Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Glen Garioch 12 Year Old 2011 for MMM, barrel, 50 bts
Kleur: licht goud
ABV: 52.8%

Fergus, Sentinel of the Glen

Dit is de tweede release in de zogenaamde ART for ALS Series, waarbij we op ons label een prachtig AI kunstwerk gebruiken van Alain Verspecht. Het kreeg de titel ‘Fergus, Sentinel of the Glen’ mee en dat is erg toepasselijk als je weet waar onze malt vandaan komt; deze keer zijn we er in geslaagd de hand te leggen op een barrel Glen Garioch 2011 uit de Highlands. Na 12 jaar rijping lieten we hem bottelen op vatsterkte. Getroffen door ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose, een degeneratieve ziekte) sinds 2007 en vanaf de nek verlamd, zet Alain zich onverminderd in voor fondsenwerving voor de KU Leuven om onderzoek naar een therapie te financieren. Daarom gaat er per verkochte fles 5 EUR via MMM (u, dus!) en 5 EUR via Mark en Manny persoonlijk, naar het Fonds voor ALS onderzoek. Dus proeft, vrienden, voor het goeie doel!

Erg cleane maar tegelijkertijd stoffige en dus ietwat old school neus op Granny Smith appels, bloedappelsien, zure matten en kiwi. Hij is zelfs een tikkeltje funky, zoals je van een goeie Glen Garioch mag verwachten.

Op smaak merk je meteen dat de alcohol perfect geïntegreerd is, met prachtige toetsen van wit fruit (appel, peer), aangevuld met frisse limoen en zelfs een hint van kweepeer. Ook de kiwi keert weer en heeft een toets van roze pompelmoes meegebracht. En mooi kruidig ook, zonder te overdrijven. Dit is zacht op gember en een mespuntje witte peper, net genoeg om hem op je tong te doen dartelen. Heerlijk!

Die kruidigheid laat zich ook nog mooi voelen in de lange afdronk. Erg bevredigend, zeg!

Laten we samen het glas heffen op de held die Alain is en onze duit in het zakje doen. Cheers!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).