Brouwerij: Devils Backbone Brewery Company
Regio: USA
Fles: Devils Backbone 8 Point American IPA
Kleur: goud
ABV: 6.2%

Virginia

Devils Backbone Brewery Company werd in 2008 opgericht in Lexington, Virginia, USA. Nadat oprichters Steve en Heidi Crandall voor het eerst een German Weisse probeerden in een pub in de Zwitserse Alpen wisten ze dat ze dit soort bier zelf wilden gaan maken. Ze noemden hun brouwerij Devils Backbone naar de berg op een uurtje naar het noorden van waar de brouwerij werd neergepoot. Ondertussen hebben ze uiteraard al een hele range biertjes (ze werden immers in 2016 overgenomen door de reus Anheuser-Busch), maar hun allereerste en nog steeds het vlaggenschip van het bedrijf is deze 8 Point American IPA. Hij werd gebrouwen met de volgende moutsoorten: Pilsner, Vienna, CaraStan, Torrified Wheat en Black Malt. De hoppen van dienst zijn Simcoe, Centennial, Comet, Amarillo en Citra. De IPA schenkt goudkleurig met een mooie, spierwitte kraag.

De neus is heerlijk fris en fruitig met flink wat citrus en een lichte, zoetzure toets als van frambozen. Nog een mooie moutige toets met hints van steenfruit. Dit is erg goed en uitnodigend.

Op smaak is hij verrassend droog – als u begrijpt wat ik bedoel – met een mooie bitterheid van de hoppen, die de fruitigheid mooi tegengas geeft, waardoor een prima balans bereikt wordt. De carbonatie is van dien aard dat deze IPA gevaarlijk vlot binnen gaat.

In de afdronk is de bitterheid iets meer uitgesproken dan de fruitige toetsen, maar het moutige hart blijft stevig kloppen.

Ik hou meer van een iets bitterder IPA, maar dit is ook heel erg aangenaam De naam 8 Point verwijst naar een hert met een achtpuntig gewei dat zich nabij de brouwerij ophoudt. Vandaar ook de ‘Buck Tradition’ vermelding op het blik. Met dank aan mijn Amerikaanse vriend John die dit blikje voor me meebracht uit de States. Cheers, John!

Geproefd door Mark Dermul op 06-01-2024