Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

De derde en laatste Xpedition Oak is er: Talisker 45 Year Old Glacial Edge

Aankondigingen Posted on 05/11/2023 16:30

In 2021 lanceerde Diageo the zogenaamde Xpedition Oak Series, met een Talisker van 43 jaar oud die gefinisht was op vaten die werden samengesteld met duigen die de oceaan hadden overgestoken. Het was de oudste Talisker tot dan toe gebotteld.

In 2022 kwam de opvolger, de Talisker 44 jaar oud Forests of the Deep, gefinisht in vaten die gerookt waren met duurzaam geoogst zeewier uit Schotland. Hij nam de fakkel als oudste Talisker ooit gebotteld over.

Die fakkel wordt nu opnieuw doorgegeven. Dit jaar ziet de derde en laatste release in deze reeks het levenslicht: de Talisker 45 jaar oud Glacial Edge.

Voor de samenstelling hiervan nam een expeditieteam 12 zwaar geblakerde vaten mee naar een gletsjer in Canada, waar de spiegels werden verwijderd en de binnenkant van de vaten werd blootgesteld aan de ijzige kou en wind gedurende 96 uren. De koude deed de staven aan de binnenkant barsten, wat precies de bedoeling was. Op die manier werd er meer oppervlakte gecreëerd waardoor de spirit nadien dieper in het hout zou kunnen dringen voor een bijzondere finish.

Eens terug in Schotland gingen de spiegels weer op de vaten en werden ze gevuld met Talisker die al meer dan vier decennia lag te rusten op het eiland Skye. Diageo verklapt ons niet hoe lang de malt op deze zogenaamde ice fractured casks werd gefinisht, maar we weten wel dat dit de oudste Talisker is die ze al gebotteld hebben.

Geef toe, het is wel een goed verhaal. Storytelling is een belangrijk onderdeel van de marketing rond whisky en de moeite die gestoken wordt in deze release – om maar te zwijgen van de prachtige verpakking – doet menig whiskyliefhebber watertanden (mezelf incluis).

Een ander belangrijk deel van de storytelling van deze Xpedition Oak reeks is de samenwerking met de milieuorganisatie Parley for the Oceans, een non-profit organisatie die zich inzet voor de bescherming van onze oceanen. En het is dan wel fijn als je weet dat Talisker een deel van de opbrengst van de verkoop van hun whisky aanwendt om Parley te ondersteunen.

Allemaal redenen om erg opgewonden te geraken van deze nieuwe Talisker… totdat je het prijskaartje ziet. Want dit is niet voor iedereen. Als je al het geluk hebt om één van de 2.455 flessen te pakken te krijgen, moet je er wel zo’n 5.300 EUR voor neertellen. Anderzijds hebben we het hier natuurlijk wel over een whisky die al sinds het einde van de 1970s geduldig lag te rijpen.

Ik ben alvast Diageo zeer dankbaar voor het feit dat ze mij een sample van deze uitzonderlijke release hebben bezorgd (alsook de afbeeldingen die ik in deze blogpost mocht gebruiken). Ik zal de malt uitgebreid proeven en bespreken. Je mag de tasting notes eerstdaags verwachten.

May the Malt be with you!



Diageo Special Releases 2023

Aankondigingen Posted on 20/09/2023 16:30

Ha, de herfst is in het land en dat betekent dat de hoogmis voor whiskyliefhebbers weer van start kan gaan. Diageo lanceert op 4 oktober wederom hun Special Releases. Na 2 jaar Rare by Nature, gevolg door 2 jaar Legends Untold, verandert het huis opnieuw het geweer van schouder en introduceert nu een nieuwe reeks onder de noemer Spirited Xchange. De labels zijn opnieuw van de hand van een aantal internationale kunstenaars. En over kunst valt niet te twisten, toch?

Er zitten weer flink wat oudgedienden bij – wat we toejuichen – maar waar ik dit jaar wel erg benieuwd naar ben is de allereerste officiële release van Roseisle. In deze line-up vinden we namelijk een 12-jarige terug.

Net als voor de eerdere Special Releases werd ook deze reeks samengesteld door Master Blender Dr Stuart Morrison.

Hieronder een overzicht van waaraan u zich zeer binnenkort mag verwachten bij de betere speciaalzaak:

Mortlach – “The Katana’s Edge” – NAS – ABV: 58% – 305 EUR

Wederom een Mortlach zonder leeftijdsaanduiding en de naam verraadt al min of meer het vattype. Deze Beast of Dufftown werd namelijk gerijpt in een combinatie van Pinot Noir wijnvaten én voormalige Kanosuke whiskyvaten uit Japan.

The Singleton of Glendullan – “The Silken Gown” – 14 YO – ABV: 55% – 155 EUR

Die zijden jurk verwijst ongetwijfeld naar het feit dat deze Glendullan rijpte op Franse eikenvaten waarop voorheen Chardonnay de Bourgogne lag te slapen.

Talisker – “The Wild Explorador” – NAS – ABV: 59.7% – 145 EUR

Een release waar ik steevast naar uit kijk is die van Talisker. En deze keer klinkt het alvast veelbelovend, want deze wilde ontdekker rijpte op een aantal portvaten, zowel witte, tawny als ruby port. Ik ben benieuwd!

Clynelish – “The Jazz Crescendo” – 10 YO – ABV: 57.5% – 205 EUR

Jammer dat deze zo duur is (naar mijn mening), want amper tien jaar oud en uitsluitend gerijpt op ex-bourbon Amerikaanse eik. Doet wat denken aan de distillery exclusive die ik vorig jaar ter plekke kocht, die toch een pak goedkoper was. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit weer de moeite gaat zijn.

Lagavulin – “The Ink of Legends” – 12 YO – ABV: 56.4% – 195 EUR

De vaste waarde bij uitstek en tot nu toe stelde de Lagavulin in de DSR nog nooit teleur. Opgelet, dit is wel erg speciaal, want hij rijpte op Don Julio Añejo Tequila casks! Boeiend.

Oban – “The Soul of Calypso” – 11 YO – ABV: 58% – 175 EUR

Nog zo’n malt die naar mijn (on)bescheiden mening wat onderkend is, maar vaak erg mooi kan zijn. En laat deze Oban nu gerijpt hebben op Caribbean Pot still Rum Casks. Dat klinkt toch lekker, nee? Alleen is hij – net als de Clynelish – wat aan de dure kant, als u het mij vraagt.

Glenkinchie – “The Floral Treasure” – 27 YO – ABV: 58.3% – 410 EUR

Hoewel de standaard Glenkinchie (12 jaar) me maar weinig kan bekoren, heb ik er al flink wat heerlijk spul van geproefd ook. Onlangs nog, toen ik Glenkinchie bezocht, proefde ik een 16-jarige Four Corners of Scotland release en die was erg lekker. Maar dit is nog wel eens wat anders: één van de oudste Glenkinchie bottelingen ooit met zijn 27 jaar. Ik ben geïntrigeerd.

