Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

MaltMax

Whisky Talk Posted on 29/01/2010 23:36

Dit moet je zien. Een prive verzameling van whisky’s om u tegen te zeggen.

Een man uit Modena , Italie is er in geslaagd om een verzameling whisky’s aan te leggen van 500 big bottles en 3000 miniaturen en het zijn niet de minste.

http://www.maltmax.com/whiskycollection/

Ik ga er verder niets van zeggen je moet zelf maar is gaan zien, ongelooflijk echt waar.



Highland Park Malt Whisky Distillery Scotland

Distilleerderijen Posted on 29/01/2010 18:28

Highland Park Malt Whisky Distillery Scotland
Highland Park
Holm Road
Kirkwall, Orkney
KW15 1SU
Scotland, UK
tel +44 (0)1349 882 362
web – http://www.highlandpark.co.uk

De Highland Park Distillery heeft haar naam zeker niet gestolen. Ze is de meest noordelijk gelegen distilleerderij in Schotland – ook al verslaat ze de Scapa Distillery slecht met een halve mijl. Toch heeft Highland Park haar naam niet hieraan te danken, noch aan de regio, de Highlands, waar ze zich bevindt. Maar wel omdat de locatie van de distilleerderij – Kirkwall – opmerkelijk hoger is gelegen dan de omliggende graslanden.

De distilleerderij werd opgericht in 1798 op het eiland Orkney. De Orkney Islands zijn reeds meer dan 5.500 jaar bewoond en hebben een rijke culturele geschiedenis. De Orcadians zijn trots op hun dialect, tradities en geschiedenis; een geschiedenis die sterk verweven is met het verhaal van Highland Park.

Het Highland Park productieproces bleef 200 jaar nagenoeg ongewijzigd: Highland Park is één van de weinige distilleerderijen die nog zelf hun gerst mouten. De distilleerderij gebruikt hiervoor lokaal gestoken turf. De turf wordt gemengd met heide, voor deze wordt gebruikt als brandstof voor de droogoven. De turf wordt naar 20 PPM (Parts Per Million phenols) gebracht en daarna opnieuw gemengd met unpeated malt van het Schotse vasteland. Het is deze rokerige blend van mout en heide die zorgt voor de unieke smaak en exquisiete aroma’s. Highland Park gebruikt ook al jaren het water uit de Cattie Maggie bron, waarop de distilleerderij is gebouwd.

De whisky wordt gerijpt op eikenhouten vaten. Voor een periode van minimum 12 jaar rusten de vaten in de zoute zeelucht van Orkney. Deze factoren, samen met eeuwenoude tradities en nauwgezet vakmanschap geven de Highland Park whisky’s hun heidehoning zoete en licht rokerige smaak.

De geheimen van dit vakmanschap worden streng bewaakt. Terwijl andere distilleerderijen elkaar bekampen in een wedren van innovaties en modernisering, houdt Highland Park vast aan traditionele ambachtelijke waarden.

Het verhaal van Highland Park begint eind 18de eeuw bij predikant Magnus Eunson. Overdag ging hij door het leven als voorganger in de Kerk en ’s nachts was hij smokkelaar. In die tijd was het smokkelen van sterke drank een synoniem voor illegaal stoken. Hij opereerde vanuit zijn cottage op Kirkwall, waar nu de distilleerderij staat. In het jaar 1798 wordt de vennootschap Highland Park opgericht door de belastingsontvanger Robert Pringle en politieagent John Robertson, die ironisch genoeg, verantwoordelijk zijn voor de arrestatie van Magnus Eunson. Zij kopen High Park Estate, inclusief de distilleerderij in 1813.

In 1818 wordt Highland Park Distillery opgericht door landbouwer en zakenman Robert Brodwick en John Robertson. In 1826 verkoopt Robertson zijn aandeel aan Brodwick. Bij diens dood in 1840 gaat de zaak over naar zijn oudste zoon George. George investeert zo weinig in de distilleerderij dat bij zijn overlijden, de vaste activa nog een luttele £104 waard zijn. James (George’s jonge broer) erft in 1869 de distilleerderij, maar als priester, heeft hij geen interesse in de zaak. James verkoopt het vastgoed voor £450, op voorwaarde dat de gebouwen gebruikt worden als armenhuis.

