Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Devils Backbone 16 Point Imperial IPA

Tasting Notes Posted on 19/04/2024 16:30

Brouwerij: Devils Backbone Brewery Company
Regio: USA
Fles: Devils Backbone 16 Point Imperial IPA
Kleur: amber
ABV: 9.2%

Buck Tradition

Deze Imperial IPA van Devils Backbone heeft een ABV van maar liefst 9.2%. Hij kreeg de naam 16 Point Imperial IPA mee, wederom in de ‘Buck Tradition’ van de jagers in Virginia. Immers, een hertebok met een gewei van 16 punten wordt een Imperial Stag genoemd (ter vergelijking (en totaal naast de kwestie): een hert met 12 punten wordt een Royal Stag genoemd, eentje met meer dan 16 een Monarch). Terug naar het bier? Voor deze IPA, die voor het eerst op de markt kwam in 2015, werd gewerkt met de mouten Pilsner, Maris Otter, CaraRed, Torrified Wheat en Carafa II, terwijl de hoppen van dienst de volgende zijn: Cascade, Bravo, Citra, Columbus, Centennial, Simco en Beta Aroma Extract. Deze Imperial IPA schenkt amberkleurig met een statige, spierwitte kraag die heel de tasting overeind blijft.

Hola, deze neus is een pak fruitiger van de 8 Points IPA met toetsen van overrijp citrusfruit (citroen en appelsien), maar ook ananas en zelfs een hint van mango. Een mooi zoetje als van karamel verschijnt bijna onmiddellijk. Overheerlijk in deze stijl.

Op smaak komen de toetsen van het fruit weer, alsook de karamel, maar het zijn de ietwat waxy toetsen van dennensap en de zachte bitterheid van de hop die van dit bier wel een specialleke maken. Ja, toegegeven, je proeft wel dat deze relatief hoog in alcohol zit, maar storen doet het zeker niet. Dankzij een gemiddelde carbonatie en een volle body, glijdt deze vlotjes over de smaakpapillen.

De afdronk is relatief lang – voor een IPA – met een mooi bittertje van de hoppen, maar wederom met een flink moutig hart.

De grote broer van de 8 Point IPA, dankzij de toevoeging van meer hop. Hartelijk dank, John!

Geproefd door Mark Dermul op 06-01-2024Bier: Devils Backbone 8 Point American IPA

Tasting Notes Posted on 19/04/2024 06:30

Brouwerij: Devils Backbone Brewery Company
Regio: USA
Fles: Devils Backbone 8 Point American IPA
Kleur: goud
ABV: 6.2%

Virginia

Devils Backbone Brewery Company werd in 2008 opgericht in Lexington, Virginia, USA. Nadat oprichters Steve en Heidi Crandall voor het eerst een German Weisse probeerden in een pub in de Zwitserse Alpen wisten ze dat ze dit soort bier zelf wilden gaan maken. Ze noemden hun brouwerij Devils Backbone naar de berg op een uurtje naar het noorden van waar de brouwerij werd neergepoot. Ondertussen hebben ze uiteraard al een hele range biertjes (ze werden immers in 2016 overgenomen door de reus Anheuser-Busch), maar hun allereerste en nog steeds het vlaggenschip van het bedrijf is deze 8 Point American IPA. Hij werd gebrouwen met de volgende moutsoorten: Pilsner, Vienna, CaraStan, Torrified Wheat en Black Malt. De hoppen van dienst zijn Simcoe, Centennial, Comet, Amarillo en Citra. De IPA schenkt goudkleurig met een mooie, spierwitte kraag.

De neus is heerlijk fris en fruitig met flink wat citrus en een lichte, zoetzure toets als van frambozen. Nog een mooie moutige toets met hints van steenfruit. Dit is erg goed en uitnodigend.

Op smaak is hij verrassend droog – als u begrijpt wat ik bedoel – met een mooie bitterheid van de hoppen, die de fruitigheid mooi tegengas geeft, waardoor een prima balans bereikt wordt. De carbonatie is van dien aard dat deze IPA gevaarlijk vlot binnen gaat.

In de afdronk is de bitterheid iets meer uitgesproken dan de fruitige toetsen, maar het moutige hart blijft stevig kloppen.

Ik hou meer van een iets bitterder IPA, maar dit is ook heel erg aangenaam De naam 8 Point verwijst naar een hert met een achtpuntig gewei dat zich nabij de brouwerij ophoudt. Vandaar ook de ‘Buck Tradition’ vermelding op het blik. Met dank aan mijn Amerikaanse vriend John die dit blikje voor me meebracht uit de States. Cheers, John!

Geproefd door Mark Dermul op 06-01-2024