Roseisle – “The Origami Kite” – 12 YO – ABV: 56.5% – 145 EUR

Daar is hij dan: de allereerste release van Roseisle, gerijpt op first fill bourbon en refill casks. Deze gaat wellicht als zoete broodjes verkopen omwille van de nieuwsgierigheid van mening whiskyliefhebber, ondergetekende incluis.

Dat worden weer mooie feestdagen, me dunkt… En voor zij die niet meteen een hele fles willen aanschaffen: van de Talisker, Singleton of Glendullan, Lagavulin en Roseisle zijn er ook 20cl flesjes beschikbaar.

May the Malt be with you!



The Nectar Degustatiebox: 24 samples!

Aankondigingen Posted on 08/04/2023 06:02

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken.

En hoewel ik al een aantal van deze spirits geproefd hebt, lijkt het mij inderdaad een goed idee om ze allemaal nog eens opnieuw aan de lippen te zetten. U zal het mij vergeven dat ik mijn tasting notes relatief kort hou en in sneltreintempo of u afvuur. Iets van ijzer, smeden en heet.

De volgende referenties zijn terug te vinden in deze box:

  • Benriach Smoke Season
  • Teeling Blackpitts
  • Glendronach 12y
  • Jura French Oak
  • Fettercairn 12y
  • Wolfburn Morven
  • Port Askaig 100 Proof
  • Compass Box Great King Street
  • Five Hundred Cuts Rum
  • Armorik Classic
  • Waterford Mortastown
  • Paul John Nirvana
  • Amrut Fusion
  • Kilchoman 2010 Vintage
  • Kavalan Podium
  • Nikka Coffey Grain
  • Hampden
  • Black Tot Rum
  • Pierre Ferrand 10 Generations
  • Nardini Riserva Classic
  • Patridom XO
  • Plantation Barbados
  • Michter’s US1 Bourbon
  • Christian Drouin XO

Bij elk sample hoort trouwens ook een webpagina met flink wat info en in de meeste gevallen zelfs en korte video. Echt de moeite.

De box is trouwens nog steeds verkrijgbaar voor ocharme 89 EUR via deze link. Lijkt mij ideaal voor de verjaardag van je betere helft, vader- of moederdag (ja, zij lusten dit ook, hoor!) of gewoon als geschenk voor een goeie vriend(in) die van dit lekkers houdt.

Een groot woord van dank aan Drankenshop Broekmans voor dit leuke gebaar. Ik ga er meteen mee aan de slag!

May the Malt be with you!



Diageo Special Releases 2020

Aankondigingen Posted on 30/08/2020 16:05

Yup, het is weer die tijd van het jaar. De Special Releases van Diageo komen er aan. Het blijft voor veel whiskyliefhebbers toch wel een hoogtepunt op de jaarlijkse whiskykalender en dit al sinds 2002. Vorig jaar was er wel wat consternatie toen het huis koos voor een totaal nieuwe verpakking. Het thema ‘Rare by Nature’ wordt dit jaar gewoon verder gezet.

Dat er wederom geen Port Ellen en Brora aan te pas komen is ondertussen genoegzaam bekend. Brora wordt bewaard voor de heropening van de distilleerderij (er werd wel een 40-jarige uitgebracht); van Port Ellen worden in aanloop van de heropening drie speciale releases uitgebracht onder de noemer ‘Untold Stories’. De eerste twee (‘The Spirit Safe’ & ‘9 Rogue Casks’) zijn al op de markt.

Maar helaas is ook de Caol Ila er dit jaar opnieuw niet bij, is er wederom geen grain te bespeuren en ook geen surprise bottling zoals de Collectivum XXVIII uit 2017 of the Cladach uit 2018.

Sterker nog: de line-up is – op ééntje na – een copy/paste van vorig jaar, zij het wel van andere distillatiejaren, leeftijden en alcoholpercentages. Enkel de Singleton of Glen Ord werd vervangen door een Singleton of Dufftown, maar dat is niet bepaald wereldschokkend.

De enige vast waarde, de malt die er al sinds het begin elk jaar bij is, is de alomgeprezen Lagavulin 12 years old.

Dr Craig Wilson, de Master Blender bij Diageo die momenteel verantwoordelijk is voor de Special Releases, koos voor deze zeer vergelijkbaar range omwille van het feit dat ze vorig jaar zo’n succes waren. Nou.

Ziehier de line-up van 2020, met de gesuggereerde retailprijs in pond:

Cardhu 11-Year-Old

ABV: 56.0%
Region: Speyside
Cask: From refill, new, and ex-bourbon American oak
RRSP £85

Cragganmore 20-Year-Old

ABV: 55.8%
Region: Speyside
Cask: From refill casks and new fresh-charred casks.
£130

Dalwhinnie 30-Year-Old

ABV: 51.9%
Region:  Highland
Cask: From refill hogsheads
No. bottles available: 6,978
£550

Lagavulin 12-Year-Old

ABV: 56.4%
Region: Islay
Cask: From refill American oak casks
£125

Mortlach 21-Year-Old

ABV: 56.9%
Region: Speyside
Cask: From Pedro Ximenez & Oloroso Sherry seasoned casks
No. bottles available: 7,692
£575

Pittyvaich 30-Year-Old

ABV: 50.8%
Region: Speyside
Cask: From first fill ex-bourbon casks
No. bottles available: 7,056
£400

Talisker 8-Year-Old

ABV: 57.9%
Region: Isle of Skye
Cask: From pot-still Caribbean rum casks.
£90

The Singleton of Dufftown 17-Year-Old

ABV: 55.1%
Region: Highland
Cask: Matured only in refill American oak hogsheads.
£110

De Cragganmore is – in tegenstelling tot die van vorig jaar – niet geturfd. Terug naar de roots, dus. De Pittyvaich, wederom uit 1989, verschijnt voor het derde jaar op rij en is er eentje waar ik erg naar uitkijk. Voor Talisker grijpen ze terug naar een jonge vintage, maar met een zoete twist. Het is de eerste Talisker ooit die een finish kreeg op Caraïbische rumvaten. Wedden dat die het eerst uitverkoopt?

Verwacht wordt dat de Special Releases medio september in de winkels zullen arriveren. U mag zich binnenkort aan tasting notes verwachten op dit blog.



Tack’biertjes beschikbaar!

Aankondigingen Posted on 11/06/2020 16:17

Beste vrienden,

De afgelopen week konden jullie uitgebreid kennis maken met de verschillende op whiskyvaten gerijpte biertjes die Johan Tack creëerde in samenwerking met de brouwerijen Gulden Spoor, De Feniks, De Meester en De Ranke.

Ik kreeg op Facebook en Instagram flink wat reactie van jullie en ben dan ook verheugd dat ik jullie kan melden dat er nog beschikbaar zijn!

Ik zet ze hier nog even op een rijtje, 8 bieren in flesjes van 33cl en 1 bier in een fles van 75cl.

De kleine flesjes komen op 4 EUR per stuk, de grote fles komt op 9 EUR per stuk (hier zijn eventuele kosten voor verzending/levering niet inbegrepen). Maar wie goed opgelet heeft, weet dat de grote fles van Tack’Tomin wat last heeft van oversaturatie. Om dat te compenseren biedt Johan er een tweede gratis bij aan.

