Brouwerij: Brouweri De Feniks
Regio: België
Fles: Tack’Truan, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 10%

Ballantruan

Het derde en laatste vat dat Johan Tack liet afvullen met de Imperial Stout van Bram Neudt is eentje van de Tomintoul distillery. De naam Tack’Truan verwijst immers naar Ballantruan, de flink geturfde variant van deze Speyside distilleerderij. Ik lijkt wel een hoestsiroop uit te schenken, zo zwart is hij. De kraag is donkerbruin met fijne bellen die heel lang blijven staan. Dat ziet er erg lekker uit.

Oh! Da’s nog eens iets anders… Deze, euh… stinkt een beetje. Koeienvlaai, plantenresten… wat is me dat hier. En het blijft best lang hangen. Deze is heel erg herbaal, hoor. Flink wat aardse tonen. Da’s toch effe schrikken. Dan komen de obligate koffie en karamel piepen. Ik hou toch een beetje mijn hart vast.

Hmmm!!! Ik heb voor niks zorgen gemaakt. Deze smaakt voortreffelijk! Ja, de typische ‘zware en zwarte’ toetsen die je van een klassieke Imperial Stout mag verwachten tekenen ook hier present, maar wordt mooi aangevuld met een heuse whiskytoets en flink wat turf en… het werkt absoluut. Heerlijk zoetzuur en donker. Karamel, koffie, mokatine… allemaal één pot nat. Met turf. Echt.

Deze plakt nog een hele tijd aan je tanden en na een half uur proef ik hem nog steeds. Kunnen we dat noteren als een lange finish?

Deze was effe schrikken op de neus, maar op smaak echt een aanrader. Het is wel een beetje werken, deze kap je niet zomaar achterover. Ik heb nog een flesje staan. Dat ga ik bewaren voor mijn volgende barbecue. Deze gaat ongetwijfeld prima smaken bij mijn ribbetjes. Het is mijn favoriet van de drie stouts.

Geproefd door Mark Dermul op 26-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).