n drie keer per jaar samen. Dan wordt er wel al eens iets leuks overhandigd. Zo ook deze Stoute Pitte, afkomstig van brouwerij Pater Pitte uit Langemark (hoewel gebrouwen bij Belgian Contract Brewers in Menen). Ik vind de naam echter een tikkeltje misleidend, want het is geen stout, ook al heeft het bier de opbouw van een stout. Het is een donkerbruin bier op 8%, gebrouwen met vier moutsoorten. Dat gezegd zijnde heeft het wel de looks van een stout, hoor, dus misschien ben ik te hard in mijn oordeel.

Heerlijk donkerzoete aroma’s die ik wel degelijk met stout associeer, zoals donkere chocolade, gebrande mout, koffie en karamel. Maar ook een hint van rood fruit en een beetje woodsmoke.

Hij is erg romig, bijna stroperig, op de tong. Kandijsiroop! Koffie en chicorei spelen hier tweede viool, dit is één en al kandijsiroop. Het rode fruit maakt op smaak geen schijn van een kans. Maar het mag gezegd: dit is ronduit heerlijk! To Stout or not to Stout? To Stout! De licht gebrande toetsen keren vanaf de tweede slok weer. Ik krijg weer chocolade vanaf de derde slok. Goed gerief!

De afdronk is lang, romig, donkerzoet en erg bevredigend. Café Noir koekjes op het sterfbed.

Aanrader! Ik begin stilaan te denken dat stout mijn favoriete bierstijl aan het worden is. IPA in de lente en de zomer, stout in de herfst en de winter. Klink logisch, toch? Naast deze Stoute Pitte bestaan er nog de Pater Pitte Blond (goudblonde tripel), Rosse Pitte (amberkleurige Pale Ale), Fitte Pitte (alcoholvrij).

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2023