Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Tack’Truan

Tasting Notes Posted on 08/06/2020 16:05

Brouwerij: Brouweri De Feniks
Regio: België
Fles: Tack’Truan, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 10%

Ballantruan

Het derde en laatste vat dat Johan Tack liet afvullen met de Imperial Stout van Bram Neudt is eentje van de Tomintoul distillery. De naam Tack’Truan verwijst immers naar Ballantruan, de flink geturfde variant van deze Speyside distilleerderij. Ik lijkt wel een hoestsiroop uit te schenken, zo zwart is hij. De kraag is donkerbruin met fijne bellen die heel lang blijven staan. Dat ziet er erg lekker uit.

Oh! Da’s nog eens iets anders… Deze, euh… stinkt een beetje. Koeienvlaai, plantenresten… wat is me dat hier. En het blijft best lang hangen. Deze is heel erg herbaal, hoor. Flink wat aardse tonen. Da’s toch effe schrikken. Dan komen de obligate koffie en karamel piepen. Ik hou toch een beetje mijn hart vast.

Hmmm!!! Ik heb voor niks zorgen gemaakt. Deze smaakt voortreffelijk! Ja, de typische ‘zware en zwarte’ toetsen die je van een klassieke Imperial Stout mag verwachten tekenen ook hier present, maar wordt mooi aangevuld met een heuse whiskytoets en flink wat turf en… het werkt absoluut. Heerlijk zoetzuur en donker. Karamel, koffie, mokatine… allemaal één pot nat. Met turf. Echt.

Deze plakt nog een hele tijd aan je tanden en na een half uur proef ik hem nog steeds. Kunnen we dat noteren als een lange finish?

Deze was effe schrikken op de neus, maar op smaak echt een aanrader. Het is wel een beetje werken, deze kap je niet zomaar achterover. Ik heb nog een flesje staan. Dat ga ik bewaren voor mijn volgende barbecue. Deze gaat ongetwijfeld prima smaken bij mijn ribbetjes. Het is mijn favoriet van de drie stouts.

Geproefd door Mark Dermul op 26-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Tack’Led

Tasting Notes Posted on 08/06/2020 06:04

Brouwerij: Brouweri De Feniks
Regio: België
Fles: Tack’Led, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 10%

Ledaig

Johan Tack vroeg Bram Neudts van de Brouwerij Feniks om zijn Imperial Stout te rijpen te leggen op een voormalig whiskyvat. De Tack’Led mocht bijgevolg enkele maanden doorbrengen op een voormalig sherry butt van Ledaig. Ledaig is – zoals u ongetwijfeld weet – de geturfde malt die gestookt wordt in de Tobermory distilleerderij op Mull. Net als zijn broertjes schenkt hij gitzwart met een donkerbruine kraag die lang blijft staan.

Die neus is gewoon geweldig. Donkerzoet met flink wat natte aarde en een smeulend kampvuur.  Koffie, chicorei en – niet lachen – gekarameliseerd witloof!

Hij is stroperig en erg mondvullend met slechts een lichte carbonatie, waardoor hij bijna te kauwen valt. Miljaarde, dit is stoofvleessaus! Maar zo lekker! Donkerzoet op karamel, koffie, zelfs wat butterscotch. En flink umami, ik zei het al: stoofvleessaus. Echt waar… geweldig!

De afdronk is middellang, donkerzoet en… plakkerig.

Zalig lekker stout. Alleen erg vreemd dat ik nu naar een pak friet verlang.

Geproefd door Mark Dermul op 26-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).