Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Nectar Degustatiebox 4/24: Isle of Jura French Oak

Tasting Notes Posted on 08/04/2023 19:00

Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura French Oak
Kleur: vol goud
ABV: 42%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we de Isle of Jura French Oak, gerijpt op een combinatie van bourbon barrels en – uiteraard – Franse eiken vaten.

Neus: Wit fruit en gebroken takken domineren de neus, aangevuld met iets van walnoten en gras. Hint van jute zakken (wat ik wel vaker heb bij Jura).

Smaak: Eerder scherp en zelfs wat bitter op walnoten en eik. Het fruit heeft wat moeite zich te tonen, moet ik zeggen. Ondanks het erg bescheiden ABV komt hij zelfs wat hard binnen.

Finish: Ook in de finish is het de Franse eik die de stempel druk en de mond ietwat droog maakt.

Een klassieke – ietwat middelmatige – release van deze afgelegen distilleerderij. Hier te koop.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).The Nectar Degustatiebox 3/24: GlenDronach 12 Year Old Original

Tasting Notes Posted on 08/04/2023 15:00

Distilleerderij: GlenDronach
Regio: Schotland
Fles: GlenDronach 12 Year Old Original
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag (her)proeven we GlenDronach 12 Year Old, gerijpt op Oloroso en PX-sherryvaten.

Neus: Heerlijke neus op allerhande sherry-invloeden. Denk een stoofpotje van wit fruit, een handjevol noten en zelfs een tropische toets met heldere honing en zelfs een blaadje munt.

Smaak: Zachte body, maar lekker olieachtig. Plakt aan de tanden. Het stoofpotje van fruit wordt omfloerst door zachte toetsen van de eik en opgesmukt met zoethout en een hint van gember.

Finish: De finish is middellang, snoeperig zoet en ronduit heerlijk.

Ik durf dit gerust een klassieker noemen – eentje die sowieso in ieders barkast zou moeten staan. Hier te koop.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).The Nectar Degustatiebox 2/24: Teeling Blackpitts

Tasting Notes Posted on 08/04/2023 12:00

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Blackpitts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag (her)proeven we de Teeling Blackpitts, de geturfde (55ppm) Ierse whiskey uit Dublin, waarvan de naam een verwijzing is naar een historische wijk in Dublin, waar destijds vele mouterijen te vinden waren. Hij rijpte op ex-bourbon en sauternesvaten.

Neus: Zoet op vanille en sinaasschillen met karamel en kruidnagel, opgesmukt met een rokerig randje als van een pas gedoofd vreugdevuur op het strand.

Smaak: Ananas op de BBQ, een stoofpotje van peer en appel met een mooie zoete toets als van bloemenhoning. Het geheel is gewikkeld in een mooi rokerig jasje. De rook wordt midpalate plots dominant, wat mijn mond lekker warm maakt.

Finish: De afdronk is lang en erg bevredigend en eindigt in een verrassend, maar erg aangenaam zilt element.

Zou het aan de batch kunnen liggen? Deze valt mij stukken beter mee dan toen ik hem eerder proefde. Hier te koop.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).The Nectar Degustatiebox 1/24: BenRiach Smoke Season

Tasting Notes Posted on 08/04/2023 08:00

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: BenRiach Smoke Season
Kleur: goud
ABV: 52.8%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag proeven we de BenRiach Smoke Season. Hij is het resultaat van seizoensgebonden productie van spirit van 100% geturfde malt op 45ppm (bijna het dubbele van de Smoky Ten bijvoorbeeld). Hij rijpte op een combinatie van Virgian Oak en ex-bourbonvaten.

Neus: Zoet en herbaal, moutsuikers, eucalyptus en subtiele turf. Hints van citrus en ananas. Elegant. De alcohol brandt niet op de neus.

Smaak: Goeie body! Lekker olieachtig. Citrusfruit met kruidige eik, appelsien en appel, abrikoos en een subtiele hint van mokka. De rook neemt hand over hand toe. Alcohol is perfect geïntegreerd.

Finish: Flink rokerig en bevredigend op getoaste eik en zoetzure turf.

Ja, dit is een erg mooie BenRiach voor een prima prijs! Hier te koop.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).The Nectar Degustatiebox: 24 samples!

Aankondigingen Posted on 08/04/2023 06:02

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken.

En hoewel ik al een aantal van deze spirits geproefd hebt, lijkt het mij inderdaad een goed idee om ze allemaal nog eens opnieuw aan de lippen te zetten. U zal het mij vergeven dat ik mijn tasting notes relatief kort hou en in sneltreintempo of u afvuur. Iets van ijzer, smeden en heet.

De volgende referenties zijn terug te vinden in deze box:

 • Benriach Smoke Season
 • Teeling Blackpitts
 • Glendronach 12y
 • Jura French Oak
 • Fettercairn 12y
 • Wolfburn Morven
 • Port Askaig 100 Proof
 • Compass Box Great King Street
 • Five Hundred Cuts Rum
 • Armorik Classic
 • Waterford Mortastown
 • Paul John Nirvana
 • Amrut Fusion
 • Kilchoman 2010 Vintage
 • Kavalan Podium
 • Nikka Coffey Grain
 • Hampden
 • Black Tot Rum
 • Pierre Ferrand 10 Generations
 • Nardini Riserva Classic
 • Patridom XO
 • Plantation Barbados
 • Michter’s US1 Bourbon
 • Christian Drouin XO

Bij elk sample hoort trouwens ook een webpagina met flink wat info en in de meeste gevallen zelfs en korte video. Echt de moeite.

De box is trouwens nog steeds verkrijgbaar voor ocharme 89 EUR via deze link. Lijkt mij ideaal voor de verjaardag van je betere helft, vader- of moederdag (ja, zij lusten dit ook, hoor!) of gewoon als geschenk voor een goeie vriend(in) die van dit lekkers houdt.

Een groot woord van dank aan Drankenshop Broekmans voor dit leuke gebaar. Ik ga er meteen mee aan de slag!

May the Malt be with you!