Brouwerij: Brouweri De Feniks
Regio: België
Fles: Tack’Led, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 10%

Ledaig

Johan Tack vroeg Bram Neudts van de Brouwerij Feniks om zijn Imperial Stout te rijpen te leggen op een voormalig whiskyvat. De Tack’Led mocht bijgevolg enkele maanden doorbrengen op een voormalig sherry butt van Ledaig. Ledaig is – zoals u ongetwijfeld weet – de geturfde malt die gestookt wordt in de Tobermory distilleerderij op Mull. Net als zijn broertjes schenkt hij gitzwart met een donkerbruine kraag die lang blijft staan.

Die neus is gewoon geweldig. Donkerzoet met flink wat natte aarde en een smeulend kampvuur.  Koffie, chicorei en – niet lachen – gekarameliseerd witloof!

Hij is stroperig en erg mondvullend met slechts een lichte carbonatie, waardoor hij bijna te kauwen valt. Miljaarde, dit is stoofvleessaus! Maar zo lekker! Donkerzoet op karamel, koffie, zelfs wat butterscotch. En flink umami, ik zei het al: stoofvleessaus. Echt waar… geweldig!

De afdronk is middellang, donkerzoet en… plakkerig.

Zalig lekker stout. Alleen erg vreemd dat ik nu naar een pak friet verlang.

Geproefd door Mark Dermul op 26-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).