Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Grappa: Sarpa Oro di Poli

Tasting Notes Posted on 25/04/2024 16:30

Distilleerderij: Poli
Regio: Italië
Fles: Grappa Sarpa Oro di Poli
Kleur: witte wijn
ABV: 40%

Speels

Ah, Poli… daar heb ik al eerder enkele grappa van aan de lippen mogen zetten. Poli stookt ondertussen al meer dan een eeuw grappa, te beginnen bij grootvader Ciobatta Poli. Ciobatta had een mobiele stookinstallatie waarmee hij met paard en kar van wijngaard naar wijngaard reed om druivendroesem – de zogenaamde vinaccia – af te stoken. Toen grappa eindelijk bekendheid begon te genieten, richtte Giovanni het huidige bedrijf op – in 1898 om precies te zijn. Sinds 1984 is de vierde generatie aan de slag met Jacopo Poli aan het roer. Tip: zet hem in de koelkast! Deze komt het best tot zijn recht als je hem flink gekoeld schenkt.

Frisse en speelse neus op vanille, witte wijn en tropisch fruit. Denk mango, papaja en kiwi. Dartel is het woord dat u zoekt. Bitterzoet met een hint van pompelmoes en eikenhout.

Lekker romig op vanille, mango en papaja, maar ook iets van guimauve, wat hem een erg snoeperig karakter geeft. Toch een tikkeltje alcoholisch, als ik eerlijk ben.

De finish mag dan al aan de korte kant zijn, hij is wel prettig.

Schenk hem rechtstreeks uit de koelkast! Bedankt, Wesley!

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Grappa: Pisoni Grappa Trentina Stravecchia

Tasting Notes Posted on 25/04/2024 06:30

Distilleerderij: Pisoni
Regio: Italië
Fles: Pisoni Grappa Trentina Stravecchia
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Fris & Monter

Om je drankje Grappa te mogen noemen moet het aan drie voorwaarden voldoen. Ten eerste dient het geproduceerd in Italië of het Italiaanstalige deel van Zwitserland. Ten tweede moet het een distillaat zijn van druivenpulp (schil, steeltjes, pitten). Ten derde moet de fermentatie op de pulp gebeuren (dus géén sap). Aangezien de pulp relatief droog is, gebeurt fermentatie via de au bain-marie methode om verbranding te voorkomen. Er bestaan talloze varianten van grappa die gaan van jong en kleurloos naar gerijpt of zelf flavoured. Tegenwoordig worden veel grappasoorten genoemd naar de wijnsoort waarvan ze een afgeleide zijn. Vaak zie je ook ‘stravecchia’ op het label. Dat betekent simpelweg ‘oud’. Aan de slag.

Maar ‘oud’ is nu het laatste woord dat ik zou gebruiken om deze neus te omschrijven. Deze ruikt net jong en fris op vanille, gedroogde abrikozen, aspartaam en zelfs iets van bruistablet (maar in de goeie zin). Citrus verschijnt na enkele ogenblikken, alsook een zachte hint van honing.

Ook op smaak is het Fanta Lemon op steroïden, maar niet echt ‘oud’. Vanille en citrus voeren de boventoon, gevolgd door honing en ananassnoepjes. Lekker fris en monter, in alle eerlijkheid.

Pas in de afdronk ontdek je de complexiteit van deze grappa, met zijn zacht kruidigheid in de vorm van zoethout en honing, maar ook een toets van origine chocolade met een verrassend ziltje.

Frisse, toegankelijke grappa, zonder al te complex te zijn op de afdronk na. Bedankt, Wesley!

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).