Wie rap kan tellen zit op 41 EUR, maar voor het gemak ronden we af op 40 EUR indien je ze alle 9+1 in één Tack’Pretpakket bestelt. U zal het zich niet beklagen, met deze zomerse temperaturen.

Brouwerij: Gulden Spoor – Fles: Tack’Aran II, 330ml – ABV: 11.8%
Brouwerij: Brouweri De Feniks – Fles: Tack’Ard, 330ml – ABV: 10%
Brouwerij: Brouweri De Feniks – Fles: Tack’Led, 330ml – ABV: 10%
Brouwerij: Brouweri De Feniks – Fles: Tack’Truan, 330ml – ABV: 10%
Brouwerij: Brouwerij De Meester – Fles: Tack’Livet, 330ml – ABV: 14.8%
Brouwerij: Brouwerij De Meester – Fles: Tack’More, 330ml – ABV: 14.8%
Brouwerij: Brouwerij De Meester – Fles: Tack’Nich, 330ml – ABV: 14.8%
Brouwerij: Brouwerij De Meester – Fles: Tack’Lish, 330ml – ABV: 14.8%
Brouwerij: Brouwerij De Ranke – Fles: Tack’Tomin, 750ml – ABV: 9.5%

Ter verduidelijking: u kan NIET bij mij bestellen, maar wel rechtstreeks bij Johan Tack zelve. U kan dan ook met hem verzending/levering afspreken. En niet vergeten: je krijgt er een gratis Tack’Tomin van 75cl bij indien je het hele pretpakket bestelt.

Hiervoor stuur je een mailtje naar tack.willy@skynet.be. Johan zal dan zelf contact nemen met jullie.

Noot: ik verdien hier niks mee (en wil dat ook niet), maar geef jullie graag de mogelijkheid om deze lekkere craft-biertjes, die nergens in de handel verkrijgbaar zijn, zelf aan de lippen te zetten. Ik heb er alleszins van erg van genoten.

Grijp je kans en laat het smaken!

May the Malt be with you!



Whivie’s 10th Anniversary

Aankondigingen Posted on 22/10/2019 06:45

Op 28/10/2009 werd Whivie.be (whisky voor iedereen) boven de doopvont gehouden. De lancering van de website ging gepaard met een eerste blogpost.

Nu, tien jaar later, hebben we reeds meer dan 4.000 whisky’s en 400 andere drankjes geproefd en besproken, zo’n 200 distilleerderijen en bottelaars in beeld gebracht, meer dan 100 tastings georgainseeerd, bijna 300 videos gepubliceerd en flink wat gereisd. Daarnaast hebben we ook al tot 7 keer toe Qwhizky georganiseerd (onze ludieke whiskyquiz – geen zorgen, de volgende editie komt er binnenkort aan) en – niet te vergeten – een whiskyboek gepubliceerd. Het zijn al een mooie tien jaar geweest…

Om ons eerste decennium in stijl af te sluiten, gingen Ilse, Niek en Mark op zoek naar een geweldige whisky. Die zoektocht leidde naar een single sherry cask uit de Speyside dat in 1993 met niet één, maar twee geweldige new makes werd gevuld. Blended at birth wordt zoiets genoemd. Het resultaat, na 25 jaar rijping, is een blended malt op 47.1% die uw smaakpapillen in vervoering zal brengen (althans, dat was bij ons toch het geval).

De whisky zal vanaf 28/10/2019 uitgeleverd worden, maar je kan hem nu al bestellen (maximum 2 flessen per persoon aub!).

Opgelet: het is een gelimiteerde oplage van slechts 100 flessen.

Om u extra te verwennen – aangezien de feestdagen voor de deur staan – hebben we een mooie deal voor u kunnen regelen. U kan namelijk de aankoop van een fles combineren met ons boek (al of niet gesigneerd) en op die manier een mooie som uitsparen.

Vier met ons mee!

Whivieboek
1 boek, 297 pagina’s, full color, soft cover
gesigneerd en gepersonaliseerd op uw verzoek
= 40 EUR

Whivie 10th Anniversary Bottling (gelimiteerd tot 100 flessen)
1 fles Speyside Blended Malt 25 Year Old 1993
= 125 EUR

Whivie’s 10th Anniversary Pack:
1 fles Speyside Blended Malt 25 Year Old 1993 én
1 (gesigneerd) exemplaar van ons Whivieboek
= 150 EUR

Verzendingkosten België: 15 EUR.
Verzendingskosten Nederland : 25 EUR.
Afhalen (na afspraak) of pick up op een festival of tasting kan natuurlijk ook!

Ter herinnering: er zijn slechts 100 flessen beschikbaar. First come, first serve.

Bestel nu!

Stuur als de bliksem een mailtje naar info@whivie.be en we nemen onmiddellijk contact met je.
Vergeet niet te vermelden of je het boek gesigneerd wil hebben!

Levering zal beginnen op – hoe kan het ook anders – 28 oktober 2019, op onze 10e verjaardag!

Op naar de volgende tien jaar!

 

Slàinte!

Mark, Niek & Ilse



Diageo Special Releases 2019

Aankondigingen Posted on 18/10/2019 06:55

Op 26 juli konden we al een tipje van de sluier oplichten over de zeer gegeerde jaarlijkse Special Releases van Diageo. Het huis kiest dit jaar voor ‘Rare By Nature’, doelend op de unieke omgeving van elke distilleerderij. De 8 whisky’s op vatsterkte moeten u die unieke omgeving via de liquid doen ontdekken. Tja.

Zoals eerder gezegd zijn de Brora en de Port Ellen wederom niet van de partij (die worden immers gereserveerd voor nog exclusievere releases zoals deze en deze in afwachting van de heropening van de distilleerderijen volgend jaar), maar het feit dat ook Caol Ila afwezig blijft doet me toch een beetje mistroostig worden.

Sterker nog, terwijl de line-up vroeger eerder gericht was op oudere en beperkte releases herpositioneert Diageo de selectie dit jaar eerder richting naar malts van middelbare leeftijd met uizondering van de Pittyvaich en Dalwhinnie.

Dr Craig Wilson, Master Blender bij Diageo, selecteerde de volgende 8 whisky’s, stuk voor stuk op vatsterkte:

·         Cardhu 14 Year Old – 55% ABV – 4860 bts – zo’n 125 EUR

·         Cragganmore 12 Year Old – 58.4% – zo’n 90 EUR

·         Dalwhinnie 30 Year Old – 54.7% – 7586 bts – zo’n 550 EUR

·         Lagavulin 12 Year Old – 56.5% – zo’n 120 EUR

·         Mortlach 26 Year Old – 53.3% – 3883 bts – zo’n 1.600 EUR

·         Pittyvaich 29 Year Old – 51.4% – 4976 bts – zo’n 350 EUR

·         Talisker 15 Year Old – 57.3% – zo’n 120 EUR

·         Singleton of Glen Ord 18 Year Old – 55% – zo’n 135 EUR

Merk op dat er dit jaar geen verrassingsrelease tussen zit zoals de Cladach van vorig jaar en dat er ook geen single grain werd geselecteerd. En kijk gerust nog eens naar het prijskaartje van de Mortlach. Het is geen typo! Het feit dat de andere releases jonger zijn, maakt ze ook que prijs toegankelijker voor een groter publiek en dat is ongetwijfeld één van de beweegredenen om de Diageo Special Release strategie bij te sturen.

