Distilleerderij: Ferruccio Giori
Regio: Italië
Fles: Grappa ‘A’ Amarone Barrique Giori
Kleur: licht goud
ABV: 40%

After Dinner

Grappa is distillaat van de restanten van de druiven na de wijnbereiding. U leest het goed, het gaat hier dus om de schillen, pitjes en steeltjes… Ooit ontstaan als goedkope borrel omdat de wijnarbeiders – die voor de pluk van de druiven zorgden – deze restanten gingen afstoken. En net als bij wijn is de smaak afhankelijk van de druivensoort en de rijpingstijd. Deze Grappa ‘A’ Amarone Barrique Giori is afkomstig uit Trentino van de in 1946 door Ferruccio Giori opgerichte distilleerderij, die ook likeuren en gins produceert. Het is een single-variëteit grappa gerijpt in Amarone-pulp, de beroemde rode wijn uit Verona.

Aromatische neus met florale toetsen (gedroogde bloemen), tabak en kruiden, te danken aan de rijping in een barrique (een wijnvat van 225 liter). Na enkele minuten ademen, komt daar zelfs wat donker fruit aan te pas. Overrijpe banaan en vijgen, maar ook rozijntjes.

Hmm, op smaak is dit zacht en elegant, als u het mij vraagt. Perfecte verderzetting van de neus, maar met een prachtig zoetje dat perfect zou passen bij quasi elk dessert. En laat grappa nou toch precies een na-de-maaltijd-borreltje zijn, toch?

De finish is verrassend lang en mierzoet.

Bijzonder lekkere grappa, hoor. Elegant en vol van smaak. Perfect als after dinner borrel. Reken op 60 EUR. Bedankt, Wesley!

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).