Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch 3 Year Old 2017, OB 2020, 500ml, Cask #001 Ex-Oloroso (Solera) Butt (American Oak), 893 bts
Kleur: koper
ABV: 59.4%

#001

Het allereerste vat dat Phil en Simon Thompson te slapen legden – in 2017 – werd gebotteld in 2020. Deze whisky heeft dus net de legale leeftijd bereikt. Hij werd in flesjes van 500ml gebotteld. En er werden er maar liefst 893 van op de markt gebracht, maar de hype was van die aard dat het allemaal erg snel ging. Vandaag de dag betaal je voor dit kleinood zo’n 700 tot zelfs 1.500 EUR. Ah… goed zot! Gelukkig kon ik via mijn Nederlandse vriend Marcel toch aan een sample geraken van deze whisky, die ik nu met veel plezier aan de lippen zal zetten.

Walnoten, rozijntjes en balsamico, da’s eigenlijk de neus in een notendop. Gelukkig is er met geduld wat meer te ontdekken, vergis u niet. Ik krijg nog een toets van rabarberconfituur en appelmoes alsook een hint van cacao. Da’s wel erg knap voor een 3-jarige beestje dat op een i-Still geboren werd en dan op een oloroso-vat werd gerijpt.

Lekker romig! De rozijntjes keren onmiddellijk weer – het evolueert zelfs naar rozijnenbrood – maar is wel onmiddellijk flink pikant. Denk kruidnagel, kaneel en flink wat zwarte peper. Dan volgen nog toetsen van geroosterde noten, walnoten en appelsienzeste. Tot slot zelfs iets wat me aan roggebrood doet denken. Helemaal achteraan, bijna niet merkbaar, zit ook nog iets van sulfer, maar het stoort allerminst.

De afdronk is best lang te noemen, op pruimtabak, pruimen en rozijnen. Op het sterfbed maakt hij je mond helemaal droog.

Nou, als ‘inaugural release’ kan dit wel tellen, zeker de leeftijd indachtig.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).