Volgende maand zullen de flessen in België op het schap staan. Ik heb alvast mijn oog laten vallen op de Pittyvaich en Talisker.

Ongetwijfeld kan ik u binnenkort ook verblijden met wat tasting notes en een Rambling of twee.



Coca-Cola Signature Mixers

Aankondigingen Posted on 13/09/2019 07:00

Ik beken, ik ben al van kinds af een groot Coca-Cola drinker. Pepsi ging er bij mij gewoon niet in en andere merken (behoudens misschien die gekke Fritz Kola uit Hamburg) konden me nooit bekoren. Opgelet, niet alle smaakjes staan me aan, hoor. Doe mij maar de Classic, Light of Zero, uitzonderlijk de Cherry (vroeger was ik ook even verslingerd aan de teloorgegane Sango), maar blijf bij me uit de buurt met de Vanilla. Soit, ik drink wel graag een frisse cola, daar draait het om.

Maar mixen met drank deed ik raar of zelden, behoudens in mijn studententijd. Die ligt toch al even achter me. Toen dronk ik al wel eens een whisky-cola door een Johnnie Walker Red Label of een Lagavulin 16 aan te lengen met de klassieke Coca-Cola. In hartje zomer, indien voorzien van ruimschoots voldoende ijsblokjes, kan dat nog steeds genietbaar zijn. Ook een zogenaamde Smokey Coke – een combinatie van whisky met Drambuie en cola – heb ik al eens aangeboden gekregen. Viel best mee, maar ik was er niet kapot van. En de Cuba Libre (rum en cola), natuurlijk. Maar afgezien daarvan…

Ik zie persoonlijk weinig heil in het mixen van dark spirits met cola. Die mening moet ik misschien binnenkort bijsturen, want Coca-Cola komt nu met vier zogenaamde Signature Mixers op de markt.

Vijf vermaarde mixologists – een term die barmannen en –vrouwen zich enkele jaren geleden toe-eigenden omdat ze van mening waren dat ze meer doen dan een bar bemannen (of –bevrouwen) of cocktails schenken, ze zijn geëvolueerd tot spiritual advisors, zeg maar – mochten met cola-siroop (zonder koolzuur, gemaakt volgens het originele recept uit 1886), op een geheime locatie in Londen aan de slag. We schrijven maart 2018. De uitverkorenen waren Max Venning (Londen), Adriana Chia (Barcelona), Pippa Guy (Londen), Anthonia Naranjo (Barcelona) en Alex Lawrence (Londen).

Niet minder dan 200 verschillende ingrediënten stonden ter beschikking van deze cocktailbedenkers die twee dagen lang mochten experimenteren om zo tot de perfecte mix te komen. Aan het eind kreeg een testpanel de verschillende frisdranken (het blijft immers cola, niet vergeten) voorgeschoteld en op basis van die feedback werden de vier Signature Mixers geselecteerd.

Fast Forward naar mei 2019 en de flesjes worden losgelaten – in prachtige Hutchinson-flesjes die de voorganger van de iconische contourfles zijn, overigens – op de Britse cocktailscene losgelaten. Want waar beter uitproberen dan in de bar, waar het bredere publiek kennis kan maken met deze nieuwe cola’s? In september 2019 zijn ze eindelijk ook in onze bars te proeven – in de mix, welteverstaan.

De vier smaken zijn Smoky, Spicy, Herbal & Woody.

Nu ben ik geen mixologist, verre van zelfs, dus ga ik me beperken tot het proeven van de cola’s an sich en u gewoon vertellen waarmee ik denk dat ze best te mixen zijn. Mijn cocktails zijn dus erg eenvoudig, maar wel makkelijk te maken, natuurlijk. Maar laat ik daar meteen aan toevoegen dat je vooral zelf moet gaan experimenteren. Niets is leuker, toch? Immers, vanaf september zouden de flesjes gewoon in de betere drankenhandel beschikbaar moeten zijn.

Smoky

Deze is ontworpen door Max Venning.

Deze ruikt alleszins erg lekker. Ik krijg toetsen van pijptabak en geroosterde pecanoten, maar ook iets medicinaals als mercurochroom. Geroosterde eik ook. En dan kaneel bij de vleet. Op smaak is het inderdaad wat rokerig, maar uiteraard ook erg zoet (’t is cola, hé, Mark!). Ha, als cola-drinker zou ik deze zelfs gewoon in de mijn koelkast willen hebben staan.  Erg lekker.

Ik mix ‘m graag met zowel een goeie bourbon (bv. Woodford Reserve) als een Speyside Scotch, maar hij werkt ook prima met een Islay. Mijn favoriete combo was echter met de Mackmyra Äppelbom.

Spicy

Deze is ontworpen door het duo Adriana Chia en Pippa Guy (die laatste werkt bij Savoy London, de tweede beste cocktailbar ter wereld).

Oh, da’s iets heel aparts op de neus. De cola wordt hier mooi overmeesterd door zachte gember, flink wat limoen en florale toetsen. Ik zie rozemarijn en jasmijn op het label staan. Ze zijn hiermee niet gierig geweest. Maar op smaak is het top. Flink kruidig inderdaad, met aardse toetsen en na enkele ogenblikken duidelijke toetsen van chilipepers.

Ik mix ‘m graag met een kruidige rum (bv. Barcardi Spiced Rum, maar met de Bielle van Asta Morris mixte hij ook prima!) en werk af met een schijfje roze pompelmoes. Maar mijn favoriete combo was met de Bas-Armagnac 1985 van Domaine De Baraillon.

Herbal

Deze is ontworpen door Antonio Naranjo.

Kauwgom! Dat is het eerste wat in me opkomt als ik deze cola ruik. Zeer minty en flink wat groene kruiden en grassen. Citroengras op kop. De dille haal je er zo uit. Op smaak is hij erg fris en zoetzuur wat hem an sich niet de lekkerste maakt van de reeks, maar wellicht wel zeer interessant om te mixen.

Ik mix ‘m graag met Wagging Finger Oude Genever en een schijfje limoen, maar hij deed het ook erg goed met vodka. Voor het meest verrassende effect, mix deze met wat… cognac! Ik probeerde het met de Fins Bois Château De Clam van Gabriel & Associes. Heerlijk!

Woody

Alex Lawrence, die tot voor kort de hoofd bartender was van ’s wereld beste cocktailbar Dandelyan te Londen, ontwierp deze mixer.

Op de neus is hij erg zoet en citrusachtig met flink wat vanille en nog een vleugje peper. Volgens het label ook patchoeli en basilicum, maar dat haal ik er niet meteen uit. Het gekke is dat ik na een minuutje echt het gevoel krijg aan een plank te ruiken. De naam is dan ook erg goed gekozen. Op smaak is hij het minst complex van de vier, naar mijn (on)bescheiden mening, maar toen ik hem als mixer gebruikte deed hij wonderwel zijn werk door het zoete van de bourbon te versterken, terwijl er mooie houtachtige toetsen werden toegevoegd.

