Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 13 Year Old 2010/2024, Asta Morris for FoodWithSpirit – When Whisky Meats BBQ, Cask #AM054 Sherry, 100 bts
Kleur: goud
ABV: 52%

Elegant

Op zaterdag 8 juni is het weer zover: dan gaat al de derde editie door van een erg leuk whisky- en spiritsfestival: When Whisky Meats BBQ! Je hebt je tickets toch al? Zoniet, dan is het nu zeker het moment ze te bestellen en je agenda te blokkeren. En zoals het hoort bij een festival is er ook deze keer weer een leuke festivalbotteling. Ik had het voorrecht hem even in avant-première te proeven en kan hem warm aanbevelen. Dit is waarom: het is weer een erg leuke en bijzonder vriendelijk geprijsde Benrinnes op 52%, gefinisht op een sherryvat, van niemand minder dan Asta Morris. En we weten allemaal dat Zotte Bert zijn gerief erg goed is, toch?

Aangename, lichte, best wel zomerse neus op butterscotch, appelmoes, gepocheerde peren, hazelnoten, chocolade met pralinévulling en citroensorbet. Croissants en abrikozentaartjes. Hint van frangipane. Kreeg een sterke basis mee van het bourbonvat waarop hij rijpte en dan een sherry jasje van haute couture van het sherryvat. Geweldig.

Lekker mondvullend. De sherry is onmiskenbaar, maar niet in your face. Integendeel: wederom enorm elegant met mooie, fruitige toetsen van sultanas, appelmoes en gebakken peren, aangevuld met heerlijke houtkruiden die hem de nodige pittigheid geven. Midpalate verschijnt nog iets van rabarber, karamel en iets wat ik enkel kan omschrijven als ‘Moors’. Naast vanille en kaneel, krijg ik ook een mespuntje saffraan. Heerlijk geraffineerd, zeg.

De afdronk is fantastisch. Zoet, gebalanceerd, licht drogend en simpelweg bijzonder bevredigend. En – niet onbelangrijk – ik krijg een enorme goesting om nog een slok te nemen. Altijd een goed teken.

Uitstekende, elegante Benrinnes (die stiekem tegelijkertijd een sloeberwhisky is). Blij dat ik mijn twee flesjes alvast voorbesteld heb. En dat voor ocharme 75 EUR. Ideaal bij de zomerse BBQ, inderdaad. Warm (ziet u wat ik daar deed?) aanbevolen!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).