Distilleerderij: Pisoni
Regio: Italië
Fles: Pisoni Grappa Trentina Stravecchia
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Fris & Monter

Om je drankje Grappa te mogen noemen moet het aan drie voorwaarden voldoen. Ten eerste dient het geproduceerd in Italië of het Italiaanstalige deel van Zwitserland. Ten tweede moet het een distillaat zijn van druivenpulp (schil, steeltjes, pitten). Ten derde moet de fermentatie op de pulp gebeuren (dus géén sap). Aangezien de pulp relatief droog is, gebeurt fermentatie via de au bain-marie methode om verbranding te voorkomen. Er bestaan talloze varianten van grappa die gaan van jong en kleurloos naar gerijpt of zelf flavoured. Tegenwoordig worden veel grappasoorten genoemd naar de wijnsoort waarvan ze een afgeleide zijn. Vaak zie je ook ‘stravecchia’ op het label. Dat betekent simpelweg ‘oud’. Aan de slag.

Maar ‘oud’ is nu het laatste woord dat ik zou gebruiken om deze neus te omschrijven. Deze ruikt net jong en fris op vanille, gedroogde abrikozen, aspartaam en zelfs iets van bruistablet (maar in de goeie zin). Citrus verschijnt na enkele ogenblikken, alsook een zachte hint van honing.

Ook op smaak is het Fanta Lemon op steroïden, maar niet echt ‘oud’. Vanille en citrus voeren de boventoon, gevolgd door honing en ananassnoepjes. Lekker fris en monter, in alle eerlijkheid.

Pas in de afdronk ontdek je de complexiteit van deze grappa, met zijn zacht kruidigheid in de vorm van zoethout en honing, maar ook een toets van origine chocolade met een verrassend ziltje.

Frisse, toegankelijke grappa, zonder al te complex te zijn op de afdronk na. Bedankt, Wesley!

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).