Ik mix ‘m graag met Jack Daniel’s Gentleman Jack en partjes citroen. Fast & easy. Maar met een exotische whisky werkt het ook, hoor. Probeer hem maar eens met een single cask van Paul John. Voor bedankingskaartjes: u heeft mijn adres.

Leuk! Dat is het minst wat je hiervan kan zeggen. En veelzijdig. Het is een leuke twist op de klassieke Coca-Cola en zal menig cocktailliefhebber terug richting cola sturen. Dat ze er leuk uitzien zal de gewone consument (zoals u en ik) er misschien toe aanzetten om ze ook thuis te hebben staan. Ga ik daarom mijn gasten minder gin & tonic serveren en meer dark spirits met één van deze cola’s? Euh… ja, ik denk het wel! Zeker nu de zomer voorbij is. De combinatiemogelijkheden zijn zo groot dat je er flink wat leuke (al of niet complexe) cocktails mee kan maken en uw gasten verwennen. En dan zijn ze bij de frisdrankengigant in hun opzet geslaagd, me dunkt.

May the Malt be with you!



Diageo Special Releases 2019

Aankondigingen Posted on 26/07/2019 07:30

Ieder jaar kijken we er naar uit: de Special Releases van Diageo. Het huis koos dit jaar voor de tagline ‘Rare by Nature’, doelend op de unieke omgeving van elke distilleerderij. De 8 whisky’s op vatsterkte moeten u die unieke omgeving via de liquid doen ontdekken. Serieus? Wie bedenkt die dingen toch?

Toen deze week een eerste teaser in de virituele brievenbus viel moest ik toch wel twee keer kijken. Dat Port Ellen en Brora er wederom niet bij zouden zijn, was natuurlijk geen verrassing. Die stocks zullen met mondjesmaat worden vrijgegeven in de aanloop naar de feestelijke heropening van deze distilleerderijen.

Maar dat ook Caol Ila de line-up dit jaar niet haalde, verrast me toch enigszins (onprettig, mag ik daar wel aan toevoegen). Vorig jaar hadden we er zelfs twee, want de Unpeated Caol Ila kon je enkel via deze releases bemachtigen. Jammer. Ook opvallend is de afwezigheid van een single grain. De Lagavulin 12 blijft wel een vaste waarde.

Dr Craig Wilson, Master Blender bij Diageo, selecteerde de volgende 8 whisky’s:

  • Cardhu 14 Year Old
  • Cragganmore 12 Year Old
  • Dalwhinnie 30 Year Old
  • Lagavulin 12 Year Old
  • Mortlach 26 Year Old
  • Pittyvaich 29 Year Old
  • Talisker 15 Year Old
  • Singleton of Glen Ord 18 Year Old

Ik beken dat ik de line-up minder interessant vind klinken dan vorige jaren, hoewel de Mortlach, Talisker en vooral de Pittyvaich mij zeker interesseren. Van die laatste werd vorig jaar een 28-jarige uitgebracht die me in vervoering bracht. Wie weet kan deze vergane glorie me dit jaar weer zo aangenaam verrassen. En Talisker… tja, die stelt nooit teleur, toch?

Maar wie goed naar de afbeelding kijkt, ziet dat er effectief maar 8 silhouetten van flessen afgebeeld staan. Betekent dit dat Diageo dit jaar geen verrassing in petto heeft? Ik herinner me de geweldige Collectivum XXVIII van 2017. En de heerlijke Cladach van 2018 staat nog open in mijn barkast (hoewel het niveau angstaanjagend laag is geworden). Geen blended malt dit jaar?

Binnenkort zal Diageo meer details prijsgeven zoals aantal flessen, ABV en richtprijzen.



SingleMaltSamples.be

Aankondigingen Posted on 05/12/2018 07:19

Stel: je bent gek op whisky. Je beslist een toertje Schotland te maken. Blijkt dat dit de liefde voor het land en zijn gouden nectar alleen maar aangewakkerd heeft. Dan kan je al bijna niet anders dan iets actiefs te gaan doen met whisky, toch? Dat is wat Sophie en Davy overkwam.

Ze gingen niet over één nacht ijs, maar besloten uiteindelijk een webshop te openen waar liefhebbers een sample kunnen kopen. Hun betrachting is namelijk om beginnende liefhebbers op pad te helpen en meer ervaren proevers een mooi assortiment van onafhankelijke bottelingen aan te bieden. Niet veel later was SingleMaltSamples.be geopend.

De shop draait dus vooral om samples, maar het koppel pakt het slim aan en biedt ook pakketjes aan waarin telkens 6 samples van 4cl (dus twee keer proeven) worden samen gebracht. Voor de beginnende liefhebbers zijn er het Discovery Pakket en het Explorer Pakket. Maar er worden ook 2 exclusieve pakketten aangeboden voor zij die al klaar zijn voor de volgende stap. Het Independent Pakket bevat bijzondere whisky van onafhankelijke bottelaars, terwijl het Superior Pakket werd samengesteld met 6 topwhisky’s.

Ben je eerder avontuurlijk aangelegd en wil je je laten verrassen? Dan is het Mystery Pakket iets voor jou. Tot slot is er nog Special Pakket dat uit een mix van bovenstaande bestaat. En alle pakketjes zien er wel bijzonder fraai uit, het mag gezegd. Ideaal als geschenk, me dunkt.

Maar Sophie en Davy gaan graag nog een stap verder. Zo hebben ze zelfs enkele whiskyproeverijen samengesteld die liefhebbers in staat stelt om thuis zelf een heuse tasting in elkaar te steken. Er zijn pakketjes voor 4, 6 of 8 personen en alles wordt netjes per post bezorgd met de nodige uitleg.

De keuze aan samples is momenteel nog eerder beperkt (43 open flessen op het ogenblik van schrijven), maar ze zijn dan ook nog meer net gestart. Schrijf je daarom in op hun newsletter, zodat je als eerste te weten komt wanneer een nieuw sample beschikbaar komt.

Ik zou zeggen: bezoek hun (zeer fraai vormgegeven) website op https://singlemaltsamples.be en ontdek het aanbod. Want het is fijn om whisky te proberen vooraleer een hele fles aan te schaffen toch? Immers, zoals Sophie en Davy al aangeven op hun homepage: Life’s too short for average whisky!

May the Malt be with you!



Nieuw festival in Nederland : Dutch Whisky Festival in Arnhem

Aankondigingen Posted on 04/09/2018 17:41

Nederland
krijgt een nieuw whisky festival!

Whisky
liefhebbers Arno Borsboom en Jeroen Koetsier hebben de handen in elkaar
geslagen en organiseren onder de bezielende begeleiding van vriend & whisky-persoonlijkheid
Michiel Wigman op 29 september 2018 het
Dutch Whisky Festival in Arnhem.

Check zeker
hun website op http://dutchwhiskyfestival.nl/
en/of hun Facebook pagina.