In 1879 wordt de distilleerderij opgekocht door de nieuw opgerichte vennootschap Stuart & Mackay. Begin 20ste eeuw verwerft de Grants familie het beheer over Highland Park Distillery tot 1937.

In 1939 staakt Highland Park het distilleren, voor de volledige periode van Wereldoorlog 2. De bijdrage van de distilleerderij aan de oorlog beperkt zich tot de mash tun die gebruikt wordt als gigantische badkuip voor de 60.000 Britse soldaten die toen gelegerd waren op Orkney. Wanneer de HMS Royal Oak wordt gekelderd door een Duitse onderzeeër in Scapa Flow, bezoekt Sir Winston Churchill de distilleerderij. Wanneer hij bij zijn aankomst een kopje thee krijgt aangeboden, maakt hij op zijn eigen typische manier duidelijk liever een glaasje Highland Park te lusten.

Highland Park Distillery hervat de productie in 1945 en in 1954 worden er extra magazijnen gebouwd om te voldoen aan de alsmaar stijgende vraag.

In 1984 was Highland Park de enige whisky die een score van 100% kreeg van de jury van Schotland’s nationale krant The Scotsman. Whisky kenner en recensent, Michael Jackson, noemde het merk ‘De beste allrounder in de wereld van malt whisky’.

Highland Park presteert ook steeds uitstekend op internationale spirit competities. Zo behaalde haar 25 Year Old single malt een dubbel gouden medaille in 2007 en 2009 op de San Francisco World Spirits Competition.

Core Expressions

The Highland Park 12 Year Old
The Highland Park 15 Year Old
The Highland Park 16 Year Old
The Highland Park 18 Year Old
The Highland Park 21 Year Old
The Highland Park 25 Year Old
The Highland Park 30 Year Old
The Highland Park 40 Year Old

Limited Editions

Orcadian Vintage Series (1964 en 1968)
Earl Magnus
Queen of the South 19 Year Old
The Lunar Bottling
The Ambassador Cask (1 tem 5)
2000
Highland Park Capella
1974
1977
1958
35 Year Old “Goodwins”
1962
1967

Ian Rankin”Rebus 20”

Ola Dubh



Maltclan Tasting 23 februari 2010

Events Posted on 29/01/2010 15:55

Op dinsdag 23 februari 2010 kunnen liefhebbers een tasting meemaken te Beersel, georganiseerd door Maltclan. Inschrijven kan nu reeds voor leden, niet-leden kunnen inschrijven vanaf 8 februari.

De tasting wordt een reis doorheen de whiskyregio’s van Schotland aan de hand van 6 single malts.

Wanneer: 23 februari 2010
Prijs: 20 EUR (leden) of 25 EUR (niet-leden)
Waar: Lambik-o-Droom, Hoogstraat 2A te 1650 Beersel.

Slàinte!



Superwhisky

Aankondigingen Posted on 29/01/2010 15:18

Volgens Whiskypassion.nl gaat Bruichladdich binnenkort een superwhisky creëren. De distilleerderij uit Islay gaat 12 vaten whisky distilleren volgens het procédé dat in een boek uit 1695 wordt beschreven. “Als de brouwerij niet ontploft”, zeggen ze daar. Het distillatieproces wordt 4 keer uitgevoerd in plaats van de gebruikelijke 2 keer.

Op 28 februari wordt deze whisky gedistilleerd en binnen het decennium zou er dan een grootse whisky moeten verschijnen die alle liefhebbers en kenners met verstomming zal slagen, toch wat alcoholpercentage bevat. Ik vraag me af of hij drinkbaar is? De zwaarste whisky die ik ooit gedronken heb (en die hier thuis in mijn kast staat) had een alcoholpercentage van 66,7% en dat was een Coal Ila cask strength, natural colour/non chill filtered en gerijpt op een hogshead gedurende 7 jaar. Voor mij is dit ABV voldoende. Ik weet natuurlijk niet waar jullie grenzen liggen? smiley