Brouwerij: Devils Backbone Brewery Company
Regio: USA
Fles: Devils Backbone 16 Point Imperial IPA
Kleur: amber
ABV: 9.2%

Buck Tradition

Deze Imperial IPA van Devils Backbone heeft een ABV van maar liefst 9.2%. Hij kreeg de naam 16 Point Imperial IPA mee, wederom in de ‘Buck Tradition’ van de jagers in Virginia. Immers, een hertebok met een gewei van 16 punten wordt een Imperial Stag genoemd (ter vergelijking (en totaal naast de kwestie): een hert met 12 punten wordt een Royal Stag genoemd, eentje met meer dan 16 een Monarch). Terug naar het bier? Voor deze IPA, die voor het eerst op de markt kwam in 2015, werd gewerkt met de mouten Pilsner, Maris Otter, CaraRed, Torrified Wheat en Carafa II, terwijl de hoppen van dienst de volgende zijn: Cascade, Bravo, Citra, Columbus, Centennial, Simco en Beta Aroma Extract. Deze Imperial IPA schenkt amberkleurig met een statige, spierwitte kraag die heel de tasting overeind blijft.

Hola, deze neus is een pak fruitiger van de 8 Points IPA met toetsen van overrijp citrusfruit (citroen en appelsien), maar ook ananas en zelfs een hint van mango. Een mooi zoetje als van karamel verschijnt bijna onmiddellijk. Overheerlijk in deze stijl.

Op smaak komen de toetsen van het fruit weer, alsook de karamel, maar het zijn de ietwat waxy toetsen van dennensap en de zachte bitterheid van de hop die van dit bier wel een specialleke maken. Ja, toegegeven, je proeft wel dat deze relatief hoog in alcohol zit, maar storen doet het zeker niet. Dankzij een gemiddelde carbonatie en een volle body, glijdt deze vlotjes over de smaakpapillen.

De afdronk is relatief lang – voor een IPA – met een mooi bittertje van de hoppen, maar wederom met een flink moutig hart.

De grote broer van de 8 Point IPA, dankzij de toevoeging van meer hop. Hartelijk dank, John!

Geproefd door Mark Dermul op 06-01-2024