Het Dutch Whisky Festival wil vooral interessant
zijn voor de meer ervaren whisky drinker en festivalbezoeker en voor zij die
graag iets uit vervlogen tijden proeven. Die wil niet zo veel mogelijk proeven
in een korte sessie, maar juist in alle rust wat bijzonders proeven.

En bijzonder
is het alleszins, wat er geschonken gaat worden. Kijk maar eens op deze pagina
welke prachtige, oude flessen er open gaan. Omdat ze zo kostbaar zijn en Arno
en Jeroen het geheel toch betaalbaar willen houden, worden ze per 1cl
geschonken (wat overigens genoeg is om een whisky te proeven!). Zo kan je
genieten van flessen die je nergens anders meer kan vinden.

Het aanbod
richt zich dus vooral op (super) premium
whisky’s
en zogenaamde dream drams,
flessen uit de jaren ’60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Liquid history,
minstens 500 flessen sterk.

In
tegenstelling tot andere festivals, hoef je hier niet op je klok te kijken.
Geen voor- en namiddagsessie, maar gewoon heerlijk doorlopend genieten van 12
tot 19u. Lunch? Dat kan. Zowel ter plaatse als in de stad – het centrum ligt werkelijk
op wandelafstand van het festival.

Doe daar tot
slot nog eens deze prachtige locatie bij – de Stadsvilla Sonsbeek – met zonnig terras en je hebt de formule te
pakken voor een geweldig nieuw festival.

Tickets
kosten 50 EUR. Daar krijg je dan ook wat voor: een tasting glas, voor 25 EUR aan
festivalmunten die je kan gebruiken voor drams waar je voor bij moet betalen en
nog 2 consumpties (koffie / thee / fris / bier) aan de bar bij de Stadsvilla
alsook een Catawiki voucher van 25 EUR!

Tickets zijn
nu beschikbaar op http://dutchwhiskyfestival.nl/.

Allen
daarheen!

Waar: Stadsvilla
Sonsbeek in Arnhem
(Deze fraaie accommodatie ligt op nog geen 10 minuten
lopen vanaf Arnhem Centraal Station; uitgang Sonsbeek aan achterzijde) en het
centrum.
Wanneer: 29 september 2018 – van 12.00 uur tot 19.00 uur

May the Malt
be wity you!



Global Spirits Expo 2.0: honderden nieuwe sterke dranken te proeven

Aankondigingen Posted on 04/09/2018 06:18

Op zaterdag 15
en zondag 16 september 2018 zal Global Spirits Expo 2.0 liefhebbers van sterke
dranken opnieuw zoals vorig jaar verwennen. Dit keer wordt de evenementhal Den
Boomgaard in Ranst omgetoverd tot het proefwalhalla van unieke en nieuwe sterke
dranken. Die kan men zowel puur als in een cocktail proeven. De expo is vrij
toegankelijk en makkelijk met het openbaar vervoer bereikbaar. Er is een
fietsenstalling en ruime gratis parking. Aparte foodtrucks en randanimatie voor
volwassenen en kinderen maken de beleving compleet.

Primeurs voor België: Neuken Likeur, Cannabis
Gin, bruisende sake, cocalikeur

Op Global
Spirits Expo 2.0 worden verschillende primeurs voorgesteld. Zo lanceert ‘Neuken
Likeur’ zijn veel besproken drank voor het eerst in België. Sabor zal de
fijnste artisanale Braziliaanse cachaças presenteren om de beste mojito’s en
caipirinha’s te maken. Boosterdry stelt als een primeur voor de Benelux zijn
gepatenteerde vodka schuim voor om shooters en cocktails te pimpen. Daarnaast
zijn Cannabis Gin en Wodka uit Amsterdam present, wordt ’s werelds eerste
bruisende sake voorgesteld en kan men kennismaken met Agwa de Bolivia, een
likeur op basis van o.a. cocabladeren, ginseng en guarana.

Rum in de lift

Nu de hype rond
gin stilaan wegebt, eist rum in veel cocktailbars meer en meer de aandacht op.
Denk maar aan het succes van een ‘Dark ’n Stormy’ cocktail op basis van rum,
ginger beer of ginger ale. Rum producenten komen met tal van nieuwe
referenties. Zo pakt World’s End Rum uit met een Navy Strength rum van 57% en
met een spiced rum zonder toevoeging van suikers. Daarnaast neemt ook het
aantal rums gebotteld op ‘cask strength’ gevoelig toe. Rum varianten die
tijdens de expo allemaal kunnen geproefd worden. Naast gin en rum zijn
uiteraard ook single malt whisky en bourbon goed vertegenwoordigd met onder
meer de Belgisch whisky Gouden Carolus die een langverwachte nieuwe creatie
voor het najaar nu reeds in primeur voorstelt.

Mezcal en tequila: authentieke nationale
dranken in de kijker

Mezcal en
tequila zijn dankzij verschillende importeurs sterk aanwezig op deze expo. Deze
dranken kan men zowel puur als in cocktails proeven. Deze nationale en
authentieke Mexicaanse dranken dreigen door een agave schaarste een rariteit te
worden. Vooral mezcal die van wild en traag groeiende agave planten gemaakt
wordt, kent een sterke stijging. Dit komt ook door het arbeidsintensieve
productieproces, de talrijke tussenschakels qua transport en de houding van de
Trump-administratie. Gelukkig heeft de Mexicaanse overheid de drank door een
erkende herkomstbenaming kunnen beschermen zodat de consument zeker is van een
authentiek product.

Over Global Spirits Expo 2.0:

Dit is na vorig
jaar de tweede uitgave en een initiatief en organisatie van Drankenwereld en
Drankenhandel Vets, een toonaangevende webshop en winkel in Borsbeek die als
geen andere nieuwe drank weet te spotten. Drankenhandel Vets is ook bekend om
zijn speciale biersoorten en zelf geïmporteerde wijnen uit gekende wijnlanden.
Op Global Spirits Expo 2.0 kan men dranken aan speciale expovoorwaarden
aankopen of via de webshop www.drankenwereld.be. De expo heeft plaats op
zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 telkens van 12 tot 19 uur,
Antwerpsesteenweg 43, Ranst.

Meer info op
hun Facebook-pagina.
Allen daarheen.



Mortlach Strikes Back

Aankondigingen Posted on 11/08/2018 07:07

Vooreerst mijn excuses voor de
onnozele titel van dit stukje. Ik liet me leiden door mijn favoriete Star Wars
film (voor wie nog niet kan volgen: The Empire Strikes Back). Maar Mortlach
komt effectief terug met een nieuwe standaardrange.

Mortlach 12 Year Old – The Wee Witchie
Mortlach 16 Year Old – Distiller’s Dram
Mortlach 20 Year Old – Cowie’s Blue Seal

De reden? De premiumisation van enkele jaren geleden heeft blijkbaar niet zo goed
uitgepakt voor The Beast of Dufftown.

Herinnert u zich deze blogpost
nog? Ik was in mei 2015 te gast op de Mortlach Benelux Release te Brussel,
waarin we – toegegeven – bijzonder werden verwend door Diageo met een heerlijk diner
en degelijke uitleg over deze malt door de lieftallige (toenmalige) Brand
Ambassador Georgie Bell.

Maar ondanks de verwennerij was het
ongeloof groot toen de prijzen bekend werden gemaakt van de (toen) nieuwe
range. Ik herhaal ze nog even hieronder (omgerekend naar EUR per 70cl).

Mortlach Rare Old (NAS) : 100 EUR
Mortlach 18 Year Old : 350 EUR
Mortlach 25 Year Old : 1075 EUR

De uitleg toen was dat we Mortlach
– ook wel ‘The Wild Child of Speyside’ – als de grand cru onder de Speysiders
moesten zien, alsook het feit dat er slechts zeer beperkte voorraden meer waren.
Beide argumenten lijken met de nieuwe release ontkracht te worden.

En hoewel we dat jammer vinden en
Diageo hierdoor wat aan geloofwaardigheid inboet (of zijn eer als ‘Empire’ alle
eer aandoet is misschien juister), kunnen we toch alleen maar blij zijn dat ze
de klachten van de whiskyfans hebben gehoord en er naar handelen (of zou het vooral
de stem van de aandeelhouder geweest zijn?). Wat er ook van zij, de nieuwe
Mortlach is weer geprijsd voor de normale sterveling.

De nieuwe range van Mortlach komt
terug in flessen van 70cl en zal wederom betaalbaar(der) worden!

Mortlach 12 Year Old : ongeveer 55 EUR
Mortlach 16 Year Old : ongeveer 90 EUR
Mortlach 20 Year Old : ongeveer 225 EUR

Wanneer ze precies op de markt
komen, is nog niet bekend gemaakt. Ik vermoed in het najaar, maar alleszins
voor de feestdagen.

May
the Malt be with you!



Trip to Islay

Aankondigingen Posted on 21/09/2017 07:24

De komende dagen zal u het even zonder blogposts moeten stellen. We
trekken er namelijk even op uit naar het Beloofde Land.

In de komende week hopen we alle distilleerderijen op Islay te bezoeken.

Ze komen allemaal aan bod: Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin,
Bunnahabhain, Bruichladdich, Caol Ila, Bowmore, Kilchoman… maar we nemen ook
een kijkje op de site van Gartbreck (waarvan we ondertussen weten dat het een
project is dat niet zal doorgaan…) en Ardnahoe (het nieuwe project van
Hunter Laing & Co).

Ook enkele prachtige plaatsen als Port Charlotte, Mull of Oa, Ardnave,
Kildalton Cross, Portnahaven en dergelijke mogen niet ontbreken.

U mag nadien vanzelfsprekend een uitgebreid verslag verwachten van dit
avontuur.
En over enkele weken volgen ongetwijfeld ook enkele Ramblings.

Tot binnenkort!



Gordon & Macphail’s Glen Grant Collection

Aankondigingen Posted on 08/09/2017 07:27

Gordon & Macphail is één van ’s Schotlands oudste onafhankelijke
bottelaars, actief sinds 1895. Hun bekende winkel op South Street in Elgin is
nog steeds te vinden op dezelfde locatie en een must see voor wie in de buurt is.

Ze staan bekend omwille
van hun verschillende reeksen (Connoisseurs Choice, CASK, Private Collection,
Rare Old, Rare Vintage, Speymalt enzovoort), maar hebben ook heel wat
bottelingen onder licentie uitgebracht. Semi-officiële bottelingen dus.

Een distilleerderij
waarvan Gordon & Macphail alvast een bijzonder groot aantal bottelingen op
zijn actief heeft, is Glen Grant. En daar zitten heel wat oudjes tussen.

Op 4 september 2017
kondigde G&M een erg speciale editie aan, namelijk de Glen Grant Collection. In een luxedoos verschijnen 6 single malts
van deze Speyside distilleerderij van opeenvolgende jaren: 1950, 1951, 1952,
1953, 1954 en 1955. Deze prachtige eiken luxebox – waarvan er maar 75
exemplaren werden samengesteld – bevat dus whisky’s die allen tussen de 57 en
61 jaar gerijpt hebben. De prijs is dan ook navenant: RRP £9.995. Omgerekend
komt dat neer op zo’n slordige 11.000 EUR.

Maar vergis u niet: er
zit geen enkele ‘nieuwe’ release tussen. Alle 6 bottelingen zijn reeds eerder
verschenen, tussen 2007 en 2014 en komen uit een veel grotere oplage. De prijs
is eigenlijk een meevaller als je die vergelijkt met de prijzen van de
individuele flessen op dit ogenblik. Immers, je kan deze flessen nog online
vinden voor prijzen tussen de 1500 en 4500 EUR en dus ben je al gauw een pak
meer kwijt als je ze afzonderlijk aanschaft. Dat neemt natuurlijk niet weg dat
het een heuse investering is.

Dit kan je in de box
terugvinden:

Glen Grant 1950 – 57 Year Old b2007 – cask 853 &
2734 – 40% – 668 bts

Glen Grant 1951 – 61 Year Old b2013 – cask 2760 &
3202 – 40% – 358 bts

Glen Grant 1952 – 59 Year Old b2012 – cask 378 &
1133 & 1471 & 3245 – 40% – 665 bts

Glen Grant 1953 – 60 Year Old b2013 – cask 598-599
& 1105 – 40% – 517 bts

Glen Grant 1954 – 59 Year Old b2014 – cask 1822 – 40%
– 610 bts

Glen Grant 1955 – 57 Year Old b2012 – cask 833 – 40% –
484 bts

Kwatongen zouden kunnen
zeggen ‘oude wijn in nieuwe zakken’ (oftwel oude bottelingen in een nieuw kistje),
maar kapitaalkrachtige liefhebbers kunnen zich toch in de handen wrijven.

Dat kan ik ook, want
dankzij G&M werd ik in het bezit gesteld van een sample van elk van deze
bottelingen! Ik zie het als een voorrecht om deze golden oldies te kunnen gaan proeven.

U mag zich de morgen dan
ook aan de tasting notes verwachten van deze Glen Grant Collection.



Win Your Gin

Aankondigingen Posted on 01/08/2017 20:12

We hebben zopas onze tweede gin – Interludium – aangekondigd. Vanaf 1 augustus zijn er 50 flessen beschikbaar en we gaan er van uit dat ze – net als de vorige release – snel de deur zullen uit zijn. Je moet er dus snel bij zijn als je hem op de kop wil tikken.

Maar… je kan de gin ook gewoon winnen!

U leest het goed: u kan een unieke fles van onze tweede gin winnen!

Mark’s nieuwe hobby – hydro-dipping – leverde een unieke fles op, die we afvulden met onze Interludium II. En jij kan hem winnen. Het enige wat je moet doen is een foto van deze (of de vorige) fles gin posten op onze Facebookpagina. Vergeet niet jezelf te taggen zodat we weten wie de eigenaar van de foto is.

De leukste foto wordt door Mark & Manny gekozen op 1 september. En wie weet wordt jij dan wel de trotse bezitter van deze one of a kind fles Interludium Gin Batch 2.

De winnaar krijgt deze unieke fles thuisgestuurd. Veel succes!

Meer info op mmmalts.com!



Whisky Awards 2017 – Friendly Reminder!

Aankondigingen Posted on 26/02/2017 07:26

Friendly Reminder…

Tot mijn grote vreugde (en ook een flinke portie trots)
ben ik dit jaar genomineerd voor Whisky Ambassadeur voor België 2017.

Mocht u nog niet gestemd hebben, dan zou ik u willen
verzoeken het nu te doen. Immers, u kan maar stemmen tot 11 maart, dus wacht
niet langer.

U kan hiervoor terecht op http://whiskyawards.be/ tot 11 maart 2017.

Mocht u al wel gestemd hebben –
dankuwel!

De uitreiking zal plaatsvinden op het Internationaal
Whisky Festival in Gent, dat doorgaat op zaterdag 18 en zondag 19 maart 2017,
telkens van 12u00 tot 18u00.

Wij zullen uiteraard van de partij zijn. U hopelijk ook?
En, euh… als ik verkozen wordt, dan trakteer ik er eentje, hé!



Qwhizky : Whivie’s Grote Whisky Quiz 2017

Aankondigingen Posted on 12/02/2017 09:20

So you think you know whisky?

Op
vrijdag 24 maart 2017 (van 19u30
tot 22u30) vindt de zesde grote Qwhizky
plaats, een ludieke whisky quiz voor alle liefhebbers van de gouden nectar.

Maximaal
10 ploegen

van (max) 4 personen, dus snel inschrijven is de boodschap!

FOTO

In
5 ronden van 10 vragen kan je, samen met je ploeggenoten, laten zien wat je van
whisky weet (of er alvast heel veel van opsteken) en een mooi prijzenpakket –
met dank aan onze WhivieSponsors! – in de wacht slepen.

De
onderwerpen:

  • Ronde 1:
    Whisky voor iedereen
  • Ronde 2:
    Schotse Strip Tease
  • Ronde 3:
    Distilleerderijen
  • Ronde 4:
    3×6
  • Ronde 5:
    Wereldse Whisky Weetjes

Tijdens
elke ronde krijgt u ook een mystery dram
te proeven die je extra punten kan opleveren!

Praktisch:

Datum: vrijdag 24 maart
2017, aanvang om 19u30

Nieuwe
locatie
:
IJsbaan Kristallijn, Warmoezeniersweg 20 te 9000 Gent.

Kostprijs: elke ploeg
betaalt 100 EUR en mag uit maximaal 4 personen bestaan (dus 25 EUR per persoon,
doch per ploeg inschrijven aub).

Inschrijving: per mail op
info@whivie.be (let wel, je ploeg is pas
definitief ingeschreven na ontvangst van het inschrijvingsgeld van 100 EUR op
rekening 320-0154482-31 van Whivie, met vermelding ‘Qwhizky Naam Ploeg’).

Heb
je moeite om een ploeg samen te stellen, maar wil je toch graag deelnemen,
stuur ons dan een mailtje, we trachten dan een ploeg voor jou bij elkaar te
sprokkelen.

Het
prijzenpakket bestaat uiteraard uit heerlijke whisky’s en gerelateerde items.
Er is een prijs voorzien voor iedere deelnemer! Maar het gaat er bovenal om een
bijzonder gezellige whiskyavond te beleven.

Spread the word en neem deel
aan Whivie’s Grote Whisky Quiz 2017!



Global Spirits Expo 18/06/2017

Aankondigingen Posted on 05/02/2017 10:52

Blokkeer alvast zondag 18 juni in uw agenda, want dan gaat de allereerste editie van Global Spirits Expo door, van 12u tot 20u in het adembenemende San Marco Village in Schelle.

De beurs is gratis toegankelijk voor particulieren en professionals die op zoek zijn naar nieuwe smaken en dit alles in een prachtig kader.

De nadruk bij GSE ligt op het (her)ontdekken van bekende en minder bekende spirits. Maar dat is niet alles. Er zullen ook foodtrucks zijn om uw honger te stillen, lifestyle producten om u in luxe te baden en entertainment om u in een goed humeur te houden!

San Marco Village is makkelijk bereikbaar met de wagen (gratis parking voorzien!), maar ook met het openbaar vervoer. Je kan er ter plekke fiches kopen om te proeven. Dit lijkt ons een uitgelezen kans om in een mooi kader enkele spirits te gaan (her-)ontdekken!

Professional?

Bent u zelf professional en heeft u interesse om als standhouder aan te treden, dat kan natuurlijk ook. GSE heeft nog enkele standen beschikbaar, maar u moet er snel bij zijn. Geïnteresseerden kunnen bijkomende info opvragen op info@globalspiritsexpo.com, maar bellen kan ook: 0474/84.18.59 (Boris Wassenaar) of 0493/71.03.92. (Dimitri Van Thuys). Ontdek ook zeker hun Facebookpagina.

Wie weet lopen we elkaar daar wel tegen het lijf!

May the Malt be with you!



MMM‘s Galaxy Series

Aankondigingen Posted on 02/02/2017 07:30

In 2016 zagen we de release van vier geweldige single malts in MMM’s Animal Series: Craigellachie 2008 (The Ape), Tamdhu 2008 (The Tiger), Armorik 2008 (The Python) en Caol Ila 2006 (The Elephant). Daarnaast werd de zomer ook nog opgefleurd met de Interludium Gin, gestookt door Erik Molenaar van de Nederlandse Wagging Finger Distillery.

Het plan is om ook in 2017 niet minder dan 4 single malt bottelingen van een single cask te lanceren, opnieuw in de bijzonder beperkte oplage van 50 flessen. Je zal er dus snel bij moeten zijn als je hier een flesje van op de kop wil tikken, want de vorige releases waren telkens zeer snel uitverkocht. Bovendien beperken we de bestellingen tot 1 fles per liefhebber. En neen, ondanks de grotere vraag zijn we niet van plan dat aantal te verhogen. We willen graag de exclusiviteit behouden.

Ons motto blijft immers hetzelfde: Great taste in small numbers. We willen grootse smaak in kleine aantallen brengen. Het zullen malts worden die betaalbaar en goed zijn zodat iedereen er van kan genieten. Wees gerust dat de jacht op speciallekes geopend is.

Na de Animals kozen we als thema voor 2017 Galaxy, verwijzend naar het feit dat Mark & Manny beide grote sci-fi (in het bijzonder Star Wars) fans zijn. Ook deze zomer zal een nieuwe gin uw deel kunnen zijn. Deze keer laten we onze Interludium stoken in België. De Interludium II zal een heel ander karakter hebben!

De website werd in een volledig nieuwe kleedje gestoken en op maandag 6 februari (om 18u) wordt de eerste release aangekondigd. En het zal meteen een schot in de roos zijn: een eilandwhisky van 20 jaar oud! Remember: 50 bottles only! Dus zorg dat je dit niet mist.

Wil je meer weten over Mark en Manny’s Malts, surf dan als de bliksem naar onze webstek op www.mmmalts.com en zet hem bij je favorieten. En like onze Facebook-pagina vandaag nog; zo blijf je op de hoogte van onze avonturen en weet je onmiddellijk wanneer we onze eerste release in de Galaxy Series lanceren.

Mark & Manny

WWW.MMMALTS.COM



